Hlavní obsah
Zdraví

Až polovině případů demence by se dalo předejít nebo nástup nemoci oddálit úpravou životního stylu

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: AI generated by Deepdreamgenerator.com

Žijeme déle než předchozí generace. Moderní medicína si poradí s mnoha fyzickými chorobami. Co když to ale začne vzdávat mozek?

Článek

Prestižní vědecký časopis The Lancet přinesl nedávno výsledky velmi zajímavé studie, v rámci níž došli odborníci k závěru, že až polovině případů demence by se dalo předejít, případně oddálit první příznaky, kdyby lidé cíleně snižovali rizikové faktory.

V odborných i laických kruzích často slyšíte, že demence je nežádoucí, nicméně neoddělitelnou součástí stárnutí a ve značné míře se na jejím rozvoji podílí genetika. Přesto výsledky nové studie ukazují, že snížením určitých rizik může své výhledy do budoucna příznivě ovlivnit každý, tedy i člověk, jehož genetické dispozice jsou v tomto směru neoddiskutovatelné. A dobrá zpráva pro všechny – nikdy není příliš brzy ani moc pozdě na to, abyste s těmito rizikovými faktory začali pracovat.

Už poměrně dlouhou dobu máme jasno v tom, jakým způsobem se dá účinně předcházet celé řadě onemocnění od těch kardiovaskulárních až po metabolické, jako je například cukrovka. Lékaři mají pravdu, když vám radí, abyste přestali kouřit, zdravě jedli a pravidelně sportovali. Stejně tak dává smysl mít pod kontrolou svůj krevní tlak a hladinu cholesterolu.

Zdravý životní styl je dobrým odrazovým můstkem i v rámci prevence nejrůznějších typů demence. Současně se ale musíte aktivně angažovat také v dalších směrech.

Významnou roli hraje například sociální izolace – nedostatek kontaktů a možnosti komunikace s jinými lidmi vede zejména v seniorském věku k úpadku kognitivních schopností. Je to stejné jako v jakékoliv jiné oblasti života – pokud danou činnost pravidelně neprovádíte, postupně ztrácíte schopnost ji vykonávat. Ty dvě babči, které pravidelně vídáte venku na lavičce v družném rozhovoru si tak možná krátí dlouhé odpoledne, ale současně dělají něco pro svoje zdraví.

A je třeba mít na paměti, že sociální izolaci člověka prohlubuje i neléčená nedoslýchavost či slábnutí zraku. Proto dává smysl, aby senioři navštěvovali specialisty a udržovali svůj sluch i zrak v co nejlepší kondici. Jsou to pro ně cesty, jak si zprostředkovat spojení se světem, být v obraze, když si rodina u stolu o něčem povídá, mít možnost přečíst si noviny či knihu. Jakmile mozek dostává podněty a má možnost je adekvátně zpracovat, udržuje se ve formě a demence, byť by třeba číhala někde za rohem, má mnohem menší šanci se prosadit.

Třešinkou na dortu v boji proti demenci je pak užívání výživových doplňků. Ty mohou účinně podpořit vaše snahy za předpokladu, že jste již zohlednili výše uvedené faktory. Vyvážený jídelníček je vždy dobré doplnit ještě kvalitním multivitaminovým preparátem s obsahem základních minerálů. Postupem věku klesá schopnost organismu vstřebávat některé živiny, takže forma suplementu dává smysl i při dodržení zásad kvalitní stravy.

O kterých dalších výživových doplňcích je dobré uvažovat?

Omega-3 mastné kyseliny – mohou zabránit narušení kognitivních schopností, působí preventivně, nedá se ovšem očekávat účinek u již diagnostikovaných pacientů s demencí.

Vitamin E – na základě jedné studie víme, že adekvátní příjem tohoto vitaminu je žádoucí v rámci prevence, a dokonce může zpomalit postup již probíhající Alzheimerovy choroby. V kombinaci s vitaminem C může podle některých výzkumů snížit riziko Alzheimerovy choroby až o 20 %. Vitamin E bude bezpochyby součástí základního multivitaminového preparátu, nicméně vitamin C můžete přidat zvlášť, protože v rámci studie pracovali odborníci s dávkou až 2 000 mg denně.

Vitaminy komplexu B – krátkodobé užívání nepřineslo u provedených studií žádné výrazné účinky, nicméně studie dlouhodobé často poukazují na skutečnost, že B vitaminy zpomalují pokles kognitivních funkcí.

Vitamin D – výzkumy ukazují, že u lidí s velmi nízkou (z hlediska referenčních hodnot nedostatečnou) hladinou tohoto vitaminu je riziko Alzheimerovy choroby skoro dvojnásobné v porovnání s těmi, jejichž hladina vitaminu D se pohybuje v žádoucích hodnotách. To samozřejmě neznamená, že nedostatek vitaminu D je hlavní příčinou rozvoje demence či konkrétně Alzheimerovy choroby. Nicméně dává smysl si adekvátní příjem tohoto vitaminu ohlídat, protože tím svoje zdraví rozhodně podpoříte.

Užívání výživových doplňků je vhodné konzultovat s lékařem, a to zejména u lidí užívajících dlouhodobě nějaké léky. Některé suplementy mohou narušit účinek (zesílit ho či zeslabit) často užívaných léků (například na ředění krve).

Nové vědecké poznatky nám tedy jasně ukazují, že riziko demence je možné snížit, případně tomuto onemocnění předejít, pokud bude člověk pečovat o svoje fyzické i psychické zdraví a nepodcení ani detaily týkající se sociálních vazeb.

Zdroje:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz