Hlavní obsah
Jídlo a pití

Příběh z láhve aneb GIN

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Alex

Jako výstižnější se mi jevil titulek „Příběhy chlastu,“ ale hanlivý podtext onoho slova by mohl někoho odradit. Není důležité, zda spouštěčem událostí vino bylo víno, destilát, či zdánlivě nevinný čaj.

Článek

Jakkoli je tradičním alkoholem v Rusku vodka, ve spojení s Leningradem se u mne vybaví vždy Gin. Jakýmsi zázrakem v 70. letech, v době mého studijního pobytu, do Ruska dovážený alkohol byl levnější, než domácí produkce. Takže když už jsem uměl s rublíky hospodařit, občas jsme si s kamarády dopřáli nefalšovanou skotskou whisky, sem tam francouzský koňak, prý Napoleon, nebo gin dovezený z britských ostrovů. Beeafeater z průběžných testů vyšel jako vítěz jednak pro přijatelný poměr výkon/cena, a hlavně, měl příznivou chuť. Navíc, po konzumaci z nás nečpěl alkohol, ale jalovčinky, s jistou nadsázkou se dalo tvrdit, že vůně lesa. A tak, když měl na návštěvu (kontrolu) přijet můj tatík, rozhodl jsem se investovat do osvědčené kvality. Nešlo o to se opíjet, přece jen jsem chodil na přednášky a semináře do školy. Jen jsme tak zahajovali každý „pracovní“ den jeho pobytu. Jak se praví na Ostravsku: „Rani prcek na vitoka (uvítání) noveho dňa.“ Stejně tak jsme uzavírali každý úspěšný den, bo „Je třeba vyhodnotit plněni ukolu.“ Tu jednu ranní a jednu večerní stopku, jedině a pouze, jsme kupodivu disciplinovaně dodrželi po celou dobu tatíkovy návštěvy. Proto si dodnes při spatření hranaté láhve bífitru vybavím pohodově naladěného tatíka, případně si připomenu, že láhev se nutně nemusí vypít najednou.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz