Hlavní obsah
Zdraví

Bolesti kostrče. Jak na to?

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: AI Image Generator

Pojďme si dnes říci něco málo o poměrně časté, ale opomíjené problematice poškození kostrče.

Článek

K čemu je dobrá kostrč?

Kostrč je taková vcelku legrační záležitost, zakrnělý ocásek. Mohlo by se zdát, že nám již k ničemu není. My rehabiliťáci ale víme, že opak je pravdou. Kostrč je totiž zásadní pro správné fungování svalů hlubokého stabilizačního systému trupu.

Hluboký stabilizační systém trupu se skládá ze čtyř svalů: příčného svalu břišního (musculus transversus abdominis), bránice, hluboké vrstvy svalů okolo páteře (musculi multifidi) a svalů pánevního dna. Část pánevního dna se upíná právě na kostrč. K traumatu kostrče často dochází při pádu na hýždě - například při jízdě na kolečkových bruslích či při jízdě na běžkách. Důležitým signálem pro to, že s kostrčí nemusí být vše v pořádku, je přetrvávající bolest více jak tři týdny. Rentgenový snímek kostrče není dostatečný, je třeba udělat vyšetření magnetickou rezonancí.

Pokud magnetická rezonance odhalí zlomeninu, pak je třeba postupovat velmi obezřetně, ideálně ve spolupráci s fyzioterapeutem či rehabilitačním lékařem. Za prvé je třeba minimalizovat tlak na kostrč při sedu. K tomu se využívají speciální podsedáky, ale jako první pomoc postačí dětský nafukovací kruh na plavání. Velmi důležitá je aktivace kostního hojení. K tomu je ideální laserová terapie. Fyzioterapeut specifickými metodami ošetří měkké tkáně, fascie a svaly. Kost se hojí šest týdnů, takže po této době se může začít pod dohledem fyzioterapeuta s nácvikem zdravotního cvičení.

Rizikem při přehlédnutí zlomeniny kostrče je špatný srůst a vznik pakloubu. Jde o velmi nepříjemnou komplikaci, svízelně ovlivnitelnou rehabilitační terapií.

K dalším případům, kdy fyzioterapeut pracuje s kostrčí, patří například výhřezy meziobratlové ploténky v oblasti bederní páteře nebo při rehabilitaci po komplikovaném porodu.

Je důležité, aby vyšetření kostrče provedl lékař či fyzioterapeut, který s touto problematikou zkušenosti.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz