Hlavní obsah
Jídlo a pití

Jak dlouho a správně skladovat kuřecí maso?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované.

Foto: Photo by Towfiqu barbhuiya

Vařené i syrové kuřecí maso lze skladovat několik dní až rok. Doba, po kterou je možné ho bezpečně konzumovat, se může lišit v závislosti na tom, zda je zmražené, nebo uchovávané v lednici.

Článek

Kuřecí maso je v mnoha domácnostech považováno za základní druh masa. U tohoto zdroje bílkovin je však vysoké riziko bakteriální kontaminace. Proto je důležitá jeho správná příprava, skladování a vaření – jinak by se mohl stát původcem bakterií způsobujících otravu.

Lednice, nebo mrazák?

Podle Ministerstva zemědělství Spojených států amerických (USDA) lze syrové kuřecí maso uchovávat v chladničce přibližně 1-2 dny. Totéž platí pro syrové krůtí a další drůbeží maso. Vařené kuře vydrží v chladničce přibližně 3-4 dny. Skladování kuřecího masa v chladném prostředí pomáhá zpomalit růst bakterií. Ty se při teplotách nižších než 4 °C rozmnožují pomaleji.

Syrové kuře je navíc nejlepší skladovat v nepropustné uzavřené nádobě, aby se zabránilo úniku šťávy a kontaminaci ostatních potravin. Uvařené kuře by se mělo uchovávat v chladničce ve vzduchotěsné nádobě. Pokud potřebujete kuřecí maso skladovat déle než několik dní, je nejlepší ho uložit do mrazáku. Syrové kousky kuřete lze v mrazničce skladovat až 9 měsíců, zatímco celé kuře lze zmrazit až na 1 rok. Vařené kuře můžete v mrazničce skladovat bez obav 2-6 měsíců.

Jak poznat, že se kuře zkazilo?

Pokud zůstalo maso v ledničce více než pár dní, hledejte známky toho, že by mohlo být zkažené.

  • Uplynulo minimální datum spotřeby. Kuřecí maso (syrové i vařené), jemuž uplynulo datum spotřeby, je s největší pravděpodobností zkažené.
  • Maso změnilo barvu. Syrové i vařené maso, které začíná měnit barvu na šedozelenou, rozhodně vyhoďte. Skvrny šedé nebo zelené plísně ukazují na nárůst počtu bakterií.
  • Zápach. Syrové i vařené kuře, které se kazí, vydává nakyslý zápach, který připomíná čpavek. Tento zápach však může být těžko odhalitelný, pokud bylo maso marinováno v omáčce, nebo připravováno s bylinkami či kořením.
  • Maso má jinou strukturu. Kuře, které je slizké, patří do koše. I po opláchnutí zůstávají na mase přítomné bakterie. Ty se mohou z drůbeže přenést na jiné potraviny, nádobí a povrchy a způsobit tak křížovou kontaminaci.

Pokud máte i „jen“ podezření, že se kuře v lednici zkazilo, vyhoďte ho.

Rizika konzumace zkaženého masa

Kuřecí maso může být kontaminováno různými druhy bakterií, jako je campylobacter, salmonela a další. Za normálních okolností jsou tyto bakterie zlikvidovány vařením, přesto se vaření a konzumace zkaženého masa důrazně nedoporučuje. Opětovné ohřátí nebo vaření může bakterie na povrchu masa zničit, avšak neodstraní toxiny jimi produkované. Právě ty mohou při konzumaci způsobit otravu.

Otrava jídlem může způsobit nepříjemné a někdy nebezpečné stavy, včetně vysoké horečky (nad 38,6 °C), zimnice, nevolnosti, zvracení, průjmu, krvavé stolice a dehydratace. V některých případech může těžká otrava jídlem vyžadovat hospitalizaci, a dokonce vést k úmrtí.

  • Syrové kuře lze uchovávat v lednici 1-2 dny, vařené 3-4 dny.
  • Syrové kuře můžete v mrazáku skladovat až 9 měsíců, celé kuře klidně zmrazte na 1 rok. Vařenou drůbež můžete mít v mrazničce bez obav od 2 do 6 měsíců.
  • Chcete-li zjistit, zda se kuřecí maso zkazilo, zkontrolujte datum spotřeby a hledejte známky změn, jako jsou změna vůně, struktury a barvy.
  • Vyvarujte se konzumaci zkaženého kuřecího masa. Ta může způsobit otravu jídlem - i když maso důkladně uvaříte.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz