Hlavní obsah
Knihy a literatura

Kouzelný svět Jane Austen

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Jiří Vítek / Seznam.cz

Jako v pohádce

Psala o lásce a penězích, o čem jiném se prý dá psát? Byla to veselá tetička, ne zapšklá stará panna.

Článek

Jane Austen žila v době, která nám dnes může připomínat pohádku. Narodila se v roce 1775, a to stále bylo období, kde na ulici jezdily kočáry a mladá dívka z dobré rodiny se nemohla jen tak vydat na výlet do lesa, sama??? Za zády jí byla guvernantka. Když nejznámější hrdinka (z příběhu, hádejte!!!) Elisabeth jde pár mil do sídla Netherfield, a to sama, je to prý „nezávislost“, opovrženíhodná a příliš odvážná.

Jak se tenkrát dívkám žilo? Těžko říct. Sama Jane měla možnost studovat a hodně četla. Což je na jejích dílech znát. Co mě zaujalo, je fakt, že dnes jsou její díla možná slavnější než za jejího života. Pár tehdejších autorů jí nadávalo, prý tam není nic šokujícího, napínavého… Jenže proto její příběhy obdivujeme, připomínají nám trošku dětské pohádky. Dobro zvítězí nad zlým.

Všimli jste si, že naprostá většina postav na konci dosáhne štěstí a také výhodného sňatku? Překvapila mě svatba Lucy Steele (Rozum a cit, Sense and Sensibility), která není až tak pozitivní postavou, trápí Elinor, přesto jí autorka příběhu dopřeje, co chtěla. Dokonce i tahle mazaná, vychytralá a nepříjemná Lucy se dobře vdá.

Kolik různých filmových verzí už je natočeno? A také, kolik verzí a variací na příběh Pýcha a předsudek (Pride and Prejudice) fanynky napsaly? Znáte Shannon Winslow? Napsala pěkné knihy, já je tedy znám jako audioknihy, které se různě zabývají buď hrdiny Pýchy a předsudku, ale i jiných příběhů. Tato spisovatelka je zkrátka fascinovaná knihami Jane Austen.

Spisovatelka se nikdy nevdala, jedinou žádost o ruku odmítla, živila se psaním a pro dětičky svých sourozenců byla veselá tetička. Nelze si tuto ženu představit jako znuděnou starou pannu. Představuji si ji v dobovém oblečení, jak sedí u stolu a podesáté přepisuje jednu obtížnou pasáž. Do psaní se jí prý motaly často děti, takže nějaká tichá, klidná pracovna? Ani náhodou.

Koupila jsem si obrovskou černou knihu se všemi díly Jane Austen a to v originále. Čte se to pěkně, až na to, že většinu příběhů znám skoro nazpaměť. Ale není špatné číst to tak, jak to (doufám) paní spisovatelka napsala. Vžívám se do všech těch afér, jak dívka utekla s důstojníkem. Koho by dnes překvapilo, že se šestnáctiletá holka s někým jen tak vyspí?

Žijeme v jiné době, a právě proto si rádi přečteme o kouzelném světě plném koní, luxusních kočárů, mužů s nákrčníky a holínkami, jsou tu ženy se stuhami a čepci a dlouhými šaty, šitými na míru. Kdo dnes nosí na hlavě obrovský čepec se stuhami? Vždyť to muselo být úžasné, chodit na plesy a bohatě se vdát za úžasného muže. Která žena by si tohle nepřála? Šťastný život plný lásky a peněz.

Takový je svět, do kterého se mnohé ženy rády ponoří. Se stručnou knížkou, která je akorát tak dlouhá na příjemné počtení.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz