Hlavní obsah
Názory a úvahy

„Vlastenci“ a bojkot ukrajinských potravin. Žádný strach o zdraví, ale pomýlená ideologie

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: SchottiU/Shutterstock

KOMENTÁŘ - Koho nedostalo očkování proti covidu, neumrznul v zimě kvůli nedostatku plynu, tak se spolehlivě otráví ukrajinskými potravinami. „Vlastenci“ mají další námět, okolo kterého panikaří.

Článek

Čeští „vlastenci“ nelení a stále přichází s nějakými překvapeními. Migranti, covid, mobilizace, teď ukrajinské potraviny. Na internetu se například masově šíří hoaxy, že Kaufland u nás prodává nebezpečnou mouku z Ukrajiny.

Vláda nás chce otrávit

Lidé, kteří brojili proti očkování, se plynule metamorfovali do odpůrců všeho, co souvisí s Ukrajinou. Sice jim nevadilo se cpát odčervovadlem pro koně, ale nyní panikaří, že se otráví ukrajinskou moukou. A to přesto, že se u nás v Česku žádná závadná mouka neobjevila a v zahraničí jen minimálně. „Obilí z Ukrajiny je testováno stejně jako to z ČR. Zakázat dovoz na základě dvou případů je absurdní. To bychom mohli zakázat všechny české potraviny, protože jich podle kontrol 1,5 % nevyhovuje, i kvůli pesticidům,“ říká k  tomu zemědělec Petr Krogman. Přesto dezinformátoři vesele rozšiřují lži, že obilí je kontaminované a „Fyjalova“ vláda nás chce otrávit, protože nezakázala dovoz ukrajinských potravin.

Riziko pro agrobarony, ne pro spotřebitele

Zpráva pro všechny šiřitele lží. Mouka z Ukrajiny není rizikem pro spotřebitele, ale pro zemědělce. Agrobaroni lomí rukama, že levnému dovozu nejsou schopni konkurovat. Proto došlo například v Polsku k zákazu tranzitu.

Zopakujme si pár faktů. Komodity z Ukrajiny měly po začátku války jít přes Evropu a pak dál do Afriky a dalších zemí, aby se zabránilo hladomoru. Jediný, kdo za všechno může, je Vladimír Putin, který odřízl Ukrajinu ze všech tří stran, a to včetně přístavů. Jediné otevřené okno pro tranzit zůstalo na západě. Proto se Evropská unie rozhodla ke vstřícnému kroku, že komodity mohou přes nás. Čehož využili chytráci obchodníci a místo toho, aby obilí pokračovalo dál, začali s ním spekulovat. A to je rána pro zemědělce, kteří by si rádi udrželi ceny, tam kde jsou. Tedy vysoko. Proto tedy zákaz tranzitu v některých zemí EU, není to kvůli tomu, že by se jednalo o zdraví nebezpečný produkt. Ale i když se to budu snažit vysvětlovat horem, dolem, „vlastenec“ neuvěří a bude si dál rozvíjet své teorie. Prostě nechce levnou mouku z Ukrajiny a bude si dál kupovat drahé potraviny, na které pak bude nadávat.

Co je ukrajinské, je špatné

A k mouce si občan dbalý svého zdraví hbitě přidává i olej. „Vlastenci“ mají problém s olejem od společnosti Gaston pod názvem Giana. Ten skutečně pochází z Ukrajiny. To, že by se na Ukrajině při pěstování slunečnice používaly pesticidy, není známo. Nevadí, je z Ukrajiny, a proto je špatný.

S olejem i moukou je na základě všech provedených kontrol vše v pořádku, ale některým lidem jednoduše vadí Ukrajina samotná. O tom vypovídají i komentáře na sociálních sítích. Probírat se jimi je opravdu fyzicky bolestivé. Jeden příklad za všechny, na Facebooku, příspěvek pod jménem Blanka Vaněrková: „Já mám stěnu z ua, když to dovezli a já viděla na obale ua, chtěla sem vrátit. Při objednání mě vůbec nenapadlo, že by to mohlo být od nich .“ Minimálně v tomto příspěvku pozitivně hodnotím, že se dezinformační scéna naučila správně zkratku Ukrajiny UA a už nepíší UK.

Děsivé je, že někteří lidé už zacházejí tak daleko ve své xenofobii, že bojkotují úplně vše, co je z Ukrajiny. Připomeňme si historickou paralelu, že výzvy k bojkotu se staly běžnou součástí nacionalistické a antisemitské propagandy. Přesně v  dubnu před devíti dekádami začal ekonomický bojkot židů. Vydrželo to sice jen pár dní, nicméně pro židovský národ se stal předzvěstí tragédie, jejíž historii všichni známe. Zatím můžeme být rádi, že se v současné době nejedná o masovou záležitost, ale pomýlenou ideologii několika jedinců.

Většina společnosti naštěstí lžím a dezinformacím nepodléhá a reaguje jedinou možnou formou, a to je satira. Co také jiného, když vysvětlování nemá smysl. Počkejme si tedy na to, kdy „vlastenci“ začnou bojkotovat pivo Braník, který vyrábí Staropramen, protože se vyrábí z ukrajinského ječmene. Můžeme se tomu zasmát, ale zároveň nepodceňujme, kam xenofobie, vyhlašování bojkotů a šíření dezinformací může vést a jakou mohou mít sílu.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz