Hlavní obsah
Názory a úvahy

Doručovatelé hloupnou. Nebo je to jinak?

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Poštovní schránku na rohu ulice, jak o ní píše básník Jiří Wolker, dnes nejspíš už nikde nenajdeme.

Článek

Zachovány zůstaly pouze schránky příjemců doručovaných tiskovin.. A to jak v panelácích, tak u rodinných domů.

Jejich podoby jsou, hlavně u domků, různé a umístění také. Většinou jsou směrem do ulice. A nemusí to být jen ty svého času módní „roury“.

Přece se ale ještě najede pár lidí, kteří tu schránku mají takříkajíc „na svém“, a z ulice do ní pouze vhoz.

Člověk by myslel, že tam žádný problém není. Doručovatel nadzvedne záklopku, vhodí tiskoviny, které jsou tam potom pěkně v suchoučku a také chráněny před zvědavci, pro které ale nejsou určeny.

Omyl, velký omyl. Právě z takových schránek pošta a všeliké ostatní tiskoviny doslova čučí nejvíce. Pěkně srolované, krásná to roura či přímo žlab pro zatékání dešťové vody do schránky. A nedej bože, pokud součástí té srolované ven čouhající roury jsou i nějaké důležité dokumenty nebo složenky. Nebo tam byli vhozeny dříve jiným doručovatelem.

Z obsahu schránky se potom stanou k jen rozmáchané hadry, které mnohdy ani nejdou už pořádně přečíst.

Potom vás mají všude za nepořádníka, aniž byste za to sami mohli. Přitom schránku i vhoz máte dostatečně široký i pro silnější formáty A4.

Cedulka s prosbou o vhoz skutečně dovnitř do schránky má ale účinek spíše opačný. Stejně tak osobní domluva s většinou doručovatelů. Prý že by je to zdržovalo a tak moc že je zase neplatí.

Namítnete, že papírová pošta už stejně je přežitek a a za chvíli zmizí na dobro. Možná, ale zatím stále ještě existuje.

Jenom mi přijde, že právě s rozvojem umělé inteligence lidstvo tak nějak hloupne a ztrácí i ty nejzákladnější znalosti a návyky, dříve naprosto samozřejmé. Nebo jenom lidstvo začíná být čím dál víc neskutečně líné?

Co s tím?

Člověk by řekl, že na takovou samozřejmou věc se nikdo nijak extra vyškolovat nemusí, ale opak je pravdou.

Nejspíš oslovit všechny doručovací instituce s prosbou, aby, než své doručovatele vyšlou do ulic, pro ně povinně uspořádali kurz vhazování tiskovin do schránek. Není přeci nutné, aby tu hromadu všechnu smotali do jedné tlusté role a tu se potom snažili nacpat do otvoru schránky.

Ale pochybuju, že na to některá z těch institucí kývne.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz

Doporučované

Načítám