Hlavní obsah
Aktuální dění

Jindřich Rajchl ponižuje. Ale mládí mu ukázalo odvahu a já tomu držím palce

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: strana PRO

Byl to souboj Davida s Goliášem. Teprve 16letý mladík se postavil Jindřichu Rajchlovi, student málem dostal pěstí, ale odvaha ho neopustila a stal se hvězdou sociálních sítí. Mládí se nebojí a je to dobře.

Článek

Táta tě málo řezal, proto se neumíš chovat. Tak by se dala shrnout slova, kterými Jindřich Rajchl (PRO 2022) častoval studenta na „ukradené“ demonstraci zemědělců.

Jindřich Rajchl nemá problém ponižovat

Sám Rajchl má tři dcery, nevím, jestli je bil dost, aby byly dívenky dostatečně vychované. Ale doba tmářství je naštěstí za námi a doufejme, že se jednalo jen o výkřik do tmy, aby 16letého chlapce ponížil a přifouknul si na něm své ego. A nejen ego, rád tak nechal zazářit svoji aureolu před suitou svých věrných. Ti jeho výroku ochotně přikyvovali a v duchu tleskali, protože ponížení dítěte je pro ně skvělá příležitost, jak se cítit o něco důležitěji v životě, který je jinak málo významný.

Rajchlova kohorta se oháněla tím, že mládí k nim nemá úctu, ale asi nechopili, že úcta k člověku nesouvisí s jeho věkem. Úctu si člověk musí zasloužit svojí integritou, morálkou, slušným jednáním, moudrostí a přirozenou autoritou.

A já zase tleskám onomu chlapci jménem Tobiáš Walter. Řada novinářů se ráda drží narativu, že je mladá generace rozmazlená, zpovykaná, nic neumí a když nemají poslední model iPhonu, tak upadnou do těžkých depresí. Ale neházejme všechny na jednu hromadu.

Sledovala jsem demonstraci zemědělců a ruku na srdce, nebylo žádným překvapením, že ji organizátoři opět využili k vlastnímu zviditelnění. A Tobiáš Walter se šel ze zvědavosti na tenhle spektákl podívat, na což člověk potřebuje žaludek i pevné nervy, a smekám před odvahou, s jakou se s Rajchlem pustil do diskuse.

Upřímně, chlapec od něj dostal sodu. Rajchl je velmi schopný rétor a myslím si, že i pro ostříleného novináře je výzva se s ním pustit do křížku. Typicky pro manipulátory staví svoje lži na reálných skutečnostech. Ty dává do zavádějícího kontextu a pokud běžný člověk nemá dopodrobna nastudované dané téma, těžko proti němu může uspět. A i když sám student přiznává, že ho právník soustavně ponižoval, nazýval ho troubou a smetl ho jak vichr z hor, stejně se nedal, ačkoli mu Rajchlovi souputníci hrozili i fyzickým násilím.

Celá událost se stala virálem a když jsem se na to dívala, tak jsem zažívala pocit zadostiučinění, protože tím si Rajchl ani jeho strana moc nepomohli. Ponižovat dítě a snažit se mu dát pěstí je těžce za čárou a mladý chlapec si získal nejen přízeň většiny veřejnosti, ale i politiků, kteří mu na sociálních sítích vyjadřovali podporu. Ale tím to nekončí, velmi záhy po incidentu si ho pozval do svého podcastu Čestmír Strakatý a mě spadla brada, jak to má kluk v hlavě srovnané.

Student, který to má v hlavě srovnané lépe než většina z nás

V první řadě tam na truc Rajchlovi přišel v triku s fotkou amerického komentátora a proruského dezinformátora Scotta Rittera v želízkách. To je pán, kterého Jindřich Rajchl obdivuje, rád ho cituje a nijak mu nevadí, že byl Ritter odsouzen za to, že rád masturbuje před nezletilými dívkami a byl za to i dosouzen.

V samotném rozhovoru se pak studentovi podařilo v pár větách skvěle shrnout, co se nám to tady děje.

„Já si nemyslím, že tohle je nějakej souboj ideologií, ani názorů pomalu. Já si myslím, že ten člověk tomu ani pořádně nevěří a že je upřímně jako haj*l, který si našel slabou skupinu obyvatel, kteří se cítí takoví zrazení, jsou jednoduše ovlivnitelní a mají horší vzdělání. A vidí, že ty může zaujmout. Když jim nabídne, hele, já vám zvýším ty důchody, už vás nebude okrádat žádnej cizí stát. To zní strašně lákavě pro ty lidi.“

Škoda, že jsem něco takhle jasného, upřímného a otevřeného nikdy neslyšela od našich vládnoucích politiků. Byť jsem na straně Petra Fialy, opatrnost a diplomacie pro něj tak typická, je už někdy unavující. Do této doby to byl snad jen novinář J.X. Doležal, jediný člověk, který neměl s naší dezinfo scénou žádné skrupule. A vidět zástupce mladší generace s vytříbeným a zřetelným názorem je osvěžující.

Nemám pochyby o tom, že se na mladíka snese vlna nenávisti z druhého tábora, ale jak sám tvrdí, je na to připravený. Dokonce počítá i s tím, že ho může někdo fyzicky napadnout. Jak se říká, mládí se nebojí ničeho a já mu přeji, ať mu tahle odvaha a hlavně optimismus, že diskutovat se musí se všemi, vydrží. A zároveň říkám, nepodceňujme mladé lidi, protože řada z nich má větší přehled a odvahu než kdokoliv z těch starších.

Zdroj: wikipedie, podcast

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz