Hlavní obsah
Cestování

Keukenhof: Pokud máte rádi tulipány

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Andrea Švojgrová

Keukenhof. Slavná holandská výstava, která letos slaví 75 let od svého vzniku. V překrásném parku naleznete rozsáhlé záhony jarních květin v nepřeberném množství variet.

Článek

V Nizozemí je mnoho zajímavého v každém ročním období, na jaře je ale třeba navštívit slavnou „výstavu tulipánů“, Keukenhof. Otevřena je po několik týdnů v dubnu a květnu, a díky speciální zahradnické péči, kdy se cibulky sází do různé hloubky, čímž pádem rostou a kvetou postupně, je vždy co obdivovat - i letos, kdy jaro začalo výrazně brzy.

Pár rad, pokud se příští rok rozhodnete na návštěvu záplavy tulipánů.

Vstupenky se prodávají pouze online. Stačí je zakoupit s předstihem několika dní. Nákup je intuitivní a jednoduchý, vstupenky není třeba tisknout, při vstupu se prokážete QR kódem v mobilu. Nezapomeňte na poplatek za parkování.

Při zakoupení vstupenky je třeba vybrat čas příchodu. Vřele doporučuji jít tam co nejdřív ráno - ideálně hned na osmou hodinu. V té době je park ještě v podstatě prázdný, budete si moci vychutnat krásu rozkvetlých záhonů bez toho, aniž byste se tísnili v davu.

Brány parkoviště se otevírají v 7:30, nemá smysl tam jezdit dřív a pak koukat jak puk před zavřenou závorou (note to myself).

V parku lze za služby platit pouze kartou. Jak skvělé zjednodušení oproti praktikám v našich končinách.

Psi do areálu mohou, pokud jsou na vodítku, ale nedoporučuji brát si domácího mazlíčka s sebou - dav návštěvníků během dne rychle houstne a pro pejska by to nemuselo být příjemné.

Nezapomeňte navštívit květinové výstavy v pavilonech. Pavilon Beatrix je vyhrazen orchidejím, v pavilonu Willema- Alexandra se každý týden obnovuje expozice na určité téma.

Nezapomeňte se pokochat pohledem na rozsáhlé lány tulipánových polí, které vypadají jak pestrobarevný koberec táhnoucí se do nekonečna.

Určitě ochutnejte některé z typických holandských jídel: herinka - marinovaného sledě, či kibbelings - smažené kousky čerstvé tresky s majonézou.

Záhony jsou každý rok obnovovány, takže se není třeba bát, že pokud se rozhodnete navštívit Keukenhof dva roky za sebou, že nebude co obdivovat.

Doufám, že jsem vás dostatečně namlsala a že se tam příští rok potkáme :-)

Foto: Andrea Švojgrová

Nevíte, co obdivovat dřív

Foto: Andrea Švojgrová

Záplavy jarních květin nepřeberných barev a tvarů

Foto: Andrea Švojgrová

Fantazie zahradníků při plánování záhonů nezná mezí. Zde mix mini variet

Foto: Andrea Švojgrová

Červený rebel. Občas se stane, že v záplavě jednolitosti se vyskytne květ odlišné barvy. Možná je to náhoda, možná to byl záměr zahradníka

Foto: Andrea Švojgrová

Nádhera rozprostírající se do nekonečna

Foto: Andrea Švojgrová

Z pavilonu orchidejí

Foto: Andrea Švojgrová

keukenhof

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz