Hlavní obsah
Zdraví

Starost kartáčkem nekončí. Jak, kdy a čím si správně čistit zuby?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Photo by Towfiqu barbhuiya on Unsplash

Tolik kartáčků, který si jen vybrat?

Čištění zubů je jednou z nejdůležitějších věcí, které můžete pro zdraví své ústní dutiny udělat. Zubařů je ale aktuálně nedostatek a čekací doba na ošetření je často přes rok. Nejlepší je proto prevence, které se můžete věnovat sami doma.

Článek

Pokaždé, když něco jíte nebo pijete, zůstávají na vašich zubech miniaturní zbytky toho, co právě konzumujete. Tyto zbytky a z nich pocházející bakterie se mění v lepivý film zvaný zubní plak. Pokud zůstane na zubech příliš dlouho, zuby postupně odvápňuje. Ztvrdlý plak se nazývá zubní kámen a nelze jej už samotným čištěním odstranit.

Uvnitř zubního kamene se nacházejí bakterie, které uvolňují kyseliny, jež způsobují vznik zubního kazu. Rozkládají sklovinu a postupují dovnitř zubu směrem k nervu a čelistní kosti. Pokud se neléčí, způsobují infekci. Odtud se bakterie mohou dostat do dalších částí těla, včetně mozku, srdce a plic.

Bakterie spojené se zubním plakem mohou také dráždit a infikovat dásně, což poškozuje nejen samotnou tkáň, ale i vazy držící zub na místě a čelistní kost – to vše může vést ke ztrátě zubu. Špatné zdraví zubů a dásní souvisí ale i s jinými zdravotními potížemi, jako je vysoký krevní tlak nebo srdeční problémy. Mezi nemoci, které mohou negativně ovlivňovat zdraví ústní dutiny, patří cukrovka, osteoporóza nebo Alzheimerova choroba.

Vyberte si správný zubní kartáček

Existuje obrovská škála možností zubních kartáčků od jednoduchých plastových až po high-tech kartáčky se štětinami, které se otáčejí nebo vibrují. Nezáleží ovšem tolik na kartáčku jako na technice čištění. Můžete mít kartáček, který udělá všechnu práci za vás, ale pokud nemáte dokonalou techniku čištění, plak bude na zubech zůstávat, a to i s elektrickým kartáčkem.

  • Pořiďte si zubní kartáček, který se vám líbí a který budete pravidelně používat.
  • Štětiny vybírejte podle zdraví svých dásní. Pokud jsou vaše dásně citlivé, budete potřebovat měkké štětiny, které nezpůsobují podráždění. Při výběru kartáčku pak hledejte nápis „ultra soft“.
  • Zubní kartáček pravidelně obměňujte. Čas na nový kartáček je právě tehdy, když jsou štětiny od sebe a nejsou již ve vzpřímené poloze nebo pokud nemáte po čištění zubů pocit čistoty. Mezi jednotlivými výměnami kartáčku by ale neměly uplynout více než 3 měsíce.
  • Elektrický zubní kartáček je také skvělá volba. Zkuste si jen vyzkoušet nastavení, abyste zjistili, zda vám vyhovuje, a pokud máte nějaké otázky ohledně používání, neváhejte se obrátit na svého zubaře.
  • Nezapomínejte, že součástí dentální hygieny by mělo být čištění mezizubními kartáčky. Mezizubní kartáček by neměl jít do mezery mezi zuby úplně lehce. Je důležité, aby se jeho štětinky opravdu třely o povrch zubů.

Čistění zubů si načasujte

Bez ohledu na to, jaký zubní kartáček používáte, zuby je potřeba čistit dvakrát denně. Při ranním čištění existují dvě možnosti - před nebo po snídani. Při čištění před snídaní se zbavíte nánosu bakterií, který se vytvořil během noci. Díky tomu nasytíte u snídaně jen sebe a nikoliv i bakterie, které se vám přes noc v ústech namnožily.

Druhou možností je čištění po snídani. Zbavíte se tak zbytků jídla i bakterií najednou. Fluorid v pastě bude zároveň lépe fungovat, pokud nebude po čištění ihned odstraněn žvýkáním a pitím.

Zároveň si zuby nečistěte ihned po jídle, po konzumaci sladkých nápojů nebo vína. Sklovina zubu je v tu chvíli změklá a náchylná k poškození. Čištěním v tuto chvíli zub pouze oslabujete. Pokud si zuby vyčistit potřebujete, vypláchněte si nejprve ústa vodou a chvíli počkejte.

Anketa

Čistíte si zuby před nebo po snídani?
Před snídaní.
41,1 %
Po snídani.
53,7 %
Střídám to.
5,2 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 214 čtenářů.

Používejte správnou techniku čištění

Technika je stejně důležitá, ne-li důležitější než samotný kartáček. Pokud máte správnou techniku čistění zubů, předcházíte vzniku nánosu bakterií, které mohou vést k onemocnění zubů i dásní.

  • Zuby si čistěte fluoridovou pastou po dobu dvou minut. Časový limit není dán, ačkoliv jste určitě slyšeli poučku o dvou, pěti nebo deseti minutách. Zuby se mají čistit, tak dlouho, dokud nejsou čisté, což znamená, že pro každého platí jiný časový interval.
  • Kartáček používejte pod úhlem. Štětiny by měly směřovat k dásním v místě, kde se setkávají se zuby, tedy tam, kde se nejvíce hromadí plak a zubní kámen. Nechcete, aby štětiny byly kolmo k zubům, tedy v úhlu 90 stupňů, ale pod úhlem 45 stupňů.
  • Kartáčkem dělejte krouživé pohyby. Otáčejte jím kolem dokola jemným zametacím pohybem, abyste zachytili nečistoty u linie dásní.
  • Pokud je pro vás čištění zubů neskonale nudnou aktivitou, čistěte si zuby třeba u oblíbeného seriálu.
  • Buďte jemní. Pokud budete při čištění zubů příliš tlačit, podráždíte si a případně i poraníte dásně. Pokud se přistihnete, že na kartáček moc tlačíte, zkuste si ho uchopit jako tužku při psaní. Díky tomu nebudete tolik tlačit a vaše dásně vám poděkují.
  • Čistěte si také jazyk. Shromažďuje se na něm spousta bakterií, které je také potřeba dostat pryč.
  • Vypláchněte si ústa a nezapomeňte opláchnout i kartáček. Smyjte všechnu zubní pastu a zbytky jídla.
  • Prohlédněte si dásně. Po skončení čištění zubů odtáhněte rty od zubů, abyste zjistili, zda jste kolem zubů nezanechali částečky jídla. Dásně by neměly být zarudlé nebo oteklé.

Nejste si jisti, že si zuby čistíte správně? V tom případě můžete cvičit bez zubní pasty. Když se otřete jazykem o zuby, vše by mělo být hladké.

Každých šest měsíců je dobré navštívit dentální hygienu a alespoň jednou ročně svého zubaře. A pokud si mezi návštěvami všimnete jakýchkoliv problémů, neváhejte se obrátit na svou zubní ordinaci. Nezapomeňte však, že velkou část práce na udržení čistoty zubů odvádí správné domácí návyky, nikoliv jen návštěva zubní ordinace.

Zdroje:

https://www.who.int/news-room/fact-sheets/detail/oral-health

https://www.who.int/news/item/18-11-2022-who-highlights-oral-health-neglect-affecting-nearly-half-of-the-world-s-population

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/16355646/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/23825160/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8872387/

https://www.hsph.harvard.edu/nutritionsource/oral-health/

https://www.cdc.gov/oralhealth/basics/adult-oral-health/tips.html

https://www.mayoclinic.org/healthy-lifestyle/adult-health/in-depth/dental/art-20047475

https://www.nytimes.com/2022/11/01/well/live/brushing-teeth-breakfast.html

https://www.wikihow.com/Brush-Your-Teeth

https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/16914-oral-hygiene

Ivo Dřízhal, Květa Prouzová, Eva Kovalová: K problematice ústní hygieny. Medicína pro praxi 2011, 8(5): 242–245.

Lenka Roubalíková: Co je dobré vědět o hygieně dutiny ústní I. Medicína pro praxi 2007, 4(2): 76–79.

https://www.nzip.cz/clanek/654-na-technice-cisteni-zubu-zalezi

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz