Hlavní obsah
Aktuální dění

Špioni, kteří umí ovlivnit volby kdekoliv na světě. Stačí zaplatit

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Gorodenkoff/Shutterstock

Špioni z Izraele ovlivňovali na zakázku volby po celém světě. Skupina byla odhalena investigativními novináři. A zatím se jim podařilo zmanipulovat 30 voleb, za což inkasovali tučnou odměnu.

Článek

Skupina kyberšpionů a hackerů brala tučné odměny za ovlivnění výsledků voleb na zakázku. Novináři z deníku The Guardian spolu s dalšími reportéry odhalili, že tým z Izraele pomocí hackerských útoků, sabotáží a automatizovaných dezinformací na sociálních sítích zmanipuloval více než 30 voleb po celém světě.

Špioni nabízejí balíček služeb

Jednotku vede Tal Hanan, padesátiletý bývalý příslušník izraelských speciálních jednotek, který nyní pracuje v soukromí pod pseudonymem „Jorge.“ Podle něj, kromě politických kampaní a soukromých společností v Africe, Jižní a Střední Americe, USA a Evropě, poskytoval služby zpravodajským agenturám po celém světě.

„Nabízejí svým klientům balíček služeb… Je to nabourání účtů v různých komunikačních aplikací,“ vysvětluje zahraniční redaktor Českého rozhlasu Zdeněk Novák. Špioni se tedy nabourají například do emailu osoby, kterou chce zákazník zkompromitovat a hledají špínu. „Pokud nic nenajdou, tak je (kompromitující materiály) dokáže tým vytvořit,“ dodává novinář.

Toto jsou tajné záběry reportérů, kteří se k týmu Jorge přiblížili a vydávali se za potenciální klienty.

Hackeři z Izraele také vytvářejí tisíce falešných účtů na sociálních sítích, kde se tyto informace, ať už získané špionážním softwarem, nebo vykonstruované, dostanou mezi skutečné lidi. Je to něco, s čím jsme se třeba mohli setkat v době prezidentské volby u nás, kdy byl například Facebook „zatrollený“ dezinformacemi o kandidátech. Neexistují žádné informace, že by se tom podílel tým Jorge, jedná se jen o příklad z praxe. Protože v předchozích volbách ještě nebylo zneužívání vlivu sociálních sítí takové, jednalo se o precedens spojený s volbou prezidenta v České republice.

Falešné účty, trollí farmy, špionážní software- vše v jednom

Jak zmiňuje The Guardian, velká část jejich strategie se točila kolem narušování nebo sabotování konkurenčních kampaní: tým dokonce tvrdil, že poslal sexuální hračku doručenou přes Amazon do domu jednoho politika s cílem vyvolat v jeho manželce falešný dojem, že má poměr. Tak aspoň, že nedostala nábojnici. (Poznámka autorky textu.)

Kyberšpioni „dokáží manipulacemi odradit určité vybrané skupiny lidí, aby hlasovaly podle přání klienta nebo narušily průběh voleb nebo k těm volbám třeba vůbec nešly,“ popisuje hackerský soukromý podnik Novák. A když to nedopadne, umí Izraelci vyvolat kampaň o ukradených volbách.

Unikum práce spočívá v tom, že propojuje všechno v jednom. Ať už je to používání špionážního softwaru, provozování tisíců falešných účtů nebo trollích farem. Nástroje sice už existovaly před tím, jsou však nově syntetizovány do vysoce výkonného stroje.

Jinak členové týmu jsou bývalí příslušníci specializované jednotky pro kyberbezpečnost a po odchodu z funkce se rozhodli své know-how zpeněžit. A jak je možné, že židovský stát nezabránil svým bývalým zpravodajským agentům, aby své schopnosti využívali v soukromém sektoru a porušovali tak lidská práva a demokratické volby?

Zákon je na špiony krátký

Podle deníku Jerusalem Post se špioni pohybují v šedé zóně. Není jasné, co přesně porušují – například nic z výše uvedeného pravděpodobně nezahrnuje vyzrazení utajovaných informací. Většina toho, co tým Jorge dělá, není nutně výslovně nebo zjevně nezákonné. Lhaní a šíření nepravdivých fám během volebních kampaní je bohužel něco, co se datuje dávno před nástupem vymakaných technologií, natož masivních mašinérií sociálních médií.

Nicméně od doby, kdy Rusko zasáhlo do amerických voleb v roce 2016 a od té doby i do dalších voleb po celém světě, začaly mnohé demokratické země vnímat rozsáhlé kampaně na sociálních sítích, zejména pokud je vedou cizinci, nejen jako zločin, ale i jako vážnou hrozbu pro národní bezpečnost.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz