Hlavní obsah
Lidé a společnost

Arnold Schwarzenegger a jeho sedmičky

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Madison Square Garden Center, Public domain, via Wikimedia Commons

Letos oslavil 77. narozeniny, sedmkrát vyhrál Olympii…tak trochu jiná retrospektiva Arnieho života.

Článek

Kdyby vám někdo vyprávěl, že se obyčejný kluk z rakouské vesničky stane jednou guvernérem Kalifornie, shovívavě byste pokývali hlavou a pochybovali o zdravém rozumu dotyčného. Ano, šance, že se syn policisty z Thalu vůbec někdy podívá do Spojených států natož, aby se tam usadil, proslavil a politicky prosadil, byly naprosto minimální. Jsou ale lidé, pro něž slovo „nemožné“ neexistuje, a neváhají upřít svou energii k naplnění snů, jež by ostatním připadaly nesplnitelné.

Dnes tedy Arnold Schwarzenegger patří k nejznámějším osobnostem této planety. Už dlouho není jen idolem fanoušků kulturistiky. Před filmovou kamerou ukázal svaly, ale také osobitý herecký talent. Můžete mít k jeho filmům výhrady, ale stačí se podívat na to, kolik z nich se stalo skutečnými kasovními trháky, a nemůžete Arnoldovi upřít, že na tom má značný podíl právě on.

Svalnatý mladík, který roku 1968 přijel do Ameriky s prázdnými kapsami a hlavou plnou plánů, oslavil letos už 77. narozeniny. A právě „sedmičky“ ho se zajímavou symbolikou provází celým životem. Vezmeme to pěkně od začátku:

1947–v tomto roce se Arnold narodil.

V 17 letech začal závodit v kulturistice.

V roce 1967 získal první titul Mr. Universe.

V roce 1970 poprvé vyhrál soutěž Mr. Olympia. Bylo mu 23 let a dodnes drží rekord nejmladšího vítěze Mr. O.

Jeho průměrná soutěžní váha byla 107 kg.

Rok 1970 byl také ve znamení Arnoldova prvního filmu. Ztvárnil titulní roli ve snímku Hercules v New Yorku. Jeho angličtina byla v té době ještě natolik ovlivněna německým přízvukem, že musel být dabován.

Roku 1977 natočil legendární dokument Pumping Iron. Ve stejném roce poprvé potkal svou pozdější manželku Marii Shriver.

Rok 1977 se nese také ve znamení ceny Zlatý glóbus, kterou Arnold získal za roli ve filmu Stay Hungry.

17. září 1983 se stal občanem Spojených států.

Ve scénáři ke snímku Terminátor měl Arnold pouhých 17 replik, v celém filmu tedy řekne necelých 60 slov, což při honoráři 75 000 dolarů vychází na 1 293 dolarů za jedno slovo.

Druhý díl Terminátora už k němu byl ohledně dialogů vstřícnější. Arnold v ikonickém snímku pronese rovných 700 slov. Za film inkasoval 15 milionů dolarů, což vychází na neuvěřitelných 21 429 dolarů za jedno slovo.

Když zprůměrujete zisky z jeho filmové tvorby, dostanete se k číslu 67 milionů dolarů za jeden film.

V roce 1997 si za 38 milionů dolarů koupil soukromý tryskáč. V tomto roce také podstoupil operaci srdeční chlopně. Odmítl přitom chlopeň umělou, která by ho následně omezovala ve fyzické aktivitě.

Když se stal v roce 2003 guvernérem Kalifornie, porazil svého protivníka Cruze Bustamanteho o 17 bodů.

Do úřadu pak nastoupil 17. listopadu 2003.

Vzhledem ke svojí výjimečné finanční situaci odmítl plat guvernéra ve výši 175 000 dolarů ročně.

Foto: Gage Skidmore, CC BY-SA 3.0, via Wikimedia Commons

Arnold na snímku z roku 2019.

Loni vydal knihu „Be Useful – Seven Tools For Life“, v níž čtenářům přibližuje sedm základních pravidel, které člověku pomohou uvědomit si skutečný smysl života.

Letos u příležitosti svých 77. narozenin zase přichází s e-bookem „77 lessons in 77“.

No a kdyby se uděloval Oscar za ztvárnění hlavní role v „americkém snu“, měl by jich Arnie na poličce určitě minimálně sedm.

Zdroje:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz