Hlavní obsah

Udržitelnost v každodenním životě: Malé kroky, které vedou k velkým změnám

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Polina Tankilevitch / Pexels / Pexels license

Recyklace obalových materiálů je dnes již naprostým základem.

V poslední době se často mluví o tom, jak se naše planeta mění a jaký vliv na to máme my, lidé. Je to směsice zpráv o klimatických změnách, znečištění a vyčerpávání přírodních zdrojů. Přiznám se, že mě to do mých zhruba 20 let nechávalo chladnou.

Článek

Ani pak jsem ale neměla chuť ze dne na den obrátit svůj život naruby. Začala jsem proto u menších věcí, které byly jednoduše proveditelné a dávaly mi smysl. Chtěla jsem udělat něco pro planetu, ale zároveň jsem si chtěla ponechat v životě určitý komfort. A ono to jde.

Stojí za to začít málem

Když jsem se rozhodla žít udržitelněji, nechtěla jsem okamžitě dělat radikální změny. Kompostovat jsem neměla kde, na ekologičtější čistící prostředky z drogerie zase chyběly finance. Prvním krokem, ke kterému jsem se odhodlala, bylo snížení spotřeby plastů. To bylo relativně snadné – místo jednorázových plastových tašek jsem začala používat ty látkové, které už jsem stejně měla doma. Kávu si teď nosím ve vlastní termosce a vodu z kohoutku v opakovaně použitelné lahvi. Jsou to maličkosti, ale časem si člověk uvědomí, kolik zbytečného odpadu tím eliminuje.

Pak jsem se zaměřila na plýtvání jídlem, což je další mnohokrát opakované téma. Začala jsem si plánovat týdenní jídelníček, abych nekupovala zbytečně jídlo, které bych pak vyhazovala. Většinou podle toho, co měli obchody v okolí zrovna v akci. Navíc se ukázalo, že tím šetřím nejen peníze, ale i čas – méně se teď musím zabývat tím, co uvařit, protože mám předem jasno.

Malé kroky přinášejí velké změny

Postupně jsem začala hledat další možnosti, jak do svého života zapojit víc udržitelnosti, ale tak, abych nenarušovala svůj životní komfort. Naučila jsem se vyrábět si jednoduchý univerzální čistič z bílého octu. Funguje skvěle na velkou škálu nečistot, nestojí skoro nic a mám dobrý pocit, že nepoužívám agresivní chemikálie. Nakupování lokálních potravin byla pro mě další změna, která mě začala bavit. Zjistila jsem, že podporovat místní farmáře má spoustu výhod – jídlo je čerstvější, méně zatížené chemií a také cenově se ve výsledku okurka z trhu pohybuje v nižší cenové relaci než ta ze supermarketu.

Tipy, které můžete zkusit taky

Pokud vás toto téma zajímá, ale nevíte, kde začít, tady je pár věcí, které se mi osvědčily, nebo je mám v plánu vyzkoušet:

  • Omezení spotřeby plastů: Místo jednorázových tašek zkuste látkové. Opakovaně použitelná lahev na vodu je super investice. To stejné platí o termosce či termohrnku na kávu nebo čaj.
  • Nákupy potravin bez plýtvání: Plánujte si jídelníček na pár dní dopředu, abyste nekupovali zbytečně moc potravin. Zároveň je možné v různých supermarketech narazit na tašky či krabice s výprodejovou zeleninou a ovocem. Potraviny by se jinak vyhodily a taška s avokády, mangem, květákem či paprikami stojí v závislosti na supermarketu v rozmezí 50 - 100 korun. Zároveň stojí za zmínku platforma Nesnězeno, kam každý den podniky ve větších městech přidávají potraviny a jídla, která se nespotřebovala a uživatel má možnost za sníženou cenu pokrmy „zachránit“.
  • Úspora energie: Naučte se vypínat spotřebiče, když je zrovna nepoužíváte (sem patří třeba pračka, varná konvice, nabíječka k telefonu a jiné). Vyměňte staré žárovky za úsporné – tisíce při tom sice neušetříte, ale i tak vám vaše peněženka poděkuje.
  • Podpora lokálních výrobců: Zkuste nakupovat některé potraviny od místních farmářů nebo na trhu. Zjistíte, že to není jen o tom být „eko“, ale i o kvalitě a chuti produktů.
  • Půjčování a sdílení věcí: Místo toho, abyste si hned kupovali nové věci, zkuste se podívat po možnostech půjčování nebo sdílení. Existují služby, kde si můžete půjčit nářadí, sportovní vybavení nebo dokonce oblečení na speciální příležitosti. Nejenže ušetříte peníze, ale zároveň snížíte poptávku po výrobě nových produktů. V ČR stojí za zmínku platforma na sdílení kol REKOLA.
  • Domácí kompostování bez zahrady: I když nemáte zahradu, můžete zkusit domácí kompostování. Existují malé kuchyňské kompostéry nebo vermikompostéry, které vám umožní recyklovat bioodpad přímo v bytě nebo na balkoně. Získaný kompost pak můžete použít pro pěstování rostlin v květináčích.
  • Bezobalové obchody a vlastnoruční výroba potravin: Vyzkoušejte si nákup v bezobalových obchodech, kde si potraviny můžete nabrat do vlastních nádob či sáčků. Můžete si také zkusit vyrobit některé potraviny doma – například jogurt, chléb nebo třeba nakládané okurky.
  • Elektronika s dlouhou životností: Při nákupu elektroniky se zaměřte na značky a produkty, které jsou známé svou dlouhou životností. Někdy se vyplatí investovat trochu víc do kvalitního výrobku, který vám vydrží roky a nebudete ho muset po pár letech měnit. Zároveň stojí za zmínku, že oprava nefunkčního přístroje může (bohužel) mnohdy stát víc, než koupě nového.

Co dál?

Nemusíte okamžitě měnit všechno, stačí začít jednou nebo dvěma věcmi, které v podstatě nijak nenarušují váš komfort. Je jasné, že udržitelnost není jen o velkých gestech, ale i o drobných změnách, které může každý z nás udělat. Nejde o to být perfektní nebo si něco odpírat. Každý malý krok se počítá. A co vy? Zkuste se zamyslet, jestli je něco, co byste chtěli změnit. Možná zjistíte, že udržitelnost není jen módní slovo, ale praktický přístup, který může zlepšit a obohatit i váš život.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz