Článek
Julii Caplinové, která napsala sérii Romantické útěky s tituly jako Cukrárna v Paříži nebo Hotýlek na Islandu, vychází další kniha. Tentokrát je příběh zasazený do Čech a nese název Hospůdka v Praze. O její lásce k naší zemi nemusí být pochyb, jelikož se do Česka již několik let vypravuje na autogramiády, kde si své knihy nechávají podepsat stovky žen. Julie Caplinová do těchto končin nejezdí jen za propagací. Podle svých sociálních sítí totiž propadla chuti českých sušenek a samozřejmě také piva, které zdobí právě titulní stranu posledního díla.
Kouzlo románů této spisovatelky spočívá v jednoduchosti. Její čtenářky, tzv. Útěkářky, od prvních stránek vědí, jak příběh dopadne. Přesto je kniha čtivá, a když do ní zaboříte nos, hltáte stránku po stránce, nasáváte atmosféru a ochutnáváte s hlavními hrdinkami úžasné pokrmy, jimiž jsou knihy protkané.
Právě v této jednoduchosti příběhu je celá krása. V dnešní zmatené době přináší knihy útěchu a srozumitelnost. Nemusíte se bát velkých zvratů a (pozor spoiler!) pokaždé vše skončí dobře. Nezáleží na tom, zda vám je osmnáct, třicet nebo osmdesát, pokud propadnete Juliiným knihám, není cesty zpět.
Podobné zaujetí dokážou pochopit snad jen milovníci Harryho Pottera, jehož autorka J. K. Rowlingová se stala fenoménem. Na její knihy se sice těšilo o poznání více čtenářů, ale jejich nedočkavost a chuť číst stále dál je podobná. I příběh o malém čaroději byl pro mnohé konejšivý a uchylovali se k němu nejen mladí ale i o generace starší nadšenci.
Caplinová naproti tomu zaujala přímostí vyprávění, nekomplikovaností, avšak zároveň zapojením chuťových buněk. V každé knize se dozvíte něco z gastronomie země, v níž se příběh odehrává. A pokaždé to stojí za to. Namátkou snad jen připomenu Basilejský Kirschenbrottorte z Chaty ve Švýcarsku.