Článek
Každý rok se u nás peče několik druhů cukroví a do TOP 3 můžu s klidným svědomím zařadit perníčky, které jsou krásně měkké už od vytažení z trouby. Není tedy potřeba čekat, až budou „k jídlu“. Recept jsem převzala od partnerovy rodiny z Rakouska a pečeme podle něj s velkým úspěchem už několikáté Vánoce.
Před pečením si připravíme:
· 500 g žitné mouky
· 250 g medu
· 120 g másla (to necháme změknou, aby se s ním lépe pracovalo)
· 200 g hnědého cukru
· 2 vejce
· 2 ½ čajové lžičky jedlé sody
· 1 ½ balení perníkového koření
· 1 čajová lžička skořice
· 50 g mletých ořechů
· citronová šťáva z ½ až 1 citronu
· + 1 vejce na potření perníčků
Změklé máslo, cukr a vejce smícháme dohromady a ušleháme. Přimícháme zahřátý med a koření. Dále smísíme mouku s jedlou sodou a ořechy a vmícháme do těsta. Vše uhněteme a přikryté necháme odpočívat v chladu po dobu 24 hodin.
Další den z odpočinutého těsta vyválíme placku o tloušťce cca 0,5 cm a vykrájíme z ní tvary. Ty následně potřeme rozšlehaným vejcem. Podle chuti můžeme ozdobit mandlí nebo posypat zdobením.
Pečeme na 150 °C max. 15 minut. Osobně se mi osvědčilo vyndávat plech s perníčky mezi 9-10 minutou, ale samozřejmě záleží na troubě.
Po vychladnutí je dobré cukroví uložit do krabice s víkem (je jedno jestli plechové, papírové nebo skleněné), aby vydržely co nejdéle. Nebude to ale zas až tak potřeba, protože tyhle perníčky budou stejně rychle pryč!