Hlavní obsah
Názory a úvahy

Alena Schillerová děsí rodiče, že jim umřou děti kvůli výpadku léků

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Eva Kovaříková/commons.wikimedia/Creative Commons Attribution-Share Alike 4.0 International license.

Alena Schillerová opět projevuje svůj smysl pro drama. Děsí rodiče tím, že jim zemřou děti kvůli nedostatku léků, za což podle ní může ministr zdravotnictví Vlastimil Válek.

Článek

Alena Schillerová (ANO) nazývá ve svém příspěvku na Facebooku ministra zdravotnictví Vlastimila Válka někým, kdo uvrhl naši zemi do středověku, kde bezmocní rodiče přihlížejí smrti svých dětí, protože nemají léky. Reaguje tak na aktuální výpadky antibiotik a vyzývá Válka k rezignaci.

Lékaři předepisují nevhodné léky, píše dále Schillerová a ukazuje svůj smysl pro drama. Opravdu si myslí, že by pediatr předepsal dítěti nevhodný lék? Dále tvrdí, že se předepisují širokospektrální antibiotika, která mají vedlejší účinky. Ovšem vedlejší účinky mají všechna antibiotika, nejen ta širokospektrální.

Děti jsou letos hodně nemocné, covidová izolace jim zničila imunitu

Má dcera před týdnem onemocněla streptokokovu angínou. Tento rok byla nemocná asi již po padesáté. A není sama, ostatní rodiče mi pravděpodobně potvrdí, že letošní nemocnost dětí je opravdu veliká. Když jsem se na to ptala v ordinaci pediatra, sestřička mi do ucha pošeptala: „To se vám nezdá. Děti jsou tenhle rok strašně nemocné… To víte, když jsme museli nosit dva roky náhubky a zničili si tak imunitu, není se co divit… Teď si tu obranyschopnost zase budují od začátku.“

A právě vyšší nemocnost je odborníky označována jako jeden z důvodů, proč dochází k výpadkům léků. Spotřeba je vysoká. Ministr Válek opravdu nemůže za to, že děti byly za covidu izolované nebo s respirátorem na obličeji a přišly o imunitu. Byl to Andrej Babiš, kdo posvětil rozhodnutí tehdejší vlády, aby děti zůstaly doma. Jestli si vzpomínáte, školy jsme měli zavřené nejdéle z celé Evropy. A když už do školy chodily, měly roušky nebo respirátory.

Pediatrička předepsala dceři antibiotika s tím, že „dnes už jsou širokospektrální všechny.“ V lékárně mi sdělili, že má sice tento typ výpadek, ale mají stejná, identické složení, jen pod jiným názvem. Bylo vyřešeno. Dceři se udělalo za dva dny lépe, žádný středověk se nekonal.

Kromě vysoké nemocnosti dětí je příčin více, proč má penicilin výpadek. Podívejme se na to asi nejdůležitější.

Evropa je závislá na lécích z Číny

Výpadky léků, především antibiotik jsou problémem celé EU, nejen na území Česka. Kvůli tlaku na cenu se evropští výrobci přesunuli do Asie a Evropa je tak primárně závislá na dodávkách léků z Číny.

Je to problém, který se stupňuje již delší dobu a nespadl jako modré z nebe. Výpadky léků nejsou ničím neobvyklým a čelíme jim již přes deset let, potvrzuje výkonný ředitel Asociace inovativního farmaceutického průmyslu, Mgr. David Kolář.

„Objem výpadků je víceméně konstantní a především: pacienti v naprosté většině situací obtíže nepocítí. Dodávku se podaří obnovit ještě v době, kdy je léčivo dostupné, případně lze lék nahradit jiným,“ vysvětluje Kolář.

V první řade se Evropa snaží postavit zase na nohy ohledně větší soběstačnosti, co se týká produkce léčiv. Pokud tedy jedna z příčin leží nejen mimo ČR, ale i mimo EU, tak příčinu výpadku na národní úrovni vláda řešit nemůže. Maximálně může minimalizovat následek, zjistit, jak dlouho to bude trvat a komunikovat se SÚKL (Státní ústav pro kontrolu léčiv), aby byl chybějící lék nahrazen jiným. A řešení tak rychlé nebude, protože výroba z Asie zpět do Evropy bude během na delší trať.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz