Hlavní obsah
Aktuální dění

V Česku má výpadek 93 léků. Lidé s rakovinou čekají několik týdnů a lék proti průjmu za 800 korun

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Halawi/Shutterstock

Lék proti průjmu za trojnásobnou marži, pro děti nejsou antibiotika, léky chybí i lidem s rakovinou. Situace výpadků léků je u nás intenzivní, aktuálně chybí přes 90 léků. A to ještě nezačala zima a vlny respiračních onemocnění.

Článek

Není to tak dávno, co chyběla antibiotika a dětem jsme na snížení horečky drtili Paralen, protože forma v sirupu nebyla. A teď nám chybí v lékárnách od začátku června lék proti průjmu - Endiaron. Oranžová krabička, která neodmyslitelně patří do výbavy, když se jede někam na dovolenou. Přerušení dodávek přišlo tedy v nejhorším možném čase a podle Státního úřadu pro kontrolu léčiv (SÚKL) se jedná o léčivo, které je specifické a špatně se nahrazuje.

Endiaron za trojnásobnou cenu

A poslední zásoby se prodaly za neuvěřitelnou cenu, a to 768 korun, původní cena se pohybovala okolo dvou set korun. Řekněme, že nasazení trojnásobné marže na lék, který už téměř není, je při nejmenším neetické.

Při psaní tohoto textu jsem ještě včera předraženou položku na internetu našla, dnes už cenový srovnávač hlásil, že není dostupný na žádném e-shopu. Lidé ho vykoupili i za šokující peníze.

Takže, kdo se teď chystá na dovolenou někam do exotiky nebo na chatu, má smůlu. Výpadek známého léku proti průjmu má trvat pravděpodobně až do ledna příštího roku. A není to jenom Endiaron. Během měsíce srpna nahlásili lékárníci ze všech regionů celkem 93 výpadků léků. Mezi ně patří i léky pro lidi trpící rakovinou. Dovolenkáři snad ještě oželí tobolky proti průjmu a nahradí ho třeba černým uhlím či Imodiem. I když z vlastní zkušenosti říkám, že tyhle alternativy nejsou tak účinné. Ale, aby lidé s rakovinou čekali na svůj lék několik týdnů, je opravdu nepřípustné.

Snad už standardně chybí antibiotikum pro děti, a to Ospen ve formě sirupu. Ten jsem nemohla pro dceru sehnat ani v zimě a řešilo se to náhradou. Dále chybí léky na cukrovku nebo proti epilepsii.

Léky mizí z Česka, ale kam?

A kam nám tedy léky mizí a proč nejsou? Na vině je více faktorů. V případě Endiaronu ho firmy vyvezly do zahraničí místo do Česka, protože venku za něj dostaly více zaplaceno. A kam a kdo ho vyvezl? Nikdo neví, protože to je informace, na kterou platí embargo. Výpadky léků sice nejsou nic nového, Endiaron už chyběl v lékárnách v roce 2018. Ale v současné době se situace stává neúnosnou kvůli její intenzitě. A v některých případech nejde ani řešit výpadky náhradou.

V případě léků se celý obchodní a výrobní řetězec stal nepřehledným. A jak uvádí týdeník Echo, neorientují se v něm a ani samy farmaceutické firmy. Velká část problému je způsobena tím, že je Evropa závislá na výrobě v Číně a v Indii. Výroba v Asii je zkrátka levnější a není sešněrovaná tak přísnými regulacemi. A protože se třeba nějaký lék vyrábí jen v jedné továrně, stačí, aby tam nastal nějaký problém a dochází k výpadku u nás v Evropě. A dalším faktorem jsou strategie farmaceutických firem. Což je právě případ Endiaron, který se vyvezl primárně mimo Českou republiku.

A samozřejmě nám neuniklo, že to, co se nedá sehnat u nás, tak v Polsku nebo v Rakousku mají.

Jak celou situaci řešit nechám povolanějším odborníkům a dovolím si jen připomenout schválenou novelu zákona o léčivech, kdy by se měli držet zásoby léků na předpis, to platí pro výrobce i distributory. Účinnost novely má nastat v listopadu, nejpozději v prosinci, tak snad můžeme doufat, že letošní zima nebude podobná té loňské, kdy lidé marně obíhali lékárny, aby sehnali antibiotika nebo sirupy dětem na horečku. Nepřekvapivě lze očekávat, že v zimě budou lidé nemocní a k tomu může sehrát roli i panika, kdy léky loni nebyly, a proto je lidi začnou vykupovat ve velkém.

Co se týká posílení výroby léků na území EU, tak to je běh na dlouhou trať a může zabrat roky. Farmaceutické firmy jsou vůči tomu ale skeptické, protože výroba mimo Asii, jak je uvedeno výše, je dražší a platí pro ni přísnější pravidla.

Zdroj: autorský text

mzcr, ČLnK, SÚKL,týdeník Echo 26-26/23, Pharmanews

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz