Hlavní obsah

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Kdo jsem já

Dovolte, abych se trochu představila a pověděla vám něco o sobě. Jsem Češka, pocházím ze severní Moravy, ke které se hrdě hlásím, a moje kořeny jsou polské a slovenské. Osud mě v 18 letech zavál do Prahy, vysněné metropole.

Ačkoli jsem chtěla pracovat např. ve školce s dětmi, speciálně malými, které opravdu miluju, pracovala jsem celý život v ekonomické oblasti, která mě nijak moc nebavila. Čísla a faktury prostě nejsou můj obor. Bohužel často člověk takové věci zjistí až s odstupem času.

Pomáhala jsem ale jako dobrovolník ve společnosti Celé Česko čte dětem, kterou založila má sestřenice, dnes mediálně známá Ewa Katrušákova. Uvedla do světa úžasnou myšlenku sbližování nejen rodičů s dětmi pomocí hlasitého čtení a přivádění dětí ke knihám, která se mi velmi líbí a snažím se ji rozšiřovat nyní alespoň ve své rodině či mezi přáteli. Dodnes se snažím v rámci mých omezených možností tuto společnost podporovat. Sama jsem nějakou dobu chodila číst a hrát si s dětmi do nemocnice.

Mám dvě hezké a úspěšné děti, které už dnes mají také své rodiny, a jsem šťastnou a pyšnou babičkou fantastických vnoučat.

Nějakou dobu jsem žila sama a v mých 55letech se mi život obrátil vzhůru nohama a přišel i vysněný partner. Ale nic není tak úplně zadarmo, opustila jsem po úvaze vše a odstěhovala jsem se za ním 1200 km na sever.

A tak navštěvuji rodinu v Čechách několikrát za rok, udržuji co nejvíce vztahů a kontaktů s domovem. Tady jsem "vyvdala" další děti a vnoučata, což mi dělá radost. Ale i tak musím přiznat, že se můj život ve Švédsku zklidnil. Je zvláštní, že jsem se tu od začátku cítila jako doma, i přes jazykovou bariéru. Musela jsem ke svým nedokonalým znalostem jazyků (polština, slovenština, školní ruština, němčina a angličtina) přidat další. Rok a půl jsem se učila švédsky.

A protože mi přestěhování na sever Evropy přineslo kromě dalších dobrých věcí i hodně cestování, uvědomila jsem si, jak moc mě to baví, jak ráda jezdím kamkoli, že jsem vlastně vždy ráda cestovala. Také jsem už od základní školy ráda psala. Protože mám ten život takový trošku dobrodružný, ráda bych to teď spojila a psala o svých některých zajímavých cestách, úvahách, postřezích a myšlenkách. Třeba se to stane pro někoho inspirací k cestování po světě. Není to tedy cestovatelský blog s přesnými informacemi o cestě, jejích nákladech, jak sehnat letenky nebo ubytování a co a kde. Opravdu se chci podělit s vámi o své zážitky a zajímavé cestovatelské informace jen pro pobavení.

Nina