Hlavní obsah
Lidé a společnost

Jaroslav Hašek byl bohém i agent Komunistické internacionály

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Václav Donát /wikimedia.commons/public domain

Málokdo v dobách povinné školní docházky zaznamenal, že autor nejpřekládanější české knihy Osudy dobrého vojáka Švejka za světové války, byl agentem Komunistické internacionály.

Článek

Jaroslav Hašek je sice dodnes uznávaným spisovatelem, ale jeho život v Rusku po propuknutí bolševické revoluce, je stále kontroverzní. Jeho život byl plný rozporů, dokázal být věčně opilým anarchistou v Praze i uvědomělým bolševickým komisařem.

Jaroslav Hašek a Komunistická internacionála

Poté, co se v roce 1917 v dosavadním carském Rusku chopili moci bolševici, stala se země základnou pro komunistická hnutí po celém světě. A to vše zastřešovala Komunistická internacionála, která si zřídila svůj orgán Oddělení mezinárodních vztahů (OMS). Bylo to tajné oddělení, kde se školili zahraniční komunisté a posléze byli vysíláni zpět do rodné země, aby podporovali levicové hnutí. A jedním z agentů byl i známý spisovatel Jaroslav Hašek.

A sám Hašek při svém odchodu z Ruska napsal v dopise pro anarchokomunistu Jaroslava Saláta-Petrlíka „…Jestli pojedu do Čech, nepojedu se tam podívat, co dělají vymetené ulice v Praze nebo jestli ještě píšou noviny, že jsem se přimazal ke komunismu. Přijedu tam namazat záda celé slavné české vládě s takovou energií, jaké jsem přivykl v zápase naší páté armády.“

Cílem OMS bylo koordinovat a podporovat tajné aktivity komunistických stran v různých zemích. Toto oddělení bylo zodpovědné za organizaci nelegálních přeprav, šíření tajných dokumentů, komunikaci mezi různými komunistickými stranami a poskytování finančních prostředků nebo jiné podpory komunistickým aktivistům a jejich organizacím.

Foto: Anonymous/wikimedia.commons/public domain

Hašek po návratu z Ruska v Lipnici nad Sázavou se svou druhou ženou

Ideologický zvrat a prozrazení tajné identity

Teď se vraťme v historii ještě o pár let nazpět. Za první světové války upadl Jaroslav Hašek do ruského zajetí. Poté vstoupil do legií, kde se však často dostával do sporu s vedením. V roce 1918 u něj nastal ideologický zlom.

Hašek věřil, že car je slunce a všechny slovanské národy kolem něj mají kroužit. Po Rusku toužil možná i proto, že už tam byli bratři jeho ženy Jarmily, věděl, že by se tam taky uchytil. A na konci února 1918 uskutečnil zřejmě nejkontroverznější kotrmelec svého života, po krátkém pobytu v Moskvě se stal členem bolševické strany, opustil Československé legie na východní frontě a vstoupil do Rudé armády. V Rudé armádě se pak stal agitátorem v zajateckých táborech, což mu vyneslo zatykač pro zločin velezrady (vydán Polním soudem čs. vojska).

Podle některých dokumentů Hašek už předpokládal, že v Rusku zůstane, proto pro něj byla rána, když se ho v roce 1920 vedení Komunistické internacionály rozhodlo poslat domů jako schopného agitátora, s cílem posílit revoluční hnutí. A tak opustil Moskvu a s falešnými doklady přijel zpět do své rodné země.

Tajná identita, pod kterou měl Hašek vystupovat, nevydržela ani chvíli. Již při naloďování v Petrohradu poznalo Haška několik Čechů, takže ve Štětíně už spisovateli nezbylo nic jiného než jít s pravdou (alespoň částečně) ven. Po příjezdu do Prahy neodolal a po cestě do hotelu si v ulici Národní nechal zastavit před kavárnou Union. Jakmile vešel dovnitř, přítomní ho ihned poznali a zvěsti o jeho návratu se začaly šířit po celé metropoli.

A noviny na něm nenechaly nit suchou. Sice doma, ale sám proti kritice o jeho životě v Rusku, kdy byl obviněn ze zběhnutí k Rudé armádě a ze zavraždění zajatých legionářů. Hašek prošel velkým rozčarováním. Měl organizovat bolševické rebelie, na ty ale nikdy nedošlo. Místo toho se dál věnoval bohémskému životu a pití a vnitřně byl tento anarchista zklamaný. Aby se udržel nad hladinou, psal dál, hlavně do Rudého práva a všechny své zkušenosti a poznatky vložil právě do knihy Osudy dobrého vojáka Švejka za světové války.

Zdroj: Milan Kovář: Tajné tváře celebrit, nakl. Utura 2013, Stoplusjednicka, Wikipedie

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz