Hlavní obsah
Lidé a společnost

Kara Robinson: 18 hodin v moci sériového vraha. Dívka, které se podařilo utéct

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: AI generated by Deepdreamgenetaror.com

Přežila a přispěla k dopadení násilníka, který už měl na svědomí tři oběti. Díky svojí duchapřítomnosti se nestala tou čtvrtou.

Článek

Pro spoustu lidí to byl den jako každý jiný, patnáctiletá Kara Robinson ale na události z 24. června roku 2002 už nikdy nezapomene.

Jihokarolínské městečko West Columbia se stalo svědkem zločinu, jaký tamní obyvatelé nepamatují. Kara zrovna pomáhala kamarádce s prací na zahradě před domem, když na příjezdovou cestu odbočilo auto. Vystoupil z něj sympatický třicátník v džínách, košili a baseballové čepici. Dal se s Karou do řeči, vyptával se, jestli má doma rodiče, že prý rozdává nějaké letáky. Kara mu popravdě odpověděla, že jde o dům, kde bydlí kamarádka, a její maminka právě doma není.

Na to muž vytáhl střelnou zbraň, přiskočil ke Kaře, přitiskl jí hlaveň ke krku a donutil ji nastoupit do auta. Musela si vlézt do velkého úložného boxu na zadním sedadle. Naprosto šokovaná dívka nejspíš dodnes nechápe, že se jí v tak děsivé situaci podařilo zachovat chladnou hlavu. Vzpomíná, že cestou počítala zatáčky a celkově se soustředila i na ty nejmenší detaily. Klečela skrčená v plastovém vězení, ale vnímala, že její únosce poslouchá rockovou rozhlasovou stanici. Dokonce si zapamatovala výrobní číslo kontejneru, v němž byla zavřená. V rozhovoru pro časopis People následně uvedla: „Asi zafungoval můj mechanismus pro přežití. Něco mi našeptávalo, že si musím pamatovat co nejvíce detailů.“

Cestou do bytu útočník zastavil a Karu z boxu vytáhl. Ale to jen proto, aby ji spoutal. Navzdory násilí (včetně sexuálního), kterého se na ní pachatel opakovaně dopustil, jakmile ji dopravil k sobě domů, Kara neustále pátrala očima kolem sebe a hledala důkazy, které by onoho muže mohly identifikovat. Všimla si dokonce i magnety přichycených cedulek na ledničce, na nichž bylo uvedené jméno zubaře a praktického lékaře. Zaznamenala také hřeben plný dlouhých zrzavých vlasů. V hlavě jí pořád dokola rezonovalo: „Shromáždi informace, počkej, až opadne jeho pozornost, a uteč.“

Na ten okamžik čekala dlouhých osmnáct hodin. Už skoro svítalo, únosce spal a Kara konečně dokázala uvolnit jednu ruku z pout. Chvíli na to měla volné obě ruce i nohy. Vyplížila se ke dveřím, vědoma si toho, že její věznitel je ozbrojený a nebude váhat ani vteřinu, aby jí v útěku zabránil. Potichu odemkla na dva západy uzamčené dveře a vzápětí už utíkala pryč. Na nedalekém parkovišti oslovila dva muže, kteří ji obratem odvezli na nejbližší policejní stanici. Tam dívka vylíčila nejenom, co se jí stalo, ale přidala i překvapivé podrobnosti týkající se pachatele.

Když k jeho bytu dorazily policejní jednotky, byl únosce pryč. Policie v rámci domovní prohlídky objevila výstřižky z novin. Všechny se týkaly tří nevyřešených vražd mladých dívek, které zmizely před více než pěti lety. Vyšetřovatelům v tu chvíli došlo, že čelí něčemu mnohem horšímu – pachatel by totiž mohl být sériový vrah.

Postupně vyšlo najevo, že Kara byla jeho v pořadí čtvrtou unesenou obětí. A první přeživší. Sofii Silvu i sestry Kristen a Kati Liskovy Richard Evonitz v letech 1996 a 1997 unesl a následně zavraždil. Ze zpráv FBI vyplývá, že měl devětatřicetiletý pachatel velmi výbušnou povahu a byl fascinován zbraněmi. Svoje oběti před únosem sledoval a zakládal si na tom, aby šlo o dívky, které byly (nebo alespoň vypadaly) velice mladé.

Foto: Federal Bureau of Investigation, Washington D.C., United States, Public domain, via Wikimedia Commons

Richard Evonitz

Šestnáctiletou Sofii unesl 9. září 1996 z Loriella Parku ve Spotsylvanii. Trvalo celý měsíc, než policie objevila v potoce její ostatky. O osm měsíců později, 1. května 1997, byly sestry Kristin a Kati uneseny z domu svých rodičů. O pět dnů později se jejich těla našla v řece South Anna.

Uběhly pouhé tři dny od únosu Kary, když Evonitz kontaktoval svoji sestru Jennifer. Přiznal se jí, že spáchal řadu zločinů, a žádal ji o schůzku na Floridě. Jennifer obratem kontaktovala policii. O pár hodin později obklíčily Evonitzovo auto na dálnici policejní vozy a vyzývaly ho, aby se vzdal. Stihl se však zastřelit dřív, než padl do rukou zákona.

Kara získala za pomoc při objasnění vražd Sofie, Kristin a Kati odměnu 150 tisíc dolarů a využila také možnosti sejít se s rodinami zavražděných dívek. Vzpomíná, jak důležité pro ni toto setkání bylo. V rozhovoru pro People uvedla, do jaké míry si uvědomovala, že rodinám pomohla celou záležitost uzavřít, navíc s vědomím, že osoba odpovědná za smrt jejich dětí už nežije.

Dnes je Kara šťastně vdaná maminka tří dětí. Angažuje se v pomoci obětem násilí. Spolupracuje s celou řadou organizací a podpůrných skupin. Velmi aktivní je také na sociálních sítích. Její působení dává lidem, kteří prožili nějaké silné trauma, naději a sílu. Jak sama Kara nikdy nezapomíná zdůraznit: „To, co se stalo, nebyla vaše chyba, ale za svoje uzdravení nesete odpovědnost. Jste silní, jste schopní a zvládnete to.“

Zdroje:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz