Hlavní obsah

Koncesionářské poplatky vzbudily obrovskou vlnu nevole. Nebylo by lepší je zrušit?

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Bára Divá

Celý národ brojí proti koncesionářským poplatkům. Nikdo nechce platit za něco co nepoužívá a vzhledem k zahraničním platformám není vysílání České televize ani Českého rozhlasu konkurence schopné a téměř nikdo o něj nestojí. Platit ale musí všichni.

Článek

Poplatky za to, že vlastníte televizor, rádio, chytrý telefon nebo počítač a můžete si na nich pustit Český rozhlas nebo Českou televizi, zvedly Čechy ze židle. Mají se totiž zvýšit a zároveň se rozšířilo i množství zařízení, na která se vztahují.

O národní vysílání nikdo nestojí

Lidem vadí zejména to, že vysílání České televize ani Českého rozhlasu nesledují. Nepovažují je za kvalitní, zajímavé a při množství obsahu dostupného na komerčních a často i placených kanálech dávají přednost jim. Přesto však koncesionářské poplatky platit musí, protože… „co kdyby si to vysílání přece jen pustili“.

Placené vysílání jen pro zájemce

Zbavit lidi, kteří o národní vysílání nemají zájem, placení koncesionářských poplatků je ve skutečnosti hračka. Stačilo by přesunou vysílání České televize na placený kanál, jako je například Netflix, Voyo, Prima+ a další. Poslední jmenované navíc dokazují, že něco takového je možné i v tuzemských podmínkách a nemusíte být velké mezinárodní společnosti. Takhle by to bylo naprosto spravedlivé, protože by vysílání odebírali jen lidé, kteří o to stojí a ostatní by svých 150 Kč měsíčně buď ušetřili, nebo si předplatili platformu, která je skutečně zajímá.

150 Kč není moc, ale za něco co nechci je to příliš

Nová výše koncesionářských poplatků má být 150 Kč/měsíčně, nejlevnější předplatné na Netflixu aktuálně stojí 199 Kč. Zajímalo by mě, co podle sebe Česká televize nabízí tak atraktivního, aby takovou cenu požadovala. Zprávy o jejichž objektivnosti se dá pochybovat? Neustále repliky filmů, které každý z nás viděl už 100×? Vysílání neustále přerušované reklamami? Netuším, co bychom měli chtít platit. Většina lidí ani platit nechce a o vysílání ČT ani Českého rozhlasu nestojí, ale platit musí a z koncesionářských poplatků to tak dělá téměř „výpalné“.

Chci možnost čestného prohlášení

Chci mít možnost čestného prohlášení. Ráda místopřísežně podepíšu, že jsem si Českou televizi nebo Český rozhlas, co jsem dospělá nepustila a nemám v úmyslu tak učinit ani v budoucnu. Vysílání považuji za nekvalitní, nezajímavé a nikdy bych si ho dobrovolně nezapnula. Že to má technika doma umožňuje považuji na nešťastné, ale bohužel nemám možnost z nich tuto možnost smazat. Pokud byste někdo věděl, jak možnost připojení k radiovému vysílání odebrat třeba z chytrých telefonů, budu vám nesmírně vděčná.

Jsme bezmocní

Považuji za protiprávní, že nemáme možnost se placení koncesionářských poplatků vyhnout. Je to zcela neospravedlnitelný poplatek a bojím se, co bude následovat. Daň z elektrické trouby? Daň z bojlerů na ohřev vody? Když se budeme sprchovat studenou, bude obyvatelstvo zdravější a nebude tolik zatěžovat zdravotnictví? A co daň z komínů? S tou přišla sice už Marie Terezie, ale proč ji nezavést znovu. Evidentně se k nás vrací středověk. Vrchnost poroučí a malý český nevolník, bude držet pusu a krok a platit jako mourovatý každý nesmysl, který mu „vrchnost“ předloží.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz