Hlavní obsah
Knihy a literatura

Publikace Arniky je již podruhé nominovaná na Nejkrásnější knihu v Česku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Arnika

Kniha „O stromech v ulicích“ nabízí pohledy architektů, dendrologů, úředníků i filosofů na to, jak pomoci posílit roli těchto spojenců v boji se zhoršujícím se životním i společenským prostředím. Vydala ji Arnika – Centrum pro podporu občanů.

Článek

Kromě řady jiných činností vydává spolek Arnika také několik publikací ročně. Některé jsou čistě praktické, jako třeba příručka Jak dál s říční krajinou, která vznikla ve spolupráci s Ostravskou univerzitou a je určena pro oblasti, kde byla uvolněna územní rezerva v souvislosti se zrušením projektu kanálu DOL.

Politici, úředníci samosprávy, ale také aktivisté a odborníci z nevládní sféry se z ní dozví, kam by území z hlediska využití a ochrany krajiny mělo směřovat a jaké nástroje územní ochrany přírody lze k tomu využít. Kromě toho, že popisuje současný stav území a jeho charakteristiku, přináší i příklady z jiných míst, z nichž je možné se poučit. Data z příručky jsou mimo jiné zpracovány i do interaktivní online vizualizace.

Eseje o limitech komerčního rozvoje města

Mezi tituly, které Arnika vydává, však najdete i knihy, které mají ambice, které přesahují její obsah. Studie „Divočina, peníze, beton: Proměna Rohanského ostrova v Praze“, editorky Lenky Kužvartové formou několika esejů od různých autorů a autorek například shrnuje argumenty kritiků současného nespoutaného komerčního městského rozvoje na příkladu zástavby Rohanského ostrova v Praze. Kromě identifikace základních problémů, které vedou k rozbíjení městské tkáně a vytváření sterilního, nehostinného prostředí, ke zhoršování nedostupnosti bydlení, ke stupňování gentrifikace a nepřipravenosti na důsledky klimatické změny, uvádí příklady alternativních přístupů, z nichž těží všichni obyvatelé města.

Aktuální problematika zpracovaná formou často společně psaných esejů architektů, socioložky a historičky architektury, jsou navíc v černobílé publikaci propojeny ilustracemi, graficky upravenými fotografiemi i celkovým grafickým designem do příjemného artefaktu, který neudělá ostudu v žádné knihovně. Také si toho všimla technická a výtvarná komise složená z výtvarníků, grafických designérů, teoretiků umění a polygrafů, která loni nominovala tuto publikaci na Nejkrásnější českou (odbornou) knihu roku 2021.

18 pohledů na stromy, jako součást řešení

Nominace v soutěži, kterou pořádá Ministerstvo kultury ČR a Památník národního písemnictví, se nevyhnula Arnice ani v aktuálním 58. ročníku. Kniha „O stromech v ulicích“ pedagožky pražské UMPRUM Kateřiny Vídenové je pojata jako osmnáct rozhovorů významných osobností z různých oborů. Je v ní tedy zaručena různost pohledů na roli zeleně a stromů ve městech v době hrozící klimatické krize. A je ve výběru nominovaných na Nejkrásnější českou (odbornou) knihu roku 2022.

Výchozím bodem knihy je však skutečnost, že hlavním problémem, který způsobuje nedostatek stromů ve městech, je špatná nebo vůbec žádná zastřešující koncepce a nedostatek koordinace a komunikace. Strom to totiž ve městě nemá vůbec jednoduché. Do cesty se mu staví někdy výstavba, někdy zastaralé předpisy, někdy touha mít více parkovacích míst. Kniha proto otevírá toto důležité téma a odkrývá kontexty stromů v urbanizovaném prostředí z mnoha perspektiv.

Kniha nejen nabízí netradiční pohledy na problematiku „stromů ve městech“, ale je díky ilustracím a nápadité typografii, za které jsou odpovědní Alexey Klyuykov a Jakub Samek, také zajímavým artefaktem, který nebude dělat ostudu žádné knihovně.

Luboš Pavlovič, organizace Arnika

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz