Hlavní obsah
Knihy a literatura

Zapomenutá kráska - První Češka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Anna Billová Šnoblová

Znáte ji?

Úchvatný příběh o Jitce, která se stane první Češkou…

Článek

Gabriela chce peníze, ale také moc a vliv. Její zamilovaný manžel Bedřich jí kupuje šperky a vše možné, doufá, že konečně bude šťastná. Půvabná Gabriela otěhotní a všichni se těší na dědice. Bedřich koupí krásnou kolébku, ale místo vytouženého syna… V kolébce pláče dívenka Jitka. Matka ji nesnáší, otec -

Znáte ten příběh? Pokud prozradím jméno autorky, budete si pamatovat nejspíš jedno dvě její díla ze školy. Tento příběh o lásce, a také lásce k národu, napsala Karolina Světlá. Dáte určitě dohromady Kříž u potoka nebo Černého Petříčka. Ale ona stvořila i hromadu dalších příběhů, ať už krátkých povídek, nebo skromných románů.

Po pravdě, v příbězích Karoliny Světlé vždycky figuruje romantická láska. Ale zároveň jsou napínavé, do poslední chvíle nevíte, jak to dopadne. Ani happyend není samozřejmostí. Například známá Jane Austen končí své příběhy dobře, povětšinou svatba či rovnou svatba obou hrdinek. To naše česká spisovatelka má odvahu některé příběhy zakončit vyloženě tragicky.

Příběh o Gabriele, která je krásná jako drahokam, a její dceři Jitce, vypráví o tom, jak daleko dokáže člověka zahnat touha po moci. Gabriela neváhá ze své dcery udělat otroka, který němě poslouchá rozkazy a tuší, že ze své smutné role se sotva dostane. Malá Jitka se naučí šít, modlitby, nic jiného. Namísto vzdělání musí ve všem poslouchat svou přísnou rodinu.

Postupně se pyšná, ale inteligentní a schopná Gabriela dostane až na svůj trůn. Hlavně, aby Jitka příliš nepřemýšlela, hlavně, ať nepozná nic než jen svůj mdlý, nijaký život. Takhle shrábnu co nejvíc peněz, říkala si krutá matka a nevěnovala své dceři ani kousek citu. Jak se všechno vyvine? Dostane se Jitka ze svého otroctví? Kam až to dotáhne její matka? Prozradí se, že tahle poněmčelá rodina je vlastně Šemberovic?

Karolina milovala český jazyk a svůj národ. Je to zázrak, že i dnes můžeme psát a mluvit česky, nechybělo moc a byla by všude jen němčina. Také by bylo možné, že by čeština znamenala jen malý odstaveček v dějepisných učebnicích, psaných německy.

Zkusíte si přečíst První Češku? Těšíte se na drahokam Gabrielu a její ubohou Jitku? Tento příběh stojí za to, stejně jako i povídky. Pro mnohé lidi není reálné číst tlustoknihy, ale proto můžou začít s povídkou od Světlé, která se dá přečíst za půl hodiny.

Každé ženě, která někdy četla Jane Austen a líbí se jí takové příběhy, doporučuji pro začátek zkusit První Češku nebo povídku, třeba Vypravování staré žebračky.

Napište svůj názor na Karolinu Světlou, myslím, že je pozapomenutá neprávem.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz