Hlavní obsah
Jídlo a pití

Recept: Měkké perníčky rovnou z trouby

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Anna Weidlein

Vánoce se kvapem blíží a spolu s nimi i pečení cukroví. Každý má to svoje – pro někoho to jsou vanilkové rohlíčky, pro jiného třeba perníčky. A právě na tento druh cukroví bych se dnes ráda zaměřila.

Článek

Každý rok se u nás peče několik druhů cukroví a do TOP 3 můžu s klidným svědomím zařadit perníčky, které jsou krásně měkké už od vytažení z trouby. Není tedy potřeba čekat, až budou „k jídlu“. Recept jsem převzala od partnerovy rodiny z Rakouska a pečeme podle něj s velkým úspěchem už několikáté Vánoce.

Před pečením si připravíme:

· 500 g žitné mouky

· 250 g medu

· 120 g másla (to necháme změknou, aby se s ním lépe pracovalo)

· 200 g hnědého cukru

· 2 vejce

· 2 ½ čajové lžičky jedlé sody

· 1 ½ balení perníkového koření

· 1 čajová lžička skořice

· 50 g mletých ořechů

· citronová šťáva z ½ až 1 citronu

· + 1 vejce na potření perníčků

Změklé máslo, cukr a vejce smícháme dohromady a ušleháme. Přimícháme zahřátý med a koření. Dále smísíme mouku s jedlou sodou a ořechy a vmícháme do těsta. Vše uhněteme a přikryté necháme odpočívat v chladu po dobu 24 hodin.

Další den z odpočinutého těsta vyválíme placku o tloušťce cca 0,5 cm a vykrájíme z ní tvary. Ty následně potřeme rozšlehaným vejcem. Podle chuti můžeme ozdobit mandlí nebo posypat zdobením.

Pečeme na 150 °C max. 15 minut. Osobně se mi osvědčilo vyndávat plech s perníčky mezi 9-10 minutou, ale samozřejmě záleží na troubě.

Po vychladnutí je dobré cukroví uložit do krabice s víkem (je jedno jestli plechové, papírové nebo skleněné), aby vydržely co nejdéle. Nebude to ale zas až tak potřeba, protože tyhle perníčky budou stejně rychle pryč!

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz