Hlavní obsah
Lidé a společnost

V Rusku člověk pociťuje větší svobodu, chválí totalitu plzeňský zastupitel

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: zefart/Shutterstock

Obdivuje masové vrahy, jako je Putin nebo Stalin. Plzeňský zastupitel ve svém nejnovějším projevu srovnává Česko a Rusko. A Matičku Rus, odkud nyní působí, vidí jako zemi zaslíbenou.

Článek

Plzeňský zastupitel Jakuba Zieba (22) je známý díky svému obdivu k Putinovi a adoraci Ruska. Do funkce byl zvolen za SPD v prosinci loňského roku a kvůli jeho postojům byl kolegy vyzván k odstoupení. Nyní žije a studuje v Rusku a rezignovat údajně nehodlá. Inspiraci pro své názory zřejmě nachází u svých prarodičů, kteří se také objevili na kandidátce za SPD, jak uvádí politik v rozhovoru.

Na svém prorusky vyzdobeném Facebooku se netají obdivem k Putinovi nebo Stalinovi. V minulosti horoval například pro změnu ruské státní vlajky na rudou se srpem a kladivem, oslavoval vyvěšení vlajky se Stalinem na ruských tancích mířících na Ukrajinu, či obřího portrétu Stalina na bytovém domě ve Volgogradu. V červnu citoval sto let staré výroky rusofila Osypa Mončalovského o tom, že „ukrajinství je nemoc“.

Rusové nechodí na demonstrace, ale oslavují

Ve svém posledním příspěvku na Twitteru srovnává Rusko a Česko. Obdivuje ruskou pohostinnost, oproti Česku, „kde na návštěvě dostanete maximálně oplatku….kdežto v Rusku odcházíte najezení.“ Což by ještě nebylo tak do nebe volající, že plzeňský zastupitel u ruského lidu obdivuje jejich velké slovanské srdce. Ve svém projevu ale pokračuje dále: „Člověk tady pociťuje takovou větší svobodu,“ říká Zieba a argumentuje tím, že se v Rusku v  době pandemie koronaviru nosily méně roušky. Na závěr přichází s esem v rukávu. V podle něj v zemi zaslíbené lidé oproti Česku nechodí na žádné demonstrace, nevyjadřují se k politice a jen oslavují.“ Jaký mají Rusové v současné době důvod k oslavám už plzeňský zastupitel nezmínil.

Na video reagují lidé, kteří mají z Ruska a s Rusy zase jiné zkušenosti: „…můj otec pracoval 5 let v Moskvě. Když skončila prohibice na alkohol, v zimě na zemi třeba umrznul bezdomovec a ostatní mu ukradli všechno oblečení. Taky vrazil na hlavním nádraží do kovové rakve na nosítkách, z kterých trčela zmrzlá ruka,“ zní například příspěvek pod jménem @Len_ka_a.

K jeho dalším výrokům patří například, že je učivo v českých školách namířené proti Rusku. To sdělil v rozhovoru pro ruskou televizi krátce po invazi. Přestože kandidoval za SPD, tedy stranu, která se eufemisticky řečeno tváří výrazně vlastenecky a Tomio Okamura ho chválí, považuje mladý politik za svůj domov Rusko.

Přestože má každý podle Listiny základních práv a svobod právo vyjadřovat své názory, stojí za zamyšlení, jestli je vhodné, aby byl politikem člověk, který otevřeně obdivuje masové vrahy a propaguje totalitní režimy. Nehledě na to, zastupitel města funguje ze zahraničí (Volgograd), nechodí na schůze a přesto je placený z rozpočtu města.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz