Hlavní obsah
Názory a úvahy

Ani cvičení Andreji Babišovi k rovné páteři nepomůže

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Lucie Bartoš/Commons Attribution-Share Alike 4.0 International license.

Andrej Babiš se sice snaží o rovnou páteř díky cvičení, ale to mu nepomůže. Dále pokračuje ve svých nepravdivých výrocích směrem k vládě. A lhaní má jako program.

Článek

Lhaní není program

„Lhaní není program, pane premiére.“ Výrok, s kterým přišel Andrej Babiš (ANO) ve svém komentáři pro jím vlastněnou MF DNES. Nejdřív jsem měla pocit, že se jedná o prohlášení, kde jenom vypadl přívlastek „bývalý“ před slovem premiére a zajásala jsem.(Lhaní není program, pane bývalý premiére).

Měla jsem za to, že Andrej Babiš prošel hlubokou změnou paradigmatu, možná i osvícením a v rámci navazující sebereflexe došel k závěru, který bychom se snad ani neodvažovali čekat ani v těch nejoptimističtějších snech. A konečně už nám bude říkat pravdu a jen čistou pravdu. Ale bohužel, nejedná se o osvícenou sebekritiku, ale další z řady nekonstruktivních obviňování současné vlády. Což se stalo (předvolebním) programem číslo jedna celého hnutí ANO.

Kdo to říká, ten to je

Andrej Babiš označuje ve svém pamfletu premiéra Petra Fialu (ODS) jako politika, který „lže a je lidem pro smích.“ Jediné, co mě v tuto chvíli napadá je infantilní říkačka „kdo to říká, ten to je, tomu se to rýmuje.“ Což bychom si mohli podpořit pár fakty. Toto jsou některé výroky, které Andrej Babiš ve svém komentáři uvádí:

Vláda okradla penzisty o 7000 korun. Vláda nikoho neokrádá. Důchodci dostali za poslední rok přidáno nejvíc v historii. A pokud má někdo nízký důchod, může požádat o jakýkoli příspěvek, který mu pomůže výši jeho životního minima dorovnat. Vzhledem k tomu, že se Andrej Babiš co by premiér podílel na zadlužování naší země a k důchodové reformě se neměl, současná vláda po něm dědí problémy a bez úpravy valorizace by vnuci a vnučky dnešních důchodců neměli nejspíš nárok na žádnou penzi.

Naše finance jsou ve skvělém stavu. Nejsou ve skvělém stavu. Česká republika vstoupila do dalšího roku, kdy veřejné rozpočty vykazují schodek v řádu několika stovek miliard korun. A to především kvůli tomu, že bylo v době covidu doslova puštěno žilou. Nejvyšší kontrolní úřad konstatoval, že téměř 90 procent meziročního nárůstu veřejných výdajů v roce 2021 (za vlády Andreje Babiše) nesouviselo s výdaji vynaloženými v souvislosti s pandemií koronaviru. Poukázal také na několik případů plýtvání nebo nesystémového poskytování podpor podnikatelským subjektům. Andrej Babiš tak poslal náš rozpočet do pekel.

Zvýšením daní se rodinám s dětmi zdraží život o 100 tisíc korun ročně. Výpočet nemohl dávat dohromady ekonom, je nadsazený a má způsobit pocit krize. Velmi malé jsou dopady změn DPH a spotřebních daní. Ty pro všechny typy domácnosti činí okolo dvou set korun měsíčně. Také zapojení nemocenského pojištění u zaměstnanců má dopad ve výši do 350 korun měsíčně. Největší dopad na hospodaření domácnosti, konkrétně téměř 1800 korun měsíčně, bude mít zvýšení odvodů pro OSVČ a pro některé zrušení školkovného. Záleží tedy na konkrétních případech, rozhodně se nedá paušalizovat, že si rodiny připlatí o 100 000 korun ročně navíc.

Otevřeli jsme 200 kilometrů dálnic. Plány hnutí ANO byly před volbami v roce 2017 velkolepé. Program konkrétně říkal: „Do roku 2021 postavíme cca 280 km nových dálnic (z toho bude 170 km nových dálnic a 110 km kompletně modernizované D1). Dalších 220 km dálnic začneme stavět.“ Svůj slib však hnutí premiéra Babiše nesplnilo. Hnutí ANO otevřelo jen 67 kilometrů nových dálnic.

Když bylo ANO ve vládě, lidem se zvyšovala životní úroveň… Nevymlouvali jsme se na covid, jako se pan Fiala vymlouvá na Ukrajinu. Jen namátkou – průměrný důchod přesáhl 15 tisíc a platy učitelů 45 tisíc korun. Ano, zvyšovaly platy i životní úroveň natolik, že teď za to platíme. Přestože v roce 2018 ekonomika rostla, Babišova vláda přesto zvýšila dluh. Za prvním čtvrtletí roku 2018 stoupl dluh vlády Andreje Babiše o 83,8 miliardy na celkových 1833 miliard korun. V dalších letech pak zadlužil Česko nejvíce za posledních 30 let.

Cvičení na rovnou páteř nepomůže

Andrej Babiš sice prohlašuje „že lhaní není volební program,“ ale sám má na kontě obrovské množství lží a polopravd. Když se namátkou podíváme hlouběji do minulosti, můžeme zmínit jeho výroky o tom, že „na prezidenta kandidovat nebude“, „nechce být politikem“, „nikdy nespolupracoval s STB“, „nemá nic společného s Čapím hnízdem“ nebo „že v případě, pokud se stane premiérem, setrvá ve vládě jen čtyři roky a ne déle.“ Kdybyste si chtěli počíst o další lživých výrocích bývalého premiéra, podívejte se na tento odkaz: 100 lží Andreje Babiše.

Přestože se Babiš v současných dnech chlubí na sociálních sítích tím, jak cvičí (se seniorkami) pro zdravou a pevnou páteř, ani pilates a posilování mu k rovné páteři nepomohou.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz