Hlavní obsah
Aktuální dění

Smrt krásného srnce – do hereckého nebe odešel Karel Heřmánek

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: VitVit, CC BY-SA 4.0, via Wikimedia Commons

Karel Heřmánek

V očích diváka často daného herce symbolizuje jeho konkrétní role. V případě Karla Hermánka mi takhle přirostla k srdci jeho postava Lea Poppera v Kachyňově ikonickém snímku Smrt krásných srnců.

Článek

Film natočený v roce 1986 na motivy knihy Oty Pavla má neuvěřitelně poetickou a současně krutě realistickou atmosféru. A Karlu Heřmánkovi v jeho roli věříte každé slovo i gesto, do své postavy se dokázal skutečně vcítit. Odvedl opravdu fenomenální práci. On i ostatní, kteří se na filmu podíleli.

Přitom, když v roce 1972 Heřmánek debutoval před kamerou v televizním filmu Uprostřed babího léta ve stepi zahoukal vlak, snímek a nakonec ani jeho výkon velký úspěch nesklidili. Jenže pak přišel v roce 1979 dodnes divácky oblíbený film Na pytlácké stezce a o rok později Krakonoš a lyžníci. Karel Heřmánek v průběhu svojí kariéry ztvárnil řadu postav a vidět jsme ho mohli v mnoha rolích. Všem propůjčil svůj talent a charisma, vdechl jim osobitý šmrnc. Jednoduše řečeno uměl si s postavou „pohrát“ a okořenit ji originálním uměleckým podpisem. A je vcelku jedno, jestli na něj vzpomínáte jako na pana Poppera nebo se vám do paměti zapsal v pohádce S čerty nejsou žerty, případně je pro vás navždy Fešákem Hubertem.

Dnes jsme se dozvěděli, že talentovaný herec a režisér už se před kamerou ani za ní neobjeví. Zanechal za sebou ovšem nesmazatelnou a velmi výraznou stopu. Svým hereckým stylem českou kulturní scénu skutečně obohatil. V roce 1990 stál u zrodu Divadla Bez zábradlí a coby režisér i umělecký šéf se zasloužil, aby se stalo jednou z nejnavštěvovanějších a nejuznávanějších pražských scén.

Kulturní svět v něm ztratil výraznou osobnost, ale také přátelského a čestného člověka. Všem jeho blízkým touto cestou vyjadřujeme upřímnou soustrast a posíláme vzkaz, že jejich manžel, tatínek a dědeček zůstává v našich vzpomínkách a prostřednictvím svých nezapomenutelných rolí s námi bude napořád.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz