Hlavní obsah
Umění a zábava

ASMR: Přirozený způsob, jak si posílit zdraví, zlepšit spánek a zbavit se stresu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Image by Freepik

ASMR je fenomén, který v posledních letech získává stále větší popularitu. Spouštěče mohou být různé, od šeptání nebo česání vlasů až po jemné ťukání.

Článek

Co je to ASMR?

ASMR je zkratka pro autonomní senzorickou meridiánovou reakci. Jedná se o jev, při kterém někteří lidé zažívají fyzický pocit v reakci na určité sluchové a vizuální podněty, nebo dokonce na blízký kontakt s jinou osobou (ať už osobně nebo online).

Lidé, kteří zažívají ASMR, říkají, že je to jako mravenčení, které začíná na hlavě a postupuje dolů po zátylku. Jiní lidé popisují svou zkušenost jako klidný pocit, který začíná na hlavě a rozlévá se postupně do celého těla. Výzkumnice Dr. Giulia Poerio vysvětluje, že ASMR mohou vyvolat následující audiovizuální podněty (známé také jako spouštěče):

  • šeptání nebo tiché mluvení
  • ťukání, škrábání nebo křupání
  • pomalé pohyby rukou
  • opakující se úkony
  • blízká osobní pozornost (např. líčení nebo česání)

Myšlenka ASMR existuje již dlouho, ačkoliv nebyla přesně pojmenována. Poerio vysvětluje, že tento fenomén mohl být popsán v klasické literatuře Sylvií Plathovou, Virginií Woolfovou a dalšími.

Co dělá ASMR s naším mozkem?

ASMR je pro vás pocit. Pro vědce má co do činění s tím, jak váš mozek reaguje na určité podněty.

V jedné malé studii z roku 2018 se 10 účastníků nechalo monitorovat přístroji fMRI při sledování videí s ASMR tematikou. To mělo pomoci vědcům zjistit, co se přesně s naším tělem při ASMR děje. Když účastníci pocítili klasické mravenčení, jejich mozek vykazoval aktivitu v oblastech, které řídí emoce a empatii, a také v oblastech spojených se sociální angažovaností a souvisejícími činnostmi (například péče o tělo).

Kromě toho výzkumníci naznačují, že ASMR může způsobit, že mozek uvolňuje určité hormony. Lidé uvádějí, že se při ASMR cítí ospale, uklidněně a uvolněně. S těmito pocity úzce souvisejí neurohormony dopamin, oxytocin a endorfiny.

Výzkum ASMR je relativně nový. Přesto se na základě neoficiálních zpráv a začínajícího výzkumu začíná ukazovat, že ASMR přináší sledujícím a posluchačům určité výhody:

  • Okamžité potěšení. Pro lidi, kteří zažívají ASMR chvění a brnění to může být velmi příjemný a uvolňující pocit, který se dostaví téměř okamžitě po vystavení podnětům.
  • Zlepšení nálady. Jedna z prvních studií odhalila, že 80 % se účastníků po působení ASMR zlepšila nálada. U osob s vyšší mírou deprese se též objevilo zlepšení nálady, avšak s kratší dobou trvání.
  • Úleva od bolesti. Výsledky stejné studie uvádějí, že část lidí, kteří se potýkají s chronickou bolestí, popisovala úlevu od bolesti. Tuto úlevu pociťovali účastníci studie po dobu až 3 hodin.
  • Lepší soustředění. "Flow stav" je označení situace, kdy ztratíte ponětí o sobě sama nebo o čase, protože se na něco hluboce soustředíte. Výzkumníci zjistili podobnost mezi ASMR a typem soustředění, které zažíváte při flow stavu.
  • Kvalitnější spánek. Raný výzkum ukázal, že ASMR může pomoci připravit váš mozek na hluboký a zdravý spánek tím, že podporuje relaxaci a mozkové vlny theta.
  • Další benefity. Lidé, kteří si rádi poslechnou ASMR videa, často uvádějí menší pocit úzkosti, zlepšení bolestí hlavy a nižší krevní tlak.

V rámci studie z roku 2018  zažilo 75 % lidí ASMR v reakci na šeptání, zatímco pouze 53 % lidí uvedlo, že u nich ASMR vyvolávají pomalé pohyby . Osobní pozornost a zvuky (ťukání, křupání apod.) se umístily na druhém místě, přičemž si vysloužily pozitivní reakce u 69 %, resp. 64 % respondentů. Mimo tyto kategorie patřily mezi další uváděné spouštěče opakované pohyby, úsměv a zvuky letadla nebo vysavače.

Jiná studie zjistila, že u mnoha lidí může ASMR vyvolat to, když si někdo hraje s jejich vlasy nebo sledují někoho, kdo pracuje na projektu, který vyžaduje soustředění. Časté jsou scénáře hraní rolí, které zahrnují osobní pozornost, jako je například masáž, líčení nebo lékařská prohlídka očí. Zdá se, že většina lidí má ráda obsah, který zahrnuje dva tzv. spouštěče, například video, které obsahuje simulaci osobní pozornosti a šeptání.

Anketa

Máte s ASMR osobní zkušenost?
Ano.
34,4 %
Ne.
57,8 %
Ne, ale slyšel/a jsem o tom.
7,8 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 1158 čtenářů.

Jak si můžu ASMR vyzkoušet?

Pokud máte problém se spaním, stresem nebo se jen potřebujete uvolnit, ASMR určitě stojí za to vyzkoušet. Abyste si doma nemuseli muchlat u uší kus papíru nebo nutit přátele a partnery k tomu, aby vás při svitu svíček nalíčili, nejjednodušší způsob, jak ASMR vyzkoušet, je přes YouTube. Zde se vyplatí, pokud ovládáte angličtinu na uživatelské úrovni. V dnešní době již však existuje i dostatek ASMR videí v češtině. Do vyhledávače stačí zadat „asmr“ následované preferovaným typem videa. Pokud se tedy chcete nechat hýčkat líčením, zadejte „asmr make up“. Mezi nejpopulárnější youtubery zabývající se natáčením ASMR videí patří Gibi ASMR, Tingting, ASMR Darling nebo Latte ASMR, přičemž všechny zde uvedené kanály mohu vřele doporučit.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz