Hlavní obsah
Knihy a literatura

Vznik moderních obchoďáků, co na to Émile Zola

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Seznam.cz

Obchodní domy dnes a kdysi

Zajímalo by vás, jak to vlastně bylo se začátky velkých obchodních domů? Přečtěte si Zolu!

Článek

Určitě jste se ve škole učili o naturalismu, možná si i pamatujete francouzského spisovatele Émile Zolu, hlavně jeho nejznámější dílo Nana. Asi byste do tohoto drsňáka nečekali, že napíše dva ryze romantické příběhy, Lístek lásky a U štěstí dam.

A jak to bylo se šťastnými dámami? Je to název jeho velkého obchodního domu. Vede ho Oktáv Mouret, mladý, úspěšný muž. Má spoustu nápadů, jak ještě víc vykořistit dámy, které utrácí jak divé. A do Paříže přijíždí sirotek (jak jinak) Denisa Bauduová.

Dál už si to opravdu přečtěte sami, nechci kazit dojem celého příběhu. Je zde psáno nejen o lásce, ale samozřejmě o chodu celého kolosu, který Mouret moudře řídí. Bylo to neslýchané, v jediném obchodě tolik různého zboží? Co na to říkali ostatní obchodníci s malými živnostmi?

Dámy zde prožívaly své štěstí, jak jinak, než že kupovaly nové oblečení, krajky, cokoli. Slevy, láce, ohromné nabídky, spoustu věcí skutečně za babku. A ty rukavičky! A viděla jste nový japonský pavilon? Mouret uměl ženy svádět, jak ve vztazích, tak ve svém pařížském obchodě.

Proč číst Zolu? Po pravdě, když jsem dočetla kvůli maturitě Nanu, bylo mi z této knihy zle. Nana je syrová až na kost. Ale U štěstí dam mě okouzlilo, ta skromná Denisa a její trápení, ten domýšlivý Mouret se svými miliony a upraveným knírkem pod nosem.

Naturalismus může odradit, přesto Zolu nejde opomenout. Dokáže popisovat, jak se v salonu stmívá, stíny tančí po pokoji, dáma zapaluje lampu. Málokterý spisovatel si může dovolit takový popis s tím, že si to čtenáři rádi přečtou. Přiznám se, že u Victora Huga dost často přeskakuji popisné pasáže.

Příběh o obchoďáku je dojemný, místy smutný, chytne za srdce. S chudou Denisou budete určitě soucítit, její píle a schopnost nevzdávat těžké boje stojí za povšimnutí. Obecně mám ráda příběhy o lidech, kteří mají odvahu a jdou stále dál, ať jsou okolnosti jakékoli. (Nejen lidé, zaječice ve filmu Zootropolis mě také oslnila :-D)

Pokud máte pár hodin času a nic od Zoly jste nečetli, vřele doporučuji. Také Lístek lásky stojí za povšimnutí, to už je vyloženě romantika od A do Z. Silné a neředěné víno, tak bych popsala tyto dva romány.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz