Hlavní obsah
Aktuální dění

„Chcimíry“ zavrhovaný Pavel Novotný: To je v pořádku, že mě nenávidí, já si o to říkám

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované.

Foto: Twitter/Pavel Novotný se souhlasem

Starosta Řeporyjí Pavel Novotný (ODS) je trnem v okem řady demonstrantů „proti bídě“. Čím je tak štve, je to jen jeho vulgarita, anebo schopnost pojmenovat věci pravými jmény?

Článek

Na rovinu si nejdřív přiznejme, že většině lidí je starosta pražských Řeporyjí Pavel Novotný (ODS) celkem jedno. Stejně jako jiní politici nebo celebrity. Starají se o své a stačí jim to. Pak je tu skupina těch, kteří Pavlu Novotnému tleskají za jeho odvahu, s kterou se pouští do přívrženců SPD, Trikolory a dezinformátorů typu Jindřicha Rajchla. Je pro ně chlap „s koulema“, co říká nahlas věci, jež se většina z nás odváží zaševelit jen v soukromí nebo po pár pivech v hospodě. Tou nejhlasitější částí společnosti, která nemůže Novotnému přijít na jméno, jsou právě někdy hanlivě označovaní „chcimírové“ a „dezoláti“.

Protestní akce na Václavském náměstí mají chvílemi punc protestu proti starostovi z Řeporyjí, víc než „proti bídě.“ Demonstranti si dají tu práci a neváhají si vytvářet vskutku kreativní transparenty s nápisem: „Řeporyjské prase“ a to pak skandovat. V neděli, kdy se konala další protestní akce, dokonce někteří vnikli k starostovi do domu v Řeporyjích, kde bydlí, což řešila policie. Na pamflety, které mu demonstranti nechali v poštovní schránce, reagoval Novotný na Twitteru následujícím způsobem:

Nenávisti jako vábničky se chytil i Rajchl, protože, kde je poptávka, je i nabídka. A v neděli snažil se rozhicovat dav hřímáním „Novotný patří za mříže.“ Ač je právník, nezmínil, jaká skutková podstata trestného činu měla být naplněna a zůstal jen u prázdného sloganu.

Jsou to hlupáci manipulovaní chytrými extremisty

A čím to, že bojovníkům „proti chudobě“ leží Novotný tak v žaludku? Oproti nemastným, neslaným politikům, kteří se zuby nehty drží politické korektnosti říká, co si opravdu myslí. A kdo Novotného znáte, víte, že nejde pro vulgarity daleko. Ale nejsou to jen vulgarity. Novotný se umí strefit do těch nejvíce bolavých míst. Kdyby to byl jen hlupák, tak zůstane nepovšimnut a ignorován a nesvítily by na něj v posledních dnech a týdnech reflektory ze všech stran. Takže zřejmě dělá svoji práci dobře.

Účastníky demonstrací označuje za „hlupáky, kteří jsou obětmi dezinformací.“ Na můj dotaz, v čem vidí příčiny, že se na jeho osobu uspořádal hon na čarodějnice, odpověděl: „Provokuju je a v podstatě si o to říkám, místo toho, abych s nimi mluvil rozumně, trpělivě, opatrně, tak aby neztratily tvář tak, jak se má mluvit s oběťmi hoaxů a dezinformací. Já jim vmetám p*del do držky, a to je samozřejmě špatně.“ A uznává, že nemá trpělivost s nimi zacházet v rukavičkách. „Někdo jim to říct musí, tak to dělám já, jsou to hlupáci manipulovaní chytrými extremisty,“ dodává Novotný.

Novotný inteligentní, Novotný vulgární

Ve svých projevech v médiích i na svém Twitteru používá Novotný slovník, za který by se nemusel stydět opilý dělník s pěti třídami základky. Což je zajímavé, protože je to inteligentní člověk, který se takto schovává za důmyslným obranným mechanismem. Jeho kolega ještě z dob, kdy Novotný pracoval pro původní internetovou Stream, to potvrzuje. „Novotný i jeho táta jsou oba inteligentní lidé, ale někdy je to hodně za hranou. Na straně druhé umí rozčeřit stojaté a někdy hnijící vody politiky. Jen je škoda, že potenciál, který má, plně nevyužívá,“ popisuje na Seznam Medium Pavla Novotného bývalý sportovní novinář, Milan Dočekal. Každopádně Novotný ukazuje, že on strach rozhodně nemá a protivníci nejspíš po jeho výrocích zalapají po dechu. Jde na sílu, oproti nám zbytku, kteří nad tím mávneme rukou s tím, že se „jim stejně nic vysvětlit nedá“, protože jedou jako kolovrátek a opakují, co jejich guruové prohlásí, nebo napíšou na sociálních sítích.

Kdybychom odhlédli od formy, s obsahem nelze než souhlasit. Pavel Novotný jedná podle hesla „na hrubý pytel hrubá záplata.“ Protože úroveň vyjadřování se některých účastníků demonstrací je dost podobná. Autorka článku to může potvrdit písemnou komunikací, kterou z jejich strany dostává a Novotný má proti některým z jejich výroků ještě nad hlavou svatozář.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz