Hlavní obsah
Jídlo a pití

Se základem a bez šampaňského. Jak zmírnit kocovinu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Foto von Mae Mu auf Unsplash

Nehodlám propagovat nadměrnou konzumaci alkoholu , ale snad i ti nejlepší z nás měli někdy kocovinu. Ať už jste to přehnali, nebo cítíte, že na vás „kocour“ někde za rohem čeká, tady je pár tipů, jak případné následky alespoň zmírnit.

Článek

Co je to kocovina?

Kocovina je označení pro soubor vedlejších účinků konzumace alkoholu. Bolest hlavy, přecitlivělost na světlo a hluk, nevolnost a šílená žízeň. Příznaky začínají, když se koncentrace alkoholu v krvi začne blížit nule - jinými slovy, teprve když už je pro vaše tělo skoro po všem, začnete pociťovat to, čemu říkáme kocovina. Příznaky různé intenzity mohou trvat 24 hodin i déle.

1. Najezte se, než vyrazíte pít

Mléčné výrobky jsou vynikajícím „základem“ do žaludku. Než vyrazíte, můžete si dopřát misku obyčejného jogurtu s banánem, misku cereálií s mlékem nebo třeba kousek sýra. Lidem s intolerancí laktózy poslouží bezlaktózové mléko nebo třeba sójový jogurt. Základ v žaludku zpomaluje vstřebávání alkoholu, jinak může jeho hladina v krvi dosáhnout vrcholu již po jedné hodině soustavného pití.

2. Omezte perlivé alkoholické nápoje

Je pravdou, že vám bublinky stoupnou do hlavy. Bublinky urychlují vstřebávání alkoholu, proto omezte sekt a šumivé koktejly.

3. Vyhněte se whisky

Tmavší nápoje, zejména destiláty jako brandy nebo whisky, obsahují vyšší množství sloučenin zvaných kongenery. Studie publikovaná v šasopise Journal of National Medical Association, že tyto sloučeniny kocovinu zhoršují - pokud si tedy chcete dát skleničku, zvolte raději světlý alkohol.

4. Než se uložíte ke spánku, vypijte dostatek tekutin

Usnadníte tělu odbourávání alkoholu a případná bolest hlavy po probuzení bude mírnější. Nezapomeňte si také připravit k posteli něco k pití. Probudíte se s příšernou žízní, ale hlava se vám stále motá a cesta do koupelny nebo kuchyně se zdá jako nadlidský úkol. Vaše budoucí já vám poděkuje.

5. Vyhánění alkoholu alkoholem vynechte

Někteří lidé popisují kocovinu jako formu abstinenčních příznaků. Doporučí vám tedy jeden nebo dva drinky ráno „po“, protože tím tělu pomáháte zmírnit „absťák“. Tento mýtus tedy spočívá v tom, že více alkoholu může být lékem na vaši současnou kocovinu, protože jeho pokles v krvi na nulu nebude tak strmý. Podle Science Daily je tento mýtus možné vysledovat zpět až do 16. století. To ovšem neznamená, že se zakládá na pravdě.

I když vám sklenička alkoholu může pomoci cítit se na chvíli lépe, ve skutečnosti může příznaky kocoviny prodloužit. Někteří vědci se navíc domnívají, že tento mýtus může časem přispět ke vzniku závislosti na alkoholu.

6.  Rehydratovat, rehydratovat, rehydratovat

Rehydratační drink vám pomůže nejen s doplněním tekutin, ale i s obnovou hladiny cukrů a minerálů. Rehydratační nápoj si můžete vyrobit sami tak, že v jednom litru vody rozpustíte šest vrchovatých lžiček cukru a půl lžičky soli a budete ho postupně popíjet. Pokud se vám ale nechce doma nic míchat, obyčejná voda nebo minerálka postačí.

7. Dejte si svačinu/oběd/večeři

Je to nejlepší způsob, jak nahradit vitamíny a minerály, které vaše tělo ztratilo při práci přesčas při zpracování nadbytečného alkoholu. Pokud se nemůžete donutit cokoli pozřít, miska cereálií nebo obyčejné suchary mohou být to pravé.

Pokud máte pocit, že už je váš žaludek připraven na něco většího, můžete si dát např. toast s míchanými vajíčky a zeleninou. Jídlo můžete doplnit sklenicí pomerančového džusu, který je bohatý na vitamín C.

8. Ovoce a šťáva z něj také pomáhá

Pokud se rozmýšlíte, co byste si měli dát po párty, pak sáhněte po čerstvém ovoci. Podle studie zveřejněné v časopise Preventive Nutriton and Food Sciences pomáhá zmírnit bolesti hlavy a nevolnost.

Než vyrazíte ven, je dobré mít na paměti faktory, které ovlivňují jak rychle na vás alkohol působí. Patří mezi ně:

  • pohlaví
  • vaše váha a stavba těla
  • typ nápoje, který se rozhodnete konzumovat
  • zda užíváte léky na předpis - například antihistaminika urychlují vstřebávání alkoholu
  • pokud jste žena, hraje roli také fáze vašeho menstruačního cyklu - alkohol se rychleji vstřebává před menstruací a během ovulace

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz