Článek
Ráda bych vám kromě porovnání vánočních trhů v mém minulém článku přiblížila i další zvyk Švédů během adventu. Asi budete vědět o co se jedná. Všichni známe tzv. „švédský stůl“. U tohoto pojmu máme většina z nás představu stolu, na kterém se nabízí a je prostřeno mnoho druhů jídel. Je to forma bufetu a švédská specialita, co se názvu týká. Bufet zahrnující teplou i studenou kuchyni.
A tak vypadají i švédské Vánoce, mnoho různých samozřejmě tradičně vánočních jídel. Od všeho trochu. Způsob buffé – Julbord neboli vánoční stoly se ujaly také v restauracích. Tak jak u nás je zvykem pořádat ve firmách v předvánočním čase tzv. vánoční večírky a slavnostnější zakončení roku, dalo by se říct, že Julbord je takovým podobným tradičním vánočním večírkem tady ve Švédsku. Mohou se však konat také v době oběda.
Ale neznamená to, že je určen jen pro zaměstnance firem. Julbord si můžete objednat v prosinci i sami nebo s přáteli či rodinou. Najdete si restauraci, která Julbord pořádá, objednáte si přes internet stůl pro potřebný počet osob a na místě pak zaplatíte jednorázovou částku za jídlo a za osobu. Částky se pohybují různě, záleží na luxusu a šířce nabídky restaurace od přibližně šesti set švédských korun do cca osmi set. Možná někde i více. Všechny jsem samozřejmě neviděla. Tato částka obsahuje jídlo, které jste schopni za večer zkonzumovat a také trochu vánočního alkoholického nebo nealko Glöggu, kterým se otvírá Julbord. Někde si pak můžete dolít i další už sami nebo si vezmete připravený z tácu. Přidávají se do něj rozinky a mandle a popíjí se z maličkých sympatických skleniček eventuálně vánočních papírových kelímků většinou jen jako aperitiv. Alkohol, tedy pivo, víno eventuálně tvrdý alkohol si však platíte zvlášť. Existují také již trošku specializované Julbordy například v rybích restauracích, kde se zaměřují na ryby a mořské plody.
Zažila jsem jak firemní Julbord, tak jsme si s manželem zašli v adventním čase užít vánoční stoly do restaurace tady v Jönköpingu. V těch 17h, když jsme dorazili, jsme byli v restauraci úplně první a sami a prostírání vánočních stolů v restauraci teprve dokončovali. Nechceme jíst moc pozdě, zarezervovali jsme si stůl pro dva v nejdřívějším možném čase. Vychutnávali jsme si ten klid a pohodu s vánočními písněmi znějícími restaurací, krásnou vánoční výzdobu i vánoční světýlka problikávající sem z ulice stejně jako vůni prostřeného jídla. Nicméně za nějakou asi hodinku a půl se restaurace naplnila evidentně společností lidí z firem tak, že se nedalo pořádně ani projít kolem těch prostřených stolů s dobrotami. To už jsme si naštěstí šli jen pro nějaký závěrečný zákusek.
A co obsahuje Julbord, vánoční stoly, nejen v restauracích, ale i v domácnostech Švédů?
Vánoční stůl má teplou i studenou část. Jedním z nejstarších a tradičních jídel, která se objevují na vánočním stole je tzv. dopp i grytan, tedy doslova „ponoř do hrnce“ - jedná se o šťávu z vánoční šunky, která se může okořenit a rozředit vývarem a do níž se namáčí chléb. Když jsem se zmínila o vánoční šunce, julskinka tak ta nesmí na vánočním stole chybět, teplá i studená. Další nepostradatelné jsou slanečky, sill - objevují se nakládané v omáčkách různých chutí, cibulové nebo hořčicové a jiné. Pohodlně zakoupíte v supermarketu. Revbensspjäll jsou grilovaná žebra vařená a pečená v troubě s marinádou a potřená třeba medem. Oblíbený pokrm Janssons Frestelse – gratinované brambory nakrájené na hranolky nebo na nudličky se smetanou, kaviárem a ančovičkami, do základu patří i máslo a cibule. A velmi oblíbené jsou Prinskorv – malé párečky. Klasikou je grönkål, kapusta, může být připravena jako chutný kapustový koláč, kapustový salát nebo křupavé kapustové chipsy.
Dalšími pokrmy jsou i räkor, krevety ať už samotné nebo v rozmanitých salátových úpravách, köttbullar, tedy masové kuličky znáte je asi z Ikea, určitě tam najdete lax - lososa třeba i jako paštiku. Na vánočním stole by se měly objevit i poloviny vařených vajíček plněné kaviárem a krevetami, ägghalvor.
Dále tam mají své místo krájené uzeniny, různé druhy klobás, salámů a paštiky a také sýry na tácu tzv. ostbricka. Sýry mají Švédi moc rádi, mají jich spousty druhů, několik z nich jsem ochutnala a jsou skutečně moc dobré.
Dalšími přílohami mohou být vařené brambory, různé chleby a druhy hořčice, zelí, nakrájená červená cibule, saláty, například z červené řepy, pažitka, brusinky, zakysaná smetana či majonéza.
Určitě bude na mísách vyskládáno ovoce, zákusky, vánoční cukrovinky - godis, ale třeba i risgrynsgröt, sladká rýžová kaše tzv. rýže à la Malta se skořicí. Používají hodně šafrán ať už na palačinky nebo šafránové sladké housky. Palačinky s džemem jsou také trendy. Julgodis jsou bonbóny jako například Mozartovy koule, želé nebo čokoládové, oříšky, datle nebo malé kousky čokolády, jejich nejznámější a originální Marabou, kterou myslím také zakoupíte u nás v Ikea.
Dezertem tady rozumí například saffranskaka - šafránový koláč s polevou z crème fraiche nebo lussekatter. Lussekatter - doslova „Lucčiny kočky“ je také sladké šafránové pečivo, které se tady peče na svátek Sv.Lucie nebo prostě v adventním období. Mají rádi pannacottu, pudingy, zmrzliny a pepparkakor - perníčky, ty jsou tady na předvánočním trhu favoritem. Prodávají je hlavně ve tvaru srdíček ve velkých krabicích, jsou asi jediným sladkým vánočním cukrovím trochu srovnatelným s naším. Lidé je ujídají jen tak ke kávě již před Vánoci a popíjejí k tomu jistě Julmust, což je nealkoholický nápoj silně připomínající coca-colu. Tmavá limonáda vznikla v roce 1910 a vyrábí a prodává se pouze v adventním období a kolem Velikonoc pod názvem Påskmust. Kromě Julmustu se pije také vánoční pivo Julöl. Je kořeněné mnoha druhy koření, může to být třeba skořice, badyán, kardamom a pomerančová kůra, hřebíček, koriandr, zázvor, lékořice, badyán atd. Je tmavé a připomíná černé pivo u nás až na to koření. A kromě toho všeho se popíjí také snaps, tvrdý alkohol, kořeněné pálenky – např. kořeněná brandy. Prodávají je také v sadách mini jednorázových lahviček-panáků, různé druhy. Zvláštností pro nás asi bude Mumma. Míchaný nápoj, který se dá připravit i ve větším množství rovnou do karafy. Obsahuje pro mě neslučitelné alkoholické nápoje, a to středně sladké madeira nebo portské víno, tmavé silné pivo Porter nebo Julöl či světlé pivo, někde i vodku, Julmust. Recepty a poměry uvedených nápojů se různí. V některém píšou přidat koření jako například kardamom, drcené plody jalovce atd.
Pochopitelně, když to vše krásně naaranžují a nazdobí, máte pocit, že nevíte, co si z toho všeho vybrat. A čím dražší Julbord tím více dražších a lepších, možná i kvalitnějších nebo luxusnějších či vzácnějších surovin na něm bude.
V různých krajích Švédska se na vánočním stole mohou objevit trochu odlišné potraviny, například zvěřina, úhoři, vepřové maso, dokonce medvědí maso, tvarohový koláč či hnědé fazole. Doma si tady na vánoční stůl rodiny připraví a prostřou podle svých zvyklostí a chutí většinou jen ty z vánočních jídel, která mají rádi, jako asi všude na světě.
U nás u Štědrovečerní večeře je toho také požehnaně, a dokonce se to kraj od kraje i domácnost od domácnosti trochu liší stejně jako ve Švédsku. Pár stálic vánočního jídla ale máme u nás všichni stejných, ať už jíte hrachovou nebo rybí polévku, staročeského Kubu, bramborový salát od maminky nebo od babičky, kapra nebo smažené řízky. A voňavé vánoční cukroví.
Všem vám přeji příjemný a poklidný adventní čas! Klidné vánoční svátky s vašimi blízkými!
Šťastné a veselé Vánoce a zdravý a úspěšný nový rok vám všem!
Zdroje: vlastní zážitky a stránky: