Hlavní obsah
Názory a úvahy

Andrej Babiš chce kvůli „Fialově drahé naftě“ jezdit metrem. Z Průhonic?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Lucie Bartoš/Commons Attribution-Share Alike 4.0 International license.

Expremiér Andrej Babiš (ANO) se pasuje do role nadšence MHD. Nyní se lituje, že kvůli „Fialově drahé naftě,“ nebude moc jezdit vozem a chystá se na cesty do práce metrem. Škoda, že z Průhonic žádné nejede.

Článek

Expremiér a miliardář Andrej Babiš (ANO) je evidentně milovníkem metra. Na rozdíl od nás „běžných“ smrtelníků, kteří ho berou jako nutnost, jak se pohybovat do práce a rozhodně ho nebereme jako životní pozitivní zážitek. Babiš metro velebí jako to nejlepší, co ho v životě mohlo potkat. Důkazem toho je expremiérova kanonáda příspěvků na všech sociálních sítích, kde má profil. Začalo to v dubnu s tím, že metro „se mu líbí.“ Nyní přišel s tím, že „vláda zdražuje naftu, tak bude jezdit metrem.“ Opět.

Pojede Babiš metrem z Průhonic?

Jeho obsese MHD by se dala vysvětlit několika teoriemi. Kromě výše zmíněného, kdy se do jízdy veřejnou dopravou opravdu zamiloval, je pravděpodobnější, že jde jen o tah, jak ze sebe udělat „lidového“ politika, ostatně o tuto image se snaží už dlouho, aby se přiblížil svým voličům a ukázal se jako jeden z nich. Ti se s ním pak mohou snáze identifikovat. Jestli jsou selfie fotky v tunelu nebo před stanicí metra tou pravou cestou, těžko říct. Expremiérova voličská základna totiž leží výhradně mimo hlavní město, kde nikdo přístup k metru nemá. Takže kdyby se nakrásně dostala cena nafty do výšin, že na to lidé nebudou mít, mohou Babišovi leda závidět, že on může využívat městské dopravy, ale oni ne. Na vesnicích je auto základ a nutnost, protože místní autobusy jezdí velmi sporadicky. Já být na jejich místě, tak bych byla asi nepřejícná.

Zároveň je zarážející fakt, jak se chce Babiš dostat metrem z Průhonic, kde bydlí, do centra Prahy, když tam žádná linka není? Takže sedne do vozu, ujede 20 kilometrů do Prahy a pak se sveze pár stanic metrem, a tím ušetří za naftu? Zajímavý myšlenkový pochod.

Manipulativní obviňování vlády

Bez nadsázky, pochopitelně mu tato gesta asi nikdo příčetný nemůže uvěřit. Andrej Babiš opět jen manipuluje, nejen s metrem, ale i s fakty. Vláda žádnou naftu nezdražuje, jen na ni už nebude sleva, která není nadále nutná. Vrací se tak spotřební daň na naftu na původní hodnotu, kterou vláda přechodně snížila jako částečnou pomoc v době , kdy vylétla téměř na 50 Kč. V těchto dnech se její cena pohybuje okolo 30 korun za litr a je výrazně levnější než benzín. S jedinou výjimkou, kdy se téměř ke 34 korunám za litr šplhá právě na Pumpě (ano, tak se jmenuje) v Průhonicích a tuto benzínovou stanici vlastní právě Andrej Babiš. Možná bychom mu mohli tedy doporučit, aby tankoval jinde.

Babiš klasicky překrucuje fakta, aby z toho vláda Petra Fialy vyšla jako viník všeho. Nejspíš i toho, že voda je moc mokrá a slunce moc svítí. A nutno dodat, že není příliš kreativní a monotematicky se snaží veřejnosti podsunout obraz důchodce, který žije stejně jako my. Což působí naprosto nereálně a teatrálně a pro řadu lidí dle jejich reakcí na sociálních sítích i směšně. Na závěr ještě připomeňme, že v současné době je cena nafty nižší než za expremiérovy vlády a doufejme tedy, že Andrej Babiš, který (ne)vlastní holding Agrofert s miliardovým obratem, bude mít na to, aby si natankoval a dostavil se jako poslanec řádně do svého zaměstnání.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz