Hlavní obsah
Lidé a společnost

K třicetiletému aligátorovi pouštěl do bazénu děti. Policie mu domácího mazlíčka zabavila

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Pixabay

Ilustrační foto

Pracovníci ochrany životního prostředí zabavili 340 kg vážícího a 3,4 m dlouhého aligátora jménem Albert v domě v Hamburku jižně od Buffala. Třicetiletý aligátoří macek tu měl svůj vlastní přístřešek a bazén.

Článek

Majitel aligátora, Tony Cavallaro, tvrdil, že aligátor, kterého má od devadesátých let, je pro něj jako vlastní dítě.

Pouštěl k němu i děti

Podle úředníků, kteří mu přerostlého mazlíčka odebrali, dokonce dovoloval různým lidem, děti nevyjímaje, vstoupit do bazénu s plazem a pohladit si jej. Úřady v současné době zvažují, zda bude vzneseno obvinění z trestného činu.

Aligátor je slepý a má komplikace s páteří. Aktuálně byl transportován k licencovanému ošetřovateli, dokud se nenajde místo, kde by se mu dostalo trvalé péče.

Bude o něj bojovat

Jsem Albertův táta, nic víc,“ řekl jeho majitel Tony Cavallaro pro televizi WKBW. O aligátora prý bude bojovat.

Chcete také aligátora za domácího mazlíčka?

Pokud máte volný bazén a rozhodli jste se pro netradičního mazlíčka, měli byste vědět pár základních informací.

Aligátoři jsou studenokrevní plazi. Dorůstají délky až 3,5 metru. Velikost aligátora poznáte podle vzdálenosti mezi jeho očima: čím je vzdálenost větší, tím je aligátor delší.

Největší aligátor, který byl kdy naměřen, měřil čtyři a půl metru vážil 458 kg. Tento aligátor byl uloven v Mill Creek, přítoku řeky v Alabamě. Ve volné přírodě se dožívají 50 let a v zajetí až 80 let. Pokud si tedy pořídíte aligátora, počítejte s tím, že byste pro něj ve své závěti měli uvést, kdo jej zdědí a postará se o něj.

Slanou vodu nebrat!

Na rozdíl od krokodýlů nemají aligátoři žlázy pro vylučování soli z těla, takže nemohou plavat ve slaných vodách. Pokud tedy někdy uvidíte pár očí vykukovat z vody oceánu nebo jakéhokoli slaného jezera, určitě to bude krokodýl, ne aligátor.

Pohlaví je závislé na počasí

Holka, nebo kluk? Toť otázka! Pohlaví aligátorů neurčuje DNA, ale spíše klima. Pokud je v aligátořím hnízdě teplo, rodí se aligátoří samečci, za chladných teplot se rodí samičky. Aligátoří matky kladou vajíčka na kopeček hlíny. Když jsou vejce připravena k vylíhnutí, mláďata aligátorů rozbijí skořápku pomocí „vaječného zubu“ na horní straně čenichu.

Běhání jim vážně jde

Aligátoři jsou stavěni na rychlost, ne na výdrž. Dokážou běžet rychlostí až 56 km/h, tedy rychleji než většina lidí. Jsou to ale typičtí sprinteři – nedokážou toto tempo udržet dlouho. Ve vodě se dokážou vrhnout rychlostí až 50 km/h. Dokážou také velmi rychle plavat, protože k pohybu vpřed používají svůj silný ocas.

Ve tmě jim ďábelsky září oči

Aligátoři mají oči na temeni hlavy, což jim umožňuje ležet téměř zcela ponořeni ve vodě a stále vidět na kořist. Stejně jako kočky mají i aligátoři v zadní části očí strukturu, která odráží světlo a zlepšuje tak noční vidění. Pokud aligátorovi posvítíte do očí baterkou, budou mu červeně zářit.

Zeleninu taky rádi

Aligátoři byli dlouho považováni za masožravce, ale v poslední době se zjistilo, že záměrně konzumují ovoce, zeleninu, semena a luštěniny. Výzkumy ověřující tuto překvapivou součást jejich jídelníčku naznačují, že aligátoři dokonce pomáhají rostlinám, které konzumují, distribuovat semena prostřednictvím výkalů. Přesto však maso tvoří většinu jejich jídelníčku. Mladší aligátoři se živí brouky, obojživelníky a malými rybami, zatímco jejich rodiče většími rybami, hady, želvami, ptáky a savci.

Tři tisíce zubů za život

Ke kousání používají aligátoři silné zuby. Standardně jich mají v tlamě asi 75. S tím, jak se zuby opotřebovávají a lámou, jsou nahrazovány novými. Někteří aligátoři tak mohou mít za život až tři tisíce zubů.

Nejhlasitější plazi na světě

Samci i samice vydávají při páření hlasitý řev, který jim vynesl titul „nejhlasitější plazi na světě“. Jejich volání může dosahovat až 90 decibelů.

Mají léčivou krev

Studie zjistila, že krev divokých aligátorů má antibiotické i antivirové účinky. Krev je účinná proti virům HIV-1, West Nile Virus a Herpes simplex. Tyto vlastnosti také pomáhají chránit samotné aligátory před infekcí po zranění. Léčivé účinky jejich krve se stále zkoumají.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz