Hlavní obsah
Lidé a společnost

90 let od narození Olgy Havlové. Dámy, která byla morálně rovná jako pravítko

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Ondřej Němec/CC BY SA 4.0 (Creative Commons)

Právě uplynulo 90 let od narození Olgy Havlové. Dámy, která byla lidská, skromná a díky tomu, že stála nohama pevně na zemi, uměla velmi dobře usadit i Václava Havla.

Článek

Olga byla životní družkou Václava Havla, jeho svědomím, první čtenářkou, obhájkyní i kritičkou po celých padesát let. Seznámili se totiž, když bylo Václavu Havlovi 17 let. Jejich vztah přežil nelibost jeho matky, pronásledování i věznění. Přestože Havel prohlásil, že Olga byla kompasem jeho života, neodpustil si řadu avantýr a i ty jejich manželství nakonec přežilo.

Neposlušná a divoká Olga

Vliv, který měla Olga na Havla byl tak mocný, že lze těžko představit, čím by byl bez ní. Olga byla o tři roky starší a měla jiný původ než Václav Havel, který pocházel z buržoazní rodiny. Narodila se jako Olga Šplíchalová do klasické proletářské rodiny na Žižkově. Když jí bylo šest let, rodiče se rozešli. Ve velké rodině, do které patřila i rodina Olžiny starší sestry Jaroslavy (matky samoživitelky pěti dětí), bylo samozřejmostí, že Olga své sestře od dětství s péčí o malé neteře a synovce pomáhala. Vyrůstala v hrdé a zároveň drsné čtvrti a sama sebe charakterizovala jako „neposlušnou a divokou“. Málokdo možná ví, že Olga Havlová od dvaceti let neměla čtyři prsty na levé ruce. Přišla u ně při práci v továrně u lisu.

Neúcta ke konvencím a nohama na zemi

S Havlem se poprvé potkala v roce 1953 kavárně Slavie a okolnosti jejich setkání byly prozaické. Dívka, o kterou Havel usiloval, to neviděla úplně stejně jako její ctitel a seznámila ho s jiným děvčetem, což byla právě Olga. Byť se pak vídali téměř každý den, rozhodně Olga nezahořela žádnou naivní láskou. Havel pro ni byl zpočátku nezralý, mírně obtloustlý mladík, který působil nejistě.

A co Havla na Olze tolik zaujalo? Intelektuálně se mu v té době nemohla rovnat a ani podle dobových měřítek nebyla vyhlášená krasavice. Nekoketovala, nelichotila a nenamáhala se cokoliv předstírat kvůli společenským konvencím. A to je to, co Havla zajímalo, neúcta ke konvencím a říkání věcí bez obalu na rovinu. Olga Havlová byla rovná jako pravítko, nad nikoho se nepovyšovala, nikoho neponižovala a byla důsledně věcná. A držela Václava Havla při zemi, když se příliš vzdálil ve svém filosofickém světě. On totiž nepotřeboval typicky krásnou debutantku, ale ostřílenou frajerku, energickou ženskou, které by se neustále mohl na něco ptát a které by se zároveň mohl trochu obávat.

Olga by na cestě k vyššímu vzdělání díky svému proletářskému původu nenarazila na stejné překážky jako Havel, ale nakonec se tímto směrem nevydala, a přestože na rozdíl od ostatních, kteří ve Slavii scházeli, nejiskřila intelektuálními schopnostmi, vězela kořeny tak pevně v zemi, že ji ostatní chovali ve velké vážnosti a trpěli hrůzou, kdy je Olga usadí.

Nezávislá Olga Havlová

Po Havlově uvěznění r. 1979 převzala Olga agendu, organizovala schůzky, distribuovala rukopisy, podílela se na činnosti Charty 77, kterou podepsala r. 1982. Olga plnila funkci jeho oddaných očí a uší, byla jeho poslem, manažerkou i dvorní dodavatelkou a zároveň odmítala hrát roli utrápené vdovy.

Z vězení Havel Olgu úkoloval dopisy, co na chalupě natřít, co zařídit nebo co má přivézt do vězení. Psal jí také dopisy s filozofickými a existencionálními myšlenkami. Později vyšly jako kniha Dopisy Olze. Žádná vyznání v nich však nenajdeme. Slovo „láska“ nevysloveno.

Havel se dostal z vězení v důsledku zápalu plic a intervencí v roce 1983. Olga si však v době jeho věznění našla jiného partnera, o dvacet let mladšího herce Jana Kašpara, což svému muži řekla. Rozvádět se nechtěla, rozejít s Kašparem také ne.

Některé páry zničí strádání, jiné úspěch, obé bylo pro Havlovi důvodem se ještě více semknout, a i když byl jejich vztah silný, Olga zůstávala vášnivě nezávislá jako Havel, možná ještě víc. Když se stal Václav Havel prezidentem, Olga odmítala být první dámou na plný úvazek a stále měla své vlastní zájmy a svůj okruh lidí. Bezobsažná konverzace na recepcích ji lákala stejně jako asi klec láká vlka. A když onemocněla, odmítala předvádět svou bolest národu a umírala tak, jak žila, v hrdém soukromí. A 11. července je to právě 90 let od narození takto výrazné ženy v naší historii.

Zdroj: Michael Žantovský: Havel, Wikipedia

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz