Hlavní obsah
Lidé a společnost

Řešení za všechny drobné

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: pexels-cottonbro-studio

„Děti jsou naše budoucnost.“ Je to už jen fráze, nebo ještě stále skutečnost?

Článek

Političtí manipulátoři vždy sázeli na mládež. Převážně proto, že byla, je a vždy bude přímočařejší při volbě způsobu nápravy světa. Alespoň do doby, než i ty radikály, přinejmenším většinu z nich, dožene realita každodenního života. Političtí realisté naopak sázejí na zdravý rozum, osvětu a vzdělání. Ale tomu všemu předchází předehra. To bylo, je a vždy bude dětství. Období hledání a nastavování hodnot, vnímání autorit, povinností, zásluh a odměn. A proto se tak trochu s obavou ptám, “ … kam ta naše společnost spěje?“

Když jsem chodil do školy, za pochvalu šel bych světa kraj. Bez ponětí, co to jsou finance, jsem si jako školák pár halířků, korunek, zasloužil, „vydělal“ na brigádě, při sběru brambor v místním JZD. Generace po nás již finance získávala za umyté nádobí, „za trojčičku korunku, za jedničku pětikačku“. Současní školáci se o penězích a nakládání s nimi učí cíleně. Finanční gramotnost již mají ve školních osnovách. Zdá se ale, že její podání bez souvislostí, například v sociální oblasti, může zásadně ovlivnit pohled dítěte na svět kolem nás.

Zaslechl jsem tuhle chlapíka, jak se pozastavoval nad řešením, které přijal jeho synek v situaci finanční nouze. Prostě jednoho dne sdělil rodičům, že odejde z domu. Půjde k bezdomovcům. Vůbec se nepozastavoval nad velmi reálným nepohodlím, jež je s tím spojeno, včetně absence hygieny, teplého jídla, střechy nad hlavou. Ono taky, když se na to jeden dívá doma v televizi, z gauče, v teple pokoje, s miskou sušenek v ruce, nevypadá to tak dramaticky. A tak si ten malý šikula umínil, že bude bydlet s bezdomovci a bude s nimi žít. A to tak dlouho, dokud si nevyžebrá (!) tři tisíce korun. Pak se vrátí domů. A koupí si soupravu bicích, protože „BRÁCHA MU TY SVOJE BUBNY NECHCE PŮJČIT!“ Není nad dobrý podnikatelský záměr! Na druhé straně bych asi měl problém, vysvětlit tomu chlapci význam slov „Řemeslo má zlaté dno.“, respektive „Bez práce nejsou koláče.“ To pro jeho generaci už asi bude jen bezobsažný slogan. Ale třeba to byla jen rafinovaná výzva taťkovi, aby pro brášky nastavil nová pravidla soužití, spolupráce, tentokrát na poli využití bicí soupravy. Nicméně, už jen ten nápad s bezdomovci, jako řešení nedostatku financí … to by se „za nás“ nemohlo stát. Ani v bláznivém snu.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz

Doporučované

Načítám