Hlavní obsah
Názory a úvahy

Důchodci by měli mít výjimku na počítače. Neorientují se v technologii a potřebují papír

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Pixabay

Internetové bankovnictví? Nikdy! Elektronická žádost o příspěvek na bydlení? V žádném případě! Starší lidé mají problém. Buď počítač nemají vůbec, neovládají ho, nebo se ho bojí. A stát papírové zpracování postupně eliminuje. Je to ale dobře?

Článek

Samozřejmě existují mezi důchodci světlé výjimky, zvlášť mezi těmi, kteří v době zavádění počítačů, ještě chodili do zaměstnání, případně se pohybovali mezi lidmi, pro které byl počítač přirozenou součástí pracovního nebo osobního života. Ti většinou umí počítač spustit a dokonce v něm rozjet e-mail. Ale obrovské množství důchodců vnímá počítač a nové technologie jako čertovo lejno, které pálí a není radno na ně sahat.

Tablet jsou asi nějaké prášky

Počítač nemám. Jaký tablet? To jsou nějaké léky?“ Spousta lidí ve středním věku je svědkem, jak se jejich rodiče v současném světě nabitém technologiemi, které uhánějí ne mílovými kroky, ale spíše rychlostí světla dopředu, pomalu, ale jistě ztrácejí. Připadají si, jako by současný svět proplouval někde mimo ně a propadají depresi. Zvlášť, když pomalu ztrácejí možnost dělat si věci po svém. Většina mladších, kteří jsou s technologiemi jedna ruka, je zvyklá vyřídit různé platby bleskurychle přes internetové bankovnictví nebo třeba QR kód. Ale co když rodiče jakoukoli takovou možnost odmítají, protože ničemu elektronickému nevěří?

V sousedství bydlí pan Pavel s paní Evou. Dohromady mají 148 let. Už mají nárok na své vrtochy. Oba pracovali celý život manuálně a teď si užívají zaslouženého důchodu. Pravda, zdraví už jim neslouží, ale ještě jsou stále schopni postarat se sami o sebe. Až na pár věcí. Odmítají internetové bankovnictví, protože mu nedůvěřují, takže musejí ze své vsi kvůli každé platbě jezdit do okresního města, kde mají banku.

To s sebou nese hned několik problémů. Paní Eva neřídí, pan Pavel má problém se zrakem, takže už nesmí řídit. Jezdí tedy spolu autobusem s přestupem. Cesta jim – společně s vyřízením záležitosti v bance, například změnou výše zálohy na elektřinu, – zabere půl dne. Dobrovolně podstupované nepohodlí v podobě drncání a rozbolavělých kyčlí je korunováno rozladěním kvůli poměrně vysokému poplatku za vyřízení záležitosti u přepážky namísto přes internet. Co si budeme povídat, důchody zas tak velké nejsou a je potřeba šetřit každou korunu. A  pak je tu další poplatek za zaslání papírového výpisu z účtu, protože manželé sice mají zřízený mail, ale nepoužívají ho, protože se stále nedokázali naučit přihlásit se do e-mailu, který jim zřídil syn. Prostě uvízli v době před 20 nebo více lety a přes to nejede vlak. Nebýt syna, nevyřídí si ani příspěvek na bydlení.

Všechno se digitalizuje

Stát přitom postupně vše digitalizuje, bez ohledu na to, zda obyvatelé vůbec mají počítač, a pokud ano, zda s ním dokážou zacházet. A ne každý má děti, které za své zestárlé rodiče všechno vyřídí. Spousta důchodců žije osaměle, protože už přišli o partnera, který byl třeba zkušenější a technologie aspoň trochu zvládal. Nebylo by lepší nechat současnou starší generaci dožít v klidu, aniž bychom je nutili do praktik, které jsou jim proti mysli? Vždyť jim už teď jejich vnoučata, která bezstarostně létají na křídlech umělé inteligence, připadají jako mimozemšťani hovořící cizí řečí…

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz