Hlavní obsah
Lidé a společnost

Jaká byla hygiena ve středověké Praze: Špína a výkaly v ulicích podporovaly smrtelné nemoci

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Pexels

Praha

Praha nebyla vždy krásná jako dnes. Ve skutečnosti vypadala docela odpudivě, a to zejména ve středověku. Málokdo si tehdy řekl, že se jedná o hezké město.

Článek

Praha se v dnešní době často objevuje na seznamech nejkrásnějších zemí světa, v minulosti by naopak obsadila spíše příčky nejméně hezkých měst světa. Ve středověké Praze byla špína, výkaly a bakterie, které byly živnou půdou pro nebezpečné nemoci. Není divu, že jich tehdy bylo dost.

Hygiena byla tehdy nepřekonatelný problém. Lidé nebyli zvyklí mýt si ruce, pravidelně se mýt a navíc byl všechen odpad odváděn do řek, studní a dalších míst, kde se měla nacházet pouze pitná voda. V ulicích se válel odpad, který snad nikdo neuklízel.

Léto bylo nesnesitelné

Jakmile výrazně stouply teploty, ve městě příšerně zapáchaly zbytky jídla, exkrementů zvířat, ale hlavně zbytky masa a kůží, které vyhazovali řezníci. V letních dnech, které jsou dnes ideálními na procházku po historické Praze, se tehdy nedalo být. Ti, kteří byli bohatší, se raději sbalili a jeli do přírody, kde trávili co největší část svého volného času.

Kvůli špatné hygieně vznikaly nemoci

Není divu, že právě ve středověku řádilo mnoho nemocí. Asi nejznámější byla epidemie dýmějového moru, který udeřil v polovině 14. století. Přenášeli jej hlavně nakažení hlodavci, pro které byla středověká Praha plná odpadu rájem na zemi.

Všude byly výkaly

Lidé si ještě neuměli poradit s odpady, a tak se běžně chodili vyprazdňovat na své pozemky. Výkaly se však hromadily i na ulicích a vodní zdroje byly vysoce kontaminované. Zkrátka se výkaly dostaly naprosto všude. Uniknout nemocem pak bylo nemožné, jenže se o to vlastně ani nikdo nesnažil.

Kdyby lidé byli v této době pečlivější alespoň v osobní hygieně, možná by se nemuseli potýkat s tolika nebezpečnými nemocemi, které byli povětšinou smrtelné.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz