Hlavní obsah
Aktuální dění

Rusko eskaluje konflikt samo. Západ se na strach z vyhrocení vymlouvá zbytečně

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Tithi Luadthong/Shutterstock

Hrozí přelití války ze sousední Ukrajiny do Moldavska? Pravděpodobnost se zvyšuje a Rusko ukazuje, že je v hybridní válce pořád na koni. Když padne Ukrajina, další země mohou následovat.

Článek

O hrozbě převratu v Moldavsku se ví přes rok

Moldavská prezidentka Maia Sandu minulý týden prohlásila, že Rusko chce v zemi provést násilný převrat. Informace nejsou úplně nové, dříve o tom už věděla ukrajinská tajná služba a později i ta moldavská. To potvrzuje i Pavel Havlíček analytik Asociace pro mezinárodní otázky, který v rozhovoru pro Český rozhlas řekl: „Rusko má s Moldavskem plán již delší dobu… je připravovaný déle než jeden rok.“

Nicméně situace teď dozrála k tomu, že se hrozba stala reálnou. Dílem kvůli změnám v moldavském kabinetu, který je teď prozápadní, z toho Rusové radost nemají. A Kremlu a jeho případnému pokusu způsobit v Moldavsku převrat nahrává také frustrace ve společnosti kvůli energetické krizi, vysoké inflaci a snižující se životní úrovni.

Ruské spiknutí s cílem násilně svrhnout moldavské vedení je ozvěnou nezákonné anexe Krymu a okupace východní Ukrajiny v roce 2014, kdy se takzvaní „malí zelení mužíčci“ - směs ruských speciálních jednotek, zpravodajských agentů a žoldáků – násilně zmocnili ukrajinských vládních budov.

Rusko stále vyniká v záškodnických akcí

Moskva přes řadu vojenských neúspěchů na Ukrajině nadále vyniká ve vedení záškodnických operací a její hybridní přístup k válčení jí umožňuje angažovat se na více frontách a vyvolávat chaos v mnoha regionech, přestože je svázána válkou na Ukrajině.

Připravenost Ruska zasahovat do vnitřních záležitostí jiné země je dalším příkladem toho, proč mu nelze dovolit zvítězit na Ukrajině.

Kreml konflikt eskaluje i bez Západu

Podle webu The Moscow Times plánovaný ruský převrat v Moldavsku ukazuje, že Rusko, přestože se v uplynulém roce stalo globálním vyvrhelem a bylo vystaveno tvrdým mezinárodním sankcím, stále necítí potřebu omezit své chování. Někteří odborníci nadále tvrdí, že jakákoli tvrdší reakce na ruské kroky by posloužila pouze k eskalaci situace, ale tento možný pokus o rozvrácení demokracie je samo o sobě je eskalační. Není možný se stále vymlouvat na strach z vyhrocení konfliktu.

Nejde ani zdaleka o první pokus Kremlu o převrat – v posledních letech se jeho agenti pokusili zavraždit černohorského premiéra, zasáhnout do katalánského referenda s cílem oslabit Španělsko, ovlivnit výsledek referenda o nezávislosti Skotska, napadnout Gruzii a možná i podpořit spiknutí s cílem násilně svrhnout německou vládu. Především ovšem Rusko nezákonně anektovalo Krym a napadlo Ukrajinu.

Revanšistické a imperialistické ambice Kremlu musí být potlačeny a Západ musí pokračovat ve vyzbrojování Ukrajiny zbraněmi, které potřebuje k vítězství, protože jedině totální porážka Ruska v tomto konfliktu napraví situaci, píše dále The Moscow Times. Pokud Ukrajina padne, bude Moldavsko dalším suverénním státem, který bude čelit brutálnímu hněvu Ruska, a nebude to stát poslední.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz