Hlavní obsah
Aktuální dění

Zpět ani krok. Příběhy bojovníků ze skupiny Wagner

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: DZMITRY SCHAKACHYKHIN/Shutterstock

Vůdci zločineckých gangů v trestaneckých koloniích. Nechali se naverbovat organizací Wagner do války s Ukrajinou, aby mohli na svobodu. Většina z nich nakonec místo vytoužené milosti dostala kulku.

Článek

Investigativní skupina Bellingcat hledala v ruských věznicích odsouzené, kteří byli ochotni bojovat ve skupině Wagner na Ukrajině výměnou za milost a vypátrala víc, než jen drobné zlodějíčky.

Vladimír Putin se ve válce spoléhal na svojí soukromou žoldnéřskou armádu – Wagnerovce. Teď už tedy ne, protože většina bojovníků padla v boji a není moc dál odkud brát. Vězni v trestaneckých koloniích, byť otrlí chlapíci zocelení vraždami, se už nechtějí dobrovolně vydat na sebevražednou misi. Přeživší kamarádi jim totiž povyprávěli, jak to na frontě vypadá.

Wagner je synonymem pro nejbrutálnější a v podstatě sebevražednou bojovou skupinu. Vede ji bývalý trestanec a současný oligarcha Jevgenij Prigožin, který na takové harakiri musel někde nabrat lidi. Vězní byli vysoce motivování, pokud přežijí šest měsíců na frontě, bude jim zrušený trest. Oprava, byli motivovaní do té doby, než zjistili, že ztráty jsou 90 procent. To je dost i na Rusko.

Kupředu, zpět ani krok

Náborová mašinerie vypadala následovně: „"Za šest měsíců se vrátíte domů a dostanete milost,“ lákal vězně Prigožin osobně a neopomněl dodat, že kdo by chtěl vzít do zaječích, dostane kulku. Kluci tedy věděli, do čeho jdou, ale vyhlídka svobody místo doživotního žaláře byla lákavá. Jejich výcvikem byl rovnou ostrý boj, kdo přežil první dva týdny, měl už slušnější šance, že to dotáhne do konce živý. Nicméně podle webu Meduza tento mlýnek na maso dostal 40.000 bojovníků z celkem 50.000. Skóre nic moc.

Když je nedostali Ukrajinci, byli připraveny vlastní řady, které popravili vlastní lidi. Ostatně vojenský rozkaz: „Kupředu, zpátky ani krok,“ je už tak nějak součástí ruské vojenské kultury od druhé světové války. Používal ho Stalin a speciálně vyčleněné jednotky střílely dezertéry.

Investigativní novináři ze skupiny Bellingcat se zajímali o osudy vězňů. Mezi ně patří 59letý Sergej Maksimenko, 55letý Andrej Berežnychov a 55letý Igor Kusk. Ve vězení nebyli za to, že by v obchodě ukradli čokoládu, ale každý z nich v 90.letech vedl zločinecké násilné gangy. Milosti se nedočkali, protože nakonec padli. Kdo byli a jak byla jejich smrt přijata doma?

Mstitel

Berežnychov byl odsouzen k 25 letům za vraždy, kterých se dopustil během vedení svého zločineckého gangu. Producentům z televizního pořadu „Poctivý detektiv“ řekl, že svůj zločinecký gang založil poté, co byl jeho šéf zavražděn, a toužil pomstít smrt svého „blízkého přítele“.

Kanál Telegramu zaměřený na ruské zločinecké podsvětí tvrdí, že Berežnychov zemřel během bojů na Ukrajině 8. prosince 2022 poté, co se pouhý měsíc předtím přihlásil k Wagnerovi. Měsíc po jeho smrti, během východních pravoslavných Vánoc, za něj byla v katedrále uspořádána bohoslužba. Tak to měl snad zločinec hezké. Média se staví k jeho smrti různě, ale stále vychází jako hrdina. Jeho kriminální minulost se zamlčuje.

Lidé z jeho rodného Balakova možná nepodlehli vymývání mozků ruskou propagandou natolik, jak si na Západě o Rusech myslíme a někteří z nich odsuzují, aby byl takový člověk pohřben a oslavován jako hrdina.

Olympionik

Maksimenko zemřel v prosinci 2022 při bojích Wagneru na Ukrajině. Podle veřejných soudních záznamů vedl zločineckou skupinu s názvem „Olympia“. Stejně jako jeho mrtvý ´kolega´ si odpykával 25letý trest. A světe div se, i jeho curriculum vitae je podobné jako Berežnychovo. Olympia provedla řadu vražd, převážně místních podnikatelů a vůdců konkurenčních gangů. Oba tedy měli s vražděním už dobrou praxi a na pozici ve Wagneru se hodili. V podstatě mohl Prigožin rovnou vyvěsit inzerát: „Hledáme vrahy, praxe minimálně 5 let. Zn. Spěchá.“

Některá ruská média zločince po jeho smrti vychvalovala následovně: „Zachoval odvážného ducha“, když se ve svém pokročilém věku pustil do boje.“ Tak určitě.

Foto: Youtube

Sergej Maksimenko

Afghánec

Na rozdíl od předchozích, se Igor Kusk, který byl veteránem války Sovětského svazu v Afghánistánu, snažil bojovat na Ukrajině ještě předtím, než ho Wagner navštívil ve vězení. Zde si odpykával 23letý trest. Kusk založil zločineckou skupinu, kterou narcisticky pojmenoval podle sebe „Kuskovi hoši“. Chlapci byli pozoruhodní tím, že ve svých řadách měli řadu veteránů z Afghánistánu, a to v takovém počtu, že se jim také říkalo „Afghánci“. Asi už víte, co bylo náplní jejich práce. Ano, vraždy na objednávku.

A teď pozor, Kusk, který skončil v mlýnku na maso místo na svobodě, se dočkal opravdu velkých poct. Pohřeb byl pozoruhodnou událostí – podle médií Real New Times se pohřebního obřadu a pohřbu zúčastnilo přes 700 lidí, v průvodu bylo asi 100 vozidel. No, kdo z nás by to takhle nechtěl bude mít?

Foto: Youtube

Igor Kusk

Mnozí z dalších odsouzených, kteří se k Wagnerovi přidali, patří údajně k nejnásilnějším a nejhorším elementům společnosti. Putinovi sice celá akce trochu uvolnila místo ve věznicích a trestaneckých koloniích a nemusí bojovat s jejich přeplněností. Otázkou zůstává, co s ruskou společností válka udělá. Na svobodu se dostaly tisíce psychopatů. Zároveň se budou z války vracet zmobilizovaní, kteří si přivezou pár hezkých traumat. A vzhledem k tomu, že země nemá nějaký zájem se starat o jejich mentální zdraví, lze předpokládat, že návrat do běžného života jak profesně nebo osobně může být v důsledku posttraumatických stresových poruch dost složitý. To samozřejmě ale platí i pro ukrajinskou stranu, kdy se z války vrací k rodinám zlomení manželé a otcové.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz