Hlavní obsah
Názory a úvahy

Panika kvůli společným toaletám je nesmyslná, zpolitizovaná a hloupá

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: mikeledray/Shutterstock

Téma společných toalet je bouří ve sklenici vody. Politici rádi využívají kulturních válek a úplně zbytečně přetvářejí ryze praktické téma v ideologii.

Článek

Myslela jsem si, že vzrušení kolem společných toalet máme za sebou už z loňského léta, ale není to tak. Poslankyně za hnutí ANO Jana Mračková Vildumetzová ráda rozdmýchává emoce a před pár dny se zase pustila do kulturní války, kdy na sociální síti X napsala, že „po této vládě nic jiného, než neoplocená hřiště a unisex toalety.“ Hnutí ANO sice nemá konzistentní politický program, ale dá se říct, že kontinuálně parazituje na kulturních válkách.

A moralizující strážci pořádku opět rudnou do běla a podle jejich komentářů na sociálních sítích je zřejmé, že o problematice moc neví, a tak nějak opakují to, co jim algoritmus v sociální bublině nabídne, aniž by se snažili ověřovat fakta. A já si beru k srdci slova starosty městské části Praha – Řeporyje Pavla Novotného (ODS), že je třeba mít trpělivost a vysvětlovat. Tak jdu na to.

Už žádné nakukování seshora ani zespoda

Po řadě kulturních válek, které se týkaly mouky z Ukrajiny, pojídání cvrčků nebo samoobslužných pokladen, hýbe společností další téma – unisex toalety. Konkrétně se jedná o vyhlášku, podle které by děti ve školách a ve školkách měly společné záchody.

V první řadě se nejedná o žádné nadbíhání LGBTQ+ komunitě. Ale řeší se tak krizová situace ve školách a školkách, kde není dost místa. Nikdo nikomu nic nepřikazuje, záleží na každé škole a architektovi, jak budou šikovní. Jediným cílem je ustoupit od nesmyslné byrokracie a místo obrovských místností s kabinkami by se vytvořily uzamykatelné kabinky. Jednoduše řečeno, už není nutné ze zákona oddělovat a místo dvou mrňavých toalet se může postavit jedna komfortnější.

Někteří lidé totiž mají dojem, že toalety zůstanou tak, jak jsou, jen na ně budou chodit kluci a holky spolu. Je to jinak. Současné toalety oddělené jen papundeklem by se zrušily. Společná by měla být umývárna a za ní bude třeba pět menších, zvlášť oddělených a uzamykatelných místností s toaletou. Kdo byl třeba ve Skandinávii, tak tuší, jak to vypadá.

Za mě hurá, už nikdo nikomu nebude okukovat zespoda kotníky a také nikdo nebude lézt seshora a pozorovat své spolužáky při vykonávání potřeby. Mimochodem oblíbená kratochvíle za mého dětství.

Já už jsem na společné záchody trénovaná. V hospodě na vesnici obvykle dostavám u výčepu notně omšelý klíč, s kterým šupajdím přes dvorek někam do místnosti se smetákem a mopem. Žádné dělení na muže a ženy a každý je rád, že nemusí jít do průjezdu k popelnici.

Naopak horší mi připadají dehonestující fronty na dámské záchody právě tam, kde jsou toalety rozdělené na panáčka a panenku. Kdy tam my ženy poníženě čekáme v řadě, jako když za socíku přivezli pomeranče. A mezi námi se proplétají muži, aby si odskočili na svůj volný pisoár. A schválně, kdo s z vás žen šel ze zoufalství na ten mužský záchod? Já se hlásím jako první a věřte nebo ne, všichni jsme to přežili.

Celé je to jen o pojmenování

Suma sumárum, mluvíme tu o toaletách, které znáte třeba z benzínek, vlaků, letadel nebo festivalů. Třeba takové záchody pro vozíčkáře jsou unisex odjakživa a nikdo to nikdy neřešil. A myslím, že doma to máte také společné, takže i vy jste určitě zvyklí.

Děti mývají často společné toalety na táborech a já jsem za svého dětství zažila i hromadné sprchy. Ale protože jsem generace odchovaná na dřevěných kadibudkách, tak mě nenapadlo, že bych kvůli tomu vytvářela antické drama.

Lidem byly společné záchody jedno, dokud se o nich nezačalo mluvit jako o genderově neutrálních. Celé to je jenom o konotaci pojmenování

Politici si vzali ryze praktickou věc jako nástroj ideologie a manipulují tak částí veřejnosti. A nikdo jiný, než sám Vladimir Putin tohle téma zpolitizoval, prohlašuje se za strážce tradičních hodnot a stvořil tezi, že se stále více Rusů vrací zpět do vlasti, protože na morálně prohnilém Západě museli chodit na společné toalety.

A někteří naši politici se inspirovali, že by to mohlo být téma pro jejich potencionální voliče a svolili k podobné rétorice. Kdyby se upustilo od pojmů jako „genderově neutrální“ toalety a zůstaly bychom i starého dobrého pojmenování „společný záchod“, jistě by taková bouře ve sklenici vody nenastala a obránci tradiční hodnot by nemuseli hroutit.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz