Hlavní obsah
Názory a úvahy

Proč příští rok neseženete fyzioterapeuta

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Andrea Švojgrová

Reakce na článek Zdravotnického deníku Ambulantní specialisté: Návrh plátců znamená tříprocentní pokles úhrad, z 29. 5. 2024.

Článek

V procesu dohodovacího řízení na rok 2025 je spousta věcí špatně. Chápu, že je třeba šetřit, ale je otázka, jestli omezování primární péče a péče zaměřené na sekundární prevenci (což fyzioterapie je), je ve výsledku dobře. Není, samozřejmě. Vždy je levnější prevence než léčba rozvinutého onemocnění.

Pro mě je zásadní sledovat, jak to dopadne v segmentu fyzioterapie. Jak je správně v článku podotknuto, podfinancování ambulantní fyzioterapie vede k tomu, že spousta fyzioterapeutů funguje na přímou platbu. Já, jako rehabilitační lékař, potřebuju mít jistotu, že budu moci sehnat zkušeného, adekvátně vzdělaného fyzioterapeuta pro moje komplikované pacienty.

Co vyplývá z tvrzení, že by bodové ohodnocení bylo 0,72 koruny?

Platby na fyzioterapii se v základu odvíjejí od dvou věcí - tzv. PURO (průměrná úhrada za unikátní rodné číslo) a cenu bodu. Díky PURO se vám může stát, že vás na tu samou diagnózu nevezme fyzioterapeut na další terapii, když jste právě jednu sérii odchodili. Bohužel mu pojišťovna za tuto terapii zaplatí tak málo, že se mu to finančně nevyplatí.

Druhá důležitá složka je hodnota bodu. Existuje manuál, podle kterého zdravotníci vykazují terapii. Příklad: pokud s vámi fyzioterapeut cvičí moderní metodou, na kterou musí mít speciální kurz, vykazuje ji kódem 21221, který má hodnotu 737 bodů. To znamená, že za 45minutovou práci mu v roce 2025 pojišťovna zaplatí 530, 6 korun. Což by se nezdálo zas až tak málo, je ale třeba počítat, že se z tohoto platí celkové náklady na chod ambulance - práce recepční, přístroje (cena kvalitního laseru je okolo milionu), pojištění, kurzy, úklid, počítačový systém (třeba jenom ten stojí v základu ročně 25 tisíc)…

Nevím, o co přesně pojišťovnám a Ministerstvu zdravotnictví jde. Chápu, že musíme šetřit, pak ale pojďme upravit možnosti doplatit si ambulantní péči tak, aby fyzioterapeuti nechcípali hlady a pojďme povolit doplatky za ambulantní fyzioterapeutickou péči. Nemusíme se bát, že by zdravotníci ceny přestřelili. Ve zdravotnickém segmentu je povinnost při nastavování plateb řídit se cenotvorbou - což je manuál, kdy cena nabízené služby se odvíjí od ceny bodu a nákladů ordinace.

Štve mě to. Ministerstvo zdravotnictví hlásá, že prevence je pro ně prioritní. Fyzioterapeutická péče má v prevenci bolestí pohybového systému, jednoho z nejčastějších civilizačních onemocnění, zásadní význam, a náš zdravotní systém se k tomuto segmentu chová jak k nechtěnému dítěti.

Takže, až příští rok budete zoufale hledat kvalitního fyzioterapeuta pro vaše akutní bolesti pohybového systému, tak důvod, proč ho nebudete moci sehnat, je výše popsán.

https://www.zdravotnickydenik.cz/2024/05/ambulantni-specialiste-navrh-platcu-znamena-triprocentni-pokles-uhrad/

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz