Hlavní obsah
Názory a úvahy

Senioři k volbám jen s průkazem způsobilosti? Odstraňme mezigenerační propast

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Pixabay

Staří lidé by si měli užívat, a nestarat se o politiku anebo prokázat svou způsobilost.

Vyžaduje to ovšem zásadní úpravu zákona, ke které je ale třeba odvaha, kterou, obávám se, tato vláda nemá. Přitom je to jedna z mála možností, jak zároveň zajistit, aby příští vládu netvořila SPD.

Článek

Předně je třeba si uvědomit, kdo se v naší společnosti snaží nechutným, lstivým, a hanebně lživým způsobem, manipulovat seniory prostřednictvím řetězových mailů a nenávistných skupin na sociálních sítích. Je třeba je pojmenovat, stejně jako to, o co jim přesně jde.

Jsou to příznivci opozičních, a mimoparlamentních stran, které mají společné to, že podporují Rusko a Čínu, a stejně tak nenávidí EU a NATO.

Ještě jsem neviděl řetězový mail cílený na seniory, který by hájil stanovisko vládní strany.

Těmto místním kolaborantům, ať už to jsou pouze příznivci Trikolory, SPD, či KSČM, nebo přímo jejich členové, jde o dvě věci.

Prostřednictvím zmanipulovaných seniorů se snaží vzbudit ve společnosti dojem, že jejich nespokojenost je nespokojeností celospolečenskou, a vyvolávat tak sociální pnutí a tlak na vládu. Hlavním cílem jejich snah jsou ale především hlasy zmanipulovaných seniorů ve volbách.

A zde jsme přímo u jádra pudla! Na toto jádro pudla mě před pár dny navedl můj kamarád Oťas, (zdravím do F.M.) který by byl pro otevření celospolečenské diskuze o stanovení věkové hranice způsobilosti volit.

Sedmnáctiletí studenti gymnázií by jistě byli schopni racionálně odvolit, ale nemohou. Osmdesátiletí důchodci, zmasírovaní řetězáky volit mohou.

Jak bylo dobře popsáno v článku, na který reaguji, tak mnohdy diskuze se seniory není v podstatě možná, protože nenávist a nedůvěra, je v nich už moc zakořeněna, a ani jejich nejbližší se s nimi nemají chuť neustále dohadovat, když stačí pár mailů, a jsme kde jsme byli.

Dvacetiletý student nechápe, jak jeho dědeček, vzdělaná osoba ve vedoucí funkci, může věřit zjevným nesmyslům.

Jak je popsáno, je to tím, že na podobné hrozby nebyli lidé dříve zvyklí, a mají tendenci věřit všemu, co je psáno, a tedy, dle jejich logiky, dáno.

Ale je to i tím, že stáří obecně přináší úbytek nejen fyzických, ale i mentálních sil. Zároveň dochází často ke zvýraznění spíše negativních vlastností ukrytých v člověku, k určité zatvrzelosti, naivitě a neochotě naslouchat jiným názorům.

Ano, samozřejmě nelze generalizovat, když výjimky se vždy najdou. Ale na ty se nehraje.

Například funkce soudce zaniká koncem roku, ve kterém dosáhne věku 70 let. To by mohlo být dobrým vodítkem.

Sedmnáctiletým řetězové maily nechodí. Jednak mail nepoužívají, a co hlavně - nemohou volit, a tak jsou pro dezinformátory nezajímaví.

Bylo by skvělé, kdyby se pro dezinformátory stali nezajímavými i senioři. Ulevilo by se celým rodinám, a propasti by samovolně zanikly.

Ovšem, ten řev místních kolaborantů bych nechtěl slyšet!

Hlavním protiargumentem by se samozřejmě stala rovnost práv všech lidí. Ta ale ani teď neexistuje.

Člověk, od svého narození, do své smrti, nemá vždy plnohodnotná práva. V dětství se musíme spoléhat, že naše práva spolehlivě zastoupí a ochrání naši rodiče, kteří jsou na tom mentálně lépe než v daném období my.

Proč bychom se naopak, jako staří, nemohli spolehnout podobně na své děti? Však jsme to byli my, kdo je vychoval. Nebo snad nemáme víru v tuto naši výchovu?

A je zde i další alternativa. Také se nikdo nepodivuje, že senior, který chce řídit, musí na rozdíl od mladého, podstoupit lékařské vyšetření. Tedy také nemá stejné právo řídit bez tohoto vyšetření.

Mohly by se zavést testy rozpoznávání dezinformací, a senioři, kteří by prošli, by mohli volit klidně do stovky.

Osobně si myslím, že podobné testy by měli podstoupit úplně všichni, kdo chtějí k volbám. Nejen senioři. Takové testy by ovšem měly obsahovat i základní IQ test.

S přibývajícím „deep fake“ je tato otázka ještě o to akutnější. Leckdy by to lidem ušetřilo i dost peněz, které jinak končí v kapsách podvodníků.

Kvílení falešníků, stavějících se na oko za práva seniorů, by mělo být pouhým bzučením komára v našich uších. O seniory jim opravdu nejde, ale o jejich volební hlasy ano.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz