Hlavní obsah
Jídlo a pití

Domácí marcipánové polomáčené krok za krokem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Anna Weidlein

Domácí marcipánové polomáčené

Chvíli jsem přemýšlela, jestli mám recept publikovat, protože se mnou těsto během pečení občas odmítalo spolupracovat. Cukroví ve finální podobě ale dostalo od testovacího vzorku (a ode mě) palec nahoru, takže si ho dnes společně připravíme.

Článek

Potřebné suroviny:

· 100 g marcipánu

· 300 g másla

· 120 g moučkového cukru

· 350 g mouky

· 2 vaječné bílky

· špetku soli

· 1 balení vanilkového cukru

· trošku citronové kůry

· marmeládu na slepení (těsto je samo o sobě dost sladké, je proto lepší zvolit marmeládu vyrobenou z kyselejšího ovoce, např. z malin nebo rybízu)

· čokoládu na polomáčení

K receptu je navíc potřeba cukrářská zdobička, se kterou je výroba cukroví nejjednodušší. Pokud zdobičku nemáte, nevadí, nahradit ji může i pytlík s ustřiženým dolním rohem. V případě, že byste po zdobicím kornoutku do budoucna zatoužili, nejlépe se mi osvědčil zevnitř pogumovaný a zvnějšku z bavlny. Je příjemný do ruky, nikde nic nevytéká a čištění je skoro radost.

Postup:

Smícháme dohromady máslo s marcipánem a přidáme moučkový a vanilkový cukr, spolu s citronovou kůrou. Do směsi postupně přidáváme mouku a špetku soli. Následně po troškách přiléváme vejce, zatímco těsto zpracováváme. Na jakékoli přilévání a přimíchávání čehokoli se mi osvědčilo sehnat si dobrovolníka. Pokud není dobrovolník k dispozici, je dobré odvážit si jednotlivé ingredience do oddělených misek ještě před pečením, protože nikdo nemá rád od těsta ušpiněný obal mouky nebo cukru . Hlavně ta mouka a cukr.

Těsto by mělo být po smíchání všech ingrediencí mazlavé konzistence. Připravíme si plech s pečicím papírem, na který budeme těsto z kornoutu rovnou vymačkávat.

U zdobičky jsem si vybrala nástavec „s hvězdičkou“. Cílem je vymačkávat menší hrudky, které budou i dostatečně vysoké. Těsto se při pečení kvůli vysokému podílu másla a marcipánu dost zplacatí a ztenčí (je důležité nechat mezi jednotlivými sušenkami dostatečně velké mezery), takže se vůbec nebojte dělat hrudky vyšší. Pokud vás bude trápit estetické hledisko, připomínám, že se finální produkt máčí v čokoládě, takže co nechcete, aby nebylo vidět, vidět nebude.

Cukroví jsem dávala do trouby předehřáté na 180 °C a počkala, dokud nebudou kraje cukroví lehce do hněda. Po vytažení z trouby jsou mušle dost křehké a snadno se lámou, je tedy potřeba je z plechu přendat s trochou opatrnosti. Po upečení necháváme odpočinout, ideálně do druhého dne. Během této doby má cukroví šanci trochu ztvrdnout.

Druhý den si připravíme marmeládu a jednotlivé sušenky ke spojování. Při lepení je ideální si připravit dvojičky sušenek ke slepování dopředu, obzvlášť pokud jsou dělané ručně a od oka. Při pečení jsem zkoušela různé tvary, výšky a velikosti, takže hledání dvou tvarů ke slepení bylo náročnější a příprava byla určitě na místě. Jednu stranu sušenky namažeme marmeládou, přilepíme druhou sušenku, odkládáme na talíř/plech/tác a necháváme odpočinout do druhého dne.

Posledním krokem je namáčení cukroví v čokoládě. Je možné použít čokoládu na vaření, nebo jinou dobře rozpustnou čokoládu, já jsem zvolila glazuru na Sachrův dort. Čokoláda není ani moc sladká, ani moc hořká a jako bonus se prodává v kelímcích, ve kterých se rovnou rozpouští. K rozpuštění čokolády můžete využít buď mikrovlnku, přičemž návod naleznete přímo na kelímku, nebo nádobu s ohřátou vodou. Zvolila jsem druhou možnost, hrnec s vodou umístila na plotnu a zahřívala, dokud nebyla čokoláda za občasného postrkování rozpuštěná. Pak už jen stačí jednu polovinu cukroví ponořit do čokolády, vytáhnout, trochu oklepat a stáhnout přebytky a položit na plech vyložený pečicím papírem. Cukroví pokládáme vedle sebe a čokoládu necháváme do druhého dne ztvrdnout na chladnějším místě (ideální je předsíň s nižší teplotou nebo třeba balkon).

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz