Hlavní obsah
Lidé a společnost

Viktoriánské staré panny. Proč zůstávaly neprovdané?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: pexels.com/Suzy Hazelwood

V době vlády královny Viktorie bylo pro ženu z vyšších společenských kruhů hlavním cílem se co nejlépe provdat.

Asi nikdo nepovažuje označení „stará panna“ za lichotivé. Proč ale vlastně ženy zůstávaly neprovdané a stávaly se tak oněmi starými pannami?

Článek

Když se řekne „stará panna“, většina lidí si nejspíš vybaví ženu vyššího věku, která se nikdy neprovdala, případně žila či žije dlouho sama. V dnešní době nejde o něco, nad čím by se člověk pozastavil, ovšem ne vždy tomu tak bylo. Počítalo se s tím, že se žena brzy vdá a založí svou vlastní rodinu. Pokud se tak z jakéhokoli důvodu nestalo, začala společnost uvažovat nad důvody, proč se tak ještě nestalo. Ačkoliv to bylo někdy ženino vlastní rozhodnutí, zlé jazyky mohly namítat, že je snad daná žena pro opačné pohlaví nesnesitelná, ošklivá, nebo se neumí postarat o domácnost.

Pokud možno být co nejdřív z domu

V 17. století byl termín „spinster“ (v překladu "stará panna") vyhrazen neprovdaným ženám ve věku 23-26. Jakmile žena dosáhla 26. narozenin, stávala se z ní „thornback“ (název podle mořského rejnoka s trnitými výběžky na hřbetu a ocase), což rozhodně nebyl kompliment.

Za vlády královny Viktorie (1837-1901), tedy v období známém jako viktoriánské, bylo považováno za společensky přijatelné, pokud se dívka z lepší rodiny provdala kolem svých 20. narozenin. Následně už měla v hledání manžela konkurenci od mladších ročníků. Její vyhlídky na manželský život se rapidně snížily, pokud přesáhla věk 25 let a byla stále „na ocet“. Pro ženy z nižších sociálních vrstev bylo hledání partnera ještě složitější. Při tvrdé práci vypadaly ve svých 30 letech značně sešle a ani ve věku 20 let už nebyly podle tehdejších standardů žádné krásky a mladice. Vezmeme-li navíc v potaz tehdejší průměrnou délku dožití kolem 47 let, bylo ve dvaceti letech na vdávání skoro pozdě.

Časopis Tit-Bits a jeho „Soutěž starých panen“

13. dubna roku 1899 vyhlásil britský časopis Tit-Bits anketu, ve které byly ženy dotázány, z jakého důvodu jsou stále neprovdané. Nejlepší odpověď měla být v magazínu otištěna a navíc finančně ohodnocena. Do redakce tehdy přišlo ohromné množství dopisů a místo jedné nejlepší odpovědi bylo nakonec vybráno k otištění celkem 21 dopisů. Část s odpověďmi vyšla 27. dubna 1899 a byla pojmenována „Spinsters' Prize“, tedy něco jako „Soutěž starých panen“. Každá z žen, jejichž odpověď byla otištěna, obdržela 5 šilinků, což odpovídá dnešním 25 librám, tedy přibližně 700 korunám.

Tyto materiály původně objevil a na Twitteru publikoval historik Dr. Bob Nicholson.

Američanky, příliš mnoho práce i vybíravost

Tady je pár příkladů, proč byly některé dámy stále single:

1. Jsem anglická dáma a Američanky uvalily na trh s našimi muži monopol. - slečna Jessie Davies

2. Protože mám možnost věnovat se jiným profesím, ve kterých je pracovní doba kratší, náplň práce přijatelnější a plat pravděpodobně vyšší. - slečna Florence Watts

3. Protože jsem (jako kus vzácného čínského porcelánu) lehce zranitelná i napravitelná, ale je těžké pro mě najít druhého do páru. - slečna S.A.

4. Důvod, proč jsem stará panna, je nejlépe popsán v Shakespearově „Zkrocení zlé ženy“ „Ze všech mužů na světě jsem nikdy nespatřila obličej ten, který by mne zaujal více než všechny ostatní“ - slečna Lizzie Moore

5. Protože jsem jako ti Dobrovolníci ve zbrani: vždy připravena, ale přesto nechtěná. - slečna Annie Thompson (pozn. autorky: Rifle Volunteers byla dobrovolnická skupina mužů z Manchesteru v letech 1859-1908 připravená k vojenskému nasazení v případě propuknutí konfliktu)

6. Nemám zájem zvětšovat svůj zvěřinec a shledávám, že zvíře jménem „muž“ je méně poslušné než pes, méně milující než kočka a méně zábavné než opice. - slečna Sparrow

7. John, kterého jsem milovala, byl v práci nahrazen dívkou, která byla schopna dělat stejnou práci za poloviční plat. Nebyl schopný vydělat dost na to, aby se uživil, a proto odešel do zahraničí. V důsledku toho jsem stále neprovdaná. - slečna E. Jone

8. Protože manželství je jako elektrická baterie, jakmile se jednou chytíte za ruce, nemůžete se pustit, bez ohledu na to, jak moc to bolí. A, stejně jako na tobogánu, musíte vydržet až do hořkého konce, bez ohledu na to, jak moc to s vámi hází. - slečna Laura Bax

9. Váženej pane Tit-Bits, sem kuchařka se štrnácti lybrama uspor f bance takže samozdřejmně koukám na vojáki a takoví podobný svrchu, takže čekám z šádostí vo ruku na hrabjete nebo véfodu nebo něco takovýho, a proto sem stará pana. - slečna Annie Newton

(Odpověď ženy je v anglickém originále opravdu napsaná se značným množstvím chyb, což bylo vzato v potaz při překladu)

Foto: Dr. Bob Nicholson

Noviny z roku 1899 s odpověďmi na otázku „Proč jste stará panna?“

Mezi důvody, proč byly dámy stále bez prstýnku, tedy nalezneme finanční nazaopatřenost nápadníka, nezájem ženy stát se neplacenou služkou nebo příliš mnoho Američanek se zájmem o britské gentlemany. Dále se objevilo několik dam, které podle svých slov přebíraly až přebraly.

Nutno podotknout, že se v té době Američanky s dobrým finančním zázemím opravdu zajímaly o Brity z vyšší společnosti, kteří sice byli šlechtici, ale zcela bez peněz. Dáma se tedy po sňatku stala hraběnkou či lady a nový choť získal přístup k finančním prostředkům. V té době to byl výhodný obchod vedoucí ke spokojenosti všech zúčastněných.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz