Hlavní obsah
Umění a zábava

Mejla Hlavsa: Zhudebnil proslulé Muchomůrky bílé, ale Plastici o ně nestáli. I tak se song proslavil

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Jiří Janíček, CC BY-SA 3.0, via Wikimedia Commons

6. března by se Milan Mejla Hlavsa, spoluzakladatel The Plastic People of Universe, dožil 73 let. Bohužel odešel předčasně kvůli rakovině plic. Škoda. Mohl by stvořit mnohem víc krásných a hlubokých písní, které zpíval s lehkostí sobě vlastní.

Článek

Hlavsův život byl krátký, ale bohatý na zkušenosti. V šedesátých letech minulého století se demonstrativně podřezal a postřelil lékaře vzduchovkou, aby se vyhnul základní vojenské službě.

Psychedelický rock

Po rozpadu kapely Velvet Underground, která pro něj byla bránou do říše psychedelického rocku, založil společně s Jiřím Števichem, Michalem Jernekem a Josefem Brabcem skupinu The Plastic People of the Universe, o níž měla většina české populace v době totality povědomí pouze z epizody Mimikry seriálu Třicet případů majora Zemana, kde ovšem byla vyobrazena jako banda feťáků, únosců a vrahů. I tak to byla ale svým způsobem propagace.

Muchomůrky bílé

Hlavsa byl autorem většiny písní, texty pocházely často z pera básníka Egona Bondyho, představitele beatnické generace. Právě Bondy byl autorem kratičké básně Muchomůrky bílé, kterou zařadil do své sbírky Mirka. Inspirací pro název sbírky i píseň Muchomůrky bílé byla Mirka Kochová, která se po smrti svého manžela zhroutila a nakonec si pustila plyn. Odtud podobenství s muchomůrkou bílou, která přináší smrt.

S Mirkou měl v době, kdy ještě nebyla vdaná, několikaletý vztah i Mejla Hlavsa. Mělo se jednat o velkou lásku, která ale nakonec skončila rozchodem. „Mejla nebyl úplně rodinný typ. Ona chtěla založit rodinu a mít děti a on byl do světa a šlo mu hlavně o hudbu,“ uvedla sestra Irena v pořadu Fenomén underground vysílaném v České televizi.

Hlavsa, kterému bylo samozřejmě jasné, komu je Bondyho sbírka věnovaná, text Muchomůrky bílé zhudebnil. Když ovšem píseň přednesl Plastikům, odešel s nepořízenou. Skladba jim připadala příliš líbivá a komerční, což do koncepce kapely úplně nezapadalo.

Hlavsa pak Muchomůrky bílé hrával sólo na různých mejdanech a následně píseň zpracoval s kapelami Garáž Půlnoc. Nakonec se ale Muchomůrky dočkaly milosti i u Plastiků. A ačkoliv Milan Hlavsa přispěl jako autor k celé řadě dalších nádherných písní, Muchomůrky zůstávají číslem jedna. Škoda, že nám ji už Mejla nemůže zazpívat naživo. Jeho lehký, nádherně obyčejný projev byl zcela jedinečný. Stejně jako text a hudba písně:

Člověk ze zoufalství snadno pomate se,
muchomůrky bílé budu sbírat v lese.

Muchomůrky bílé bělejší než sněhy,
sním je k ukojení své potřeby něhy.

Neprocitnu tady leč na jiném světě,
muchomůrky bílé budu sbírat v létě.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:
The Plastic People of the Universe
Egon Bondy

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz