Hlavní obsah
Zdraví

Síla přírody. Kopřiva jako bylinka?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Jiří Vítek / Seznam.cz

Příroda je bohatá na zajímavé byliny…

Pokud vás zajímá zdravý životní styl, nepřehlédněte „obyčejnou“ kopřivu.

Článek

Proč zrovna kopřiva?

Roste skoro všude. Spousta lidí ji přehlíží a logicky mají radši voňavou levanduli nebo hojivý heřmánek. Proč je vlastně kopřiva tak pálivá? Jedna teorie říká, že se tím brání. Je totiž tak zdravá, že jinak by ji zvířata hned sežrala a nic by nezbylo.

Řeč je o kopřivě dvoudomé, která dokáže vyčistit tělo, pokud si dáte jarní kúru. Do toho, zkuste pár minut vyluhovat čaj, nalít ho do velké termosky a popíjet celý den po doušcích, stačí jeden, dva týdny. Pomůže to proti akné a celkově provede ve vašem těle příjemnou jarní detoxikaci. Kdo by chtěl vědět, na co všechno je kopřiva zdravá, tak ať si přečte dlooouhý seznam.

Jednoduché recepty

Pokud kopřivu naložíte ráno do vody, večer ji můžete dát (jak vodu, tak namočenou kopřivu) do velkého hrnce, nechat dojít až k varu a pak hned vypnout. Až nálev vychladne na příjemnou teplotu, sedněte si pohodlně do křesla, vše nalijte do lavoru a vykoupejte si zhruba 20 minut nohy. Tuto dobu není potřeba nijak měřit, nálev během koupele vychladne a až bude nepříjemně studený, nohy vyndáte. Budete zírat, jak příjemné to je, nohy se potom cítí odpočaté a uvolněné.

Nebo, pokud vás trápí mastné vlasy, do hrnce dejte opět kopřivu, přiveďte k varu a pak vyndejte rostlinu ven, nechte chvíli zchladnout a vlasy v tom krásně vykoupejte. Kopřiva odmastí.

Jistě znáte použití kopřivy do jarní nádivky. Pokud máte slepice nebo kachny, také ocení najemno nakrájenou kopřivu. Zamícháte do šrotu, spaříte horkou vodou a slepičky se budou moci utlouct. Je to pro ně zdravé a chutné. Určitě nezapomeňte kopřivu nasekat, nedávejte celou.

Uctívaná rostlina

Kopřiva byla známá a uctívaná už ve starověku. „Kdyby lidé věděli, jak je léčivá, pěstovali by jen kopřivu,“ to napsala bylinkářka Maria Treben ve svém slavném díle Zdraví z Boží lékárny.

Zkrátka, nepřehlížejte tuto rostlinu jen proto, že je tak pálivá. Stačí vzít kožené rukavice, košík a srp a vyrazit. Nebude těžké ji najít, vyhýbejte se místům hned u silnice. Ideálně sbírejte na slunném místě odpoledne, okolo 14. hodiny. Nejlepší je sbírat v dubnu, potom v květnu do 20.5. Rostlina je totiž mírně jedovatá, ale spařením vodou se toxické látky rozkládají.

Jen pozor na kopřivový čaj, pokud budete pít silný nálev mnoho týdnů, není to úplně zdravé. Někdy se na bylinky pohlíží jako něco „slabšího“ než léky.

Spoustu léků se ale vyrábí z bylin nebo látek z přírody. Takže nepodceňovat kopřivu. Je to velice silná bylina. Lovu kopřiv zdar! A nezapomeňte na rukavice :-)

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz