Hlavní obsah
Aktuální dění

Kauza pětibojař David Svoboda. Zpochybňování genocidy není názor

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Tadeáš Bednarz/wikimedia.commons/Creative Commons Attribution-Share Alike 4.0 International license.

Pětibojař David Svoboda to dostává za své relativizující výroky o ruské agresi zprava i zleva. Měl právo vyjádřit svůj názor, anebo musí ve veřejném prostoru jako voják z povolání ctít určitý kodex?

Článek

Pětibojař David Svoboda je vojákem z povolání, kdyby to tak nebylo, možná by se nestrhla taková mediální smršť za jeho výroky. Jenže v Armádě ČR je a v rozhovoru pro Českou televizi podpořil vstup ruských a běloruských sportovců do mezinárodních soutěží a relativizoval ruskou genocidu a terorismus.

„Může to být klidně mýlka.“

Odpověděl mimo jiné David Svoboda v odpovědi na otázku „A (co) třeba rezoluce Valného shromáždění OSN, které velkou většinou odsuzuje Rusko jako agresora?“

Reakce veřejnosti je bouřlivá. Od těch, který považují Svobodu za někoho, kdo plní Kremlu roli „užitečného idiota“ až po ty, kteří nevidí ve vyjádření názoru nic špatného.

Například mediální teoretik Jan Jirák považuje celou kauzu za začátek cenzury a pranýřování. Jirák se mimochodem i horoucně zastával Andreje Babiše v prezidentské volbě.

„Považuji za velmi alarmující, že byl někdo veřejně pronásledovaný za to, že veřejně řekl svůj názor…To, co se tady nastartovává, tedy určité omezování rejstříků názorů, je začátek autocenzury,“ uvedl v pořadu K věci Jan Jirák na CNN Prima NEWS.

Na straně druhé se od výroků Svobody distancuje řada politiků, sportovců i Ministerstvo obrany.

I vyjadřování názorů má své limity

Můžeme se na to dívat tak, že když někdo prohlásí, že zneužívání dětí nebo zavedení segregace dětí ve třídách na romské menšiny a ten zbytek, je v pořádku. Přeci se jedná jen o názor. Ale v pohodě to jistě není. Svoboda projevu uvedená v Listině základních práv a svobod má své hranice. Lidské limity jsou nutné už kvůli lidem samotným. A zpochybňování genocidy za takovou hranicí je. Respektujeme právo na názor, ale názor samotný už být respektován nemusí. Ať se někomu líbí nebo ne, Armáda ČR si dělá ze sportovců svoji výkladní skříň a pozitivní PR. Pokud je tohle jejich rolí více než to, že by vojenská uniforma byla jejich srdcovka, měli by to sportovci držet na mysli.

Tomáš Svoboda si může myslet, co chce, to mu nikdo nebere. Na straně druhé musí počítat s tím, že pokud jako veřejně známá osoba, nadto ještě voják, vystoupí veřejně s takovými prohlášeními, může to mít důsledky. Možná kdyby nebyl v Armádě ČR, tak si lidé řeknou „je to guma“ a spíš nad tím mávnou rukou. Ale ve svém vystoupení v ČT nebyl na pivu s kamarády, ale jako voják, zaměstnanec AČR (Dukla) a člen komise sportovců ČOV.

A pokud využívá AČR jako zázemí pro svou kariéru a v podstatě je pro něj armáda sponzor, měl by se podle toho řídit. Zřejmě si neuvědomil nebo nepochopil svojí pozici, která s sebou nese kodex a odpovědnost. Nehledě na to, že je placen státem, kdy se očekává jistá jednota. Jeho úkolem jako vojáka, je v první řadě bránit naši bezpečnost, a ne veřejně zpochybňovat ruskou agresi. Argument, že politika do sportu nepatří v momentě, kdy obhajuje stanovisko Mezinárodního olympijského výboru (MOV) je mimo, genocida není politika, ale zločin proti lidskosti.

Za výroky k válce na Ukrajině dostal Svoboda důtku od ředitele Dukly Pavla Bence. Končí v Komisi sportovců ČOV a s ministryní obrany Janou Černochovou se pojede podívat do Libavé, kde cvičí ukrajinští vojáci, aby si vyslechl jejich příběhy z první ruky.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz