Hlavní obsah

Marie Curie-Skłodowská: Vědkyně, která změnila postavení žen a jíž se výzkum stal osudným

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Neznámý autor/Wikimedia Commons/Public Domain

Marie Curie-Skłodowska je pravděpodobně jednou z nejslavnějších vědkyň, které kdy žily. Dvakrát získala Nobelovu cenu, objevila a pojmenovala dva prvky periodické tabulky a učinila vědecké pokroky, které vedly k průlomovým objevům v medicíně.

Článek

Marya Salomee Skłodowska se narodila 7. listopadu 1867 ve Varšavě v Polsku. Byla nejmladší z pěti dětí, měla bratra a tři starší sestry. Její rodiče byli oba učitelé, kteří se postarali o to, aby jejich dcery měly stejné vzdělání jako jejich syn.

Matka Marye zemřela v roce 1878 na tuberkulózu. Tato událost ji hluboce ovlivnila a bylo katalyzátorem celoživotního boje s depresemi. Matčina smrt také formovala Maryiny názory na náboženství. Po jejím skonu se zřekla katolicismu a stala se agnostičkou.

Otec rodiny přišel o úspory kvůli špatným investicím. Mladá Marye se proto začala živit jako učitelka. Zároveň se tajně účastnila nacionalistické „svobodné univerzity“ a přednášela v polštině dělnicím. Její sestra Bronisława chtěla studovat medicínu. Varšavská univerzita však ženy nepřijímala, což znamenalo, že se obě musely přestěhovat do zahraničí.

V sedmnácti letech začala Skłodowská pracovat jako vychovatelka. Z jejího výdělku se podařilo financovat studium její sestry na lékařské fakultě v Paříži. Tam Bronisłava vydělávala peníze, aby mohla zaplatit na oplátku studium v Paříži své sestře. Ta nastoupila na univerzitu v listopadu 1891.

Studium v Paříži a osudová láska

Marye Skłodowská se zapsala na pařížskou Sorbonnu pod jménem „Marie“, aby její jméno znělo více francouzsky. Ve třídě byla nejlepší, a proto získala stipendium pro polské studenty studující v zahraničí. Díky němu mohla v roce 1894 získat diplom z fyziky a matematických věd. Pracovala mimořádně tvrdě, často dlouho do noci, a někdy prý zapomínala i jíst. Když už si na jídlo vzpomněla, žila jen o chlebu, másle a čaji.

Foto: Neznámý autor/Wikimedia Commons/Public Domain

Marie, Pierre and Iréne Curie, kolem roku 1902.

V roce 1894 jí jeden z profesorů Skłodowské zařídil výzkumný grant na studium oceli. Na projektu pracoval také Pierre Curie, vynikající výzkumník. Dvojice se vzala v létě 1895 a Marie se stala Curie-Skłodowskou. Měli spolu dvě dcery a údajně prožili láskyplné manželství. Pierre opakovaně trval na tom, aby jeho žena získala řádné uznání za své vědecké objevy, místo aby byly připisovány jemu jakožto muži.

Objev nových prvků a radioaktivity

Curie-Skłodowskou zaujal objev rentgenového záření a začala provádět vlastní výzkum. V jednom článku vytvořila slovo „radioaktivní“ a učinila dva objevy. Prvním bylo, že měření radioaktivity vede k objevení nových prvků a druhým, že radioaktivita je vlastností atomu.

Když vypukla první světová válka, Curie-Skłodowská si uvědomila, že záření rentgenových paprsků může lékařům pomoci vidět kulky a šrapnely vstřelené do těl vojáků. Rentgenové záření se na bojišti stalo běžnou záležitostí a pomohlo zachránit nespočet životů. Marie Curie-Skłodowská měla francouzské občanství, ale nikdy neztratila kontakt se svým polským původem. Učila své dcery polsky a brala do své rodné země na návštěvy.

V roce 1898 objevili Pierre a Marie Curieovi dosud neobjevený radioaktivní prvek a pojmenovali ho polonium podle Mariiny rodné země - Polska. Koncem téhož roku objevili také další radioaktivní prvek nazvaný radium, odvozený od latinského slova „radius“, tedy „paprsek“.

Vdova a držitelka Nobelových cen

Jednoho deštivého dne roku 1906 Pierre Curie tragicky zahynul poté, co spadl pod kočár tažený koňmi a kolo mu přejelo přes hlavu. Marie Curie-Skłodowská obsadila jeho místo jakožto profesorka obecné fyziky na přírodovědecké fakultě Sorbonny a stala se tak první ženou, která tuto funkci zastávala. Kromě toho překonala i několik rekordů v počtu získaných ocenění. Byla první ženou, která získala Nobelovu cenu, a zároveň jedinou ženou, která ji obdržela dvakrát. Je zatím také jedinou laureátkou, která byla oceněna ve dvou různých vědních oborech.

Foto: Nobel Foundation/Wikimedia Commons/Public Domain

Nobelova cena za chemii udělená Curie-Sklodowske v roce 1911.

Její manžel byl spoludržitelem její první Nobelovy ceny, čímž se stali vůbec prvním manželským párem, který Nobelovu cenu získal. Tím však odkaz rodiny Curieových neskončil. V roce 1935 obdržela dcera Curieových Irène a její manžel Frédéric společně Nobelovu cenu za chemii za práci na nových radioaktivních prvcích.

Po první světové válce se Curie-Skłodowská usilovně snažila získat peníze pro svůj Institut du Radium (dnes Institut Curie). V roce 1920 však již trpěla zdravotními problémy, které byly pravděpodobně způsobeny vystavením radioaktivním materiálům. V roce 1921 nabídly USA objevitelce darem gram radia, který měl tehdy hodnotu 100 000 dolarů (dnes asi 28 723 500 Kč).

4. července 1934 zemřela Curie-Skłodowská na aplastickou anémii, která vzniká, když kostní dřeň nedokáže produkovat nové krvinky. Její kostní dřeň byla pravděpodobně poškozena v důsledku dlouhodobého vystavení radioaktivnímu záření.

Slavná vědkyně byla původně pohřbena vedle svého manžela v obci Sceaux na jihu Paříže. V roce 1944 byl objeven 96. prvek periodické tabulky prvků, který byl po manželích pojmenován curium. V roce 1995 byly jejich ostatky přeneseny do pařížského Panthéonu, kde spočinuli vedle nejvýznamnějších francouzských občanů.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz