Hlavní obsah
Cestování

Pěnčínský potok

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Átino Putování

Obcí Pěnčín najdete na mapě naší země víc. Pěnčínské potoky dva. Jeden je v Olomouckém kraji, druhý v Libereckém kraji.

Článek

A já vás pošlu na výlet k tomu druhému, protože věřte, že kromě tohoto článku se o něm na internetu skoro nic nedozvíte.

Trasa stručně:

Pramen N 50°37.22872', E 15°3.45992' – Albrechtice – Pěnčín – Svijanský Újezd – Močítka – Koryta – soutok s Jizerou N 50°33.79343', E 14°59.36618'

Pramen Pěnčínského potoka najdete blízko obce Vlastibořice. Že vám to nic neříká? A co takhle nedaleký zámek Sychrov? Natáčela se zde nejen spousta pohádek, určitě znáte například Nejkrásnější hádanku, Nesmrtelnou tetu nebo Strašidlo cantervillské, ale i zahraniční filmy. Pokud se stále nechytáte, je to kousek od Turnova.

Foto: Átino Putování

pramen

Pramení v louce pod skupinkou stromů a již po pár metrech si probojovává cestu lesem. Zároveň kříží NS Vlastibořická cesta, která vede až do obce Albrechtice nedaleko jeho toku.

Foto: Átino Putování

první metry cesty

Naučná stezka vás seznámí s místními lesy i s historií. Možná byste nečekali, že se zde dozvíte něco i o době kamenné. A jestli vás historie nezajímá, nevadí. NS nabízí i příjemná místa k posezení. Pokud tudy půjdete, využijte jich, protože u Albrechtic sejdete kolem potoka na neznačenou cestu, po níž se dostanete do obce nesoucí stejné jméno jako potok.

Foto: Átino Putování

Pěnčín

Za Pěnčínem se potok rozeběhne mezi poli, kde si chvílemi odpočívá ve stínu stromů a keřů.

Foto: Átino Putování

mezi poli

Sledovat ho můžete až do Svijanského Újezdu. A pozor – ti tři fešáci na fotce sledují pro změnu vás! Všechno vidí!

Typ – ze Svijanského Újezdu je to coby kamenem dohodil do Svijan, kde je známý pivovar, zámek, První naučná stezka Svijany a nedaleko Naučná stezka Bažantnice (https://medium.seznam.cz/clanek/atino-putovani-sup-na-vylet-prvni-naucna-stezka-svijany-a-ns-bazantnice-42241).

Foto: Átino Putování

fešáci

Obec Koryta je poslední obcí na cestě Pěnčínského potoka.

Foto: Átino Putování

Koryta

Poslední metry k soutoku vedou nedaleko silničky směřující do Mohelnice nad Jizerou.

Foto: Átino Putování

poslední metry

Pěnčínský potok je pravostranným přítokem Jizery a jejich soutok najdete uhnízděný v lánu kopřiv. Ale pokud jste kolem jeho toku došli až sem, určitě stojí za to se k němu probojovat, chvilku u něj posedět a prostě jen tak být…

Foto: Átino Putování

soutok

Tok Pěnčínského potoka není dlouhý. Dle mého nepřesného měření to může být něco kolem dvanácti kilometrů. Já si chůzí po jeho březích a okolí užila krásných 21 jarních kilometrů, tak pokud se k němu někdy vydáte, ať se vám tam také líbí.

Foto: Átino Putování

cestou

Zdroj:

mapy.cz

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz