Hlavní obsah
Aktuální dění

Paroubek reloaded? Levice zůstává v kómatu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: David Sedlecký/commons.wikimedia/Attribution-Share Alike 3.0 Unported

Jiří Paroubek se pokusil o politické zmrtvýchvstání, ale výsledkem je jen bizár a žádné „reloaded“ nebude. Levice zůstává dál ležet v komatózním stavu pod útesem a na lepší časy to nevypadá.

Článek

Politická exhumace Paroubka se nekoná

Možná jste to ani nezaznamenali a nebylo by se co divit, ale v úterý se Jiří Paroubek (bývalý šéf ČSSD) pokusil na Malostranském náměstí o vlastní exhumaci. Svolal demonstraci, která měla sloužit jako PR akce pro nově vzniklý subjekt „Nespokojení“. Na náměstí se doslova doklopýtalo přes uzávěry a rozkopané tramvajové koleje asi 50 lidí.

Možná by o tom nebylo ani nutné psát, snad jen jako o bizarní akci, kde vlály vlajky KSČM, korzovali poslanci SPD a Paroubek smíchal téma důchodů s válkou na Ukrajině i tím, že všichni chtějí mír, kdyby to neukazovalo, jak moc nám chybí důvěryhodná osobnost na straně levice.

Levice zmizela, voliči ne

Zmrtvýchvstání na levé straně se tedy nekonalo, Jiří Paroubek má do Johanky z Arku, jež by to zachránila, daleko a levice dříve reprezentovaná ČSSD zůstává v podivném kómatu. Přitom voliči z chudších regionů, lidé s nízkými příjmy, nezaměstnaní, matky samoživitelky a další zranitelnější skupiny by někoho, kdo by je zastupoval, potřebovaly. Nikam nezmizely, jen není solidní levicová strana. Piráti sice mají určité ambice, jakýs takýs program nabídnout a chybějící levici ve sněmovně nahradit. Ale náhradní rodič není vlastní máma.

ČSSD si za svůj skok z útesu, ze kterého se nemůže vyhrabat zpět, může sama. Ostatně jak jinak. Osmiletý pakt s komunisty a populisty (ANO) se jim vymstil. Plus se na jejich katastrofálním volebním výsledku v roce 2021, kdy se nedostali ani do sněmovny, podepsaly dlouhodobé spory uvnitř strany.

Téma důchodců není samospasitelné

Vypadá to, že teď se všichni přetahují o důchodce, včetně hnutí ANO, které si na levici jenom hraje, ale víme, že se jedná o seskupení „kam vítr, tam plášť“, jen se jim podařilo voliče ČSSD vysát. A na tuhle notičku naskakuje i současný lídr ČSSD Michal Šmarda. Ale to mu k návratu jeho strany z politického hřbitova stačit nemůže.

Nelze zůstat u jednoho populistického tématu, kdy se přidává jedné skupině obyvatel. O tom moderní levicová politika není. Jak řekl ekonom Tomáš Sedláček, „když zbohatnou bohatí, vydělají na tom i chudí.“ Jde o systémové změny, aby se lidé napříč společenskými vrstvami měli lépe a aby se jim vyplatilo pracovat.

Například máme nejmenší procento částečný úvazků v EU, není divu, že matky s dětmi mají problém najít práci. Dále, kdyby se více podpořila práce z domova, lidé by nebyli tolik vázaní a případně znevýhodněni místem, kde bydlí. Dalším bodem by mělo být vytváření pracovních míst. Například v Karlovarském kraji mladí utíkají pryč, protože tam jednoduše nejsou pracovní příležitosti, a tak jdou raději do Německa.

Jde tedy o celkové zlepšení fungování státu. Nekonečná recyklace témat, jako jsou důchodci nebo válka na Ukrajině jako původce všeho zla, už sama sebe vyčerpala a nikam jsme se neposunuli.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz